of 59345 LinkedIn

Weer twee Brabantse gemeenten minder

Uden wil samen met Landerd en Bernheze fuseren tot een grote groene Maashorstgemeente. Die nieuwe gemeente zal bestaan uit 85.000 inwoners. Dit heeft het Udense college dinsdag bekendgemaakt. De raad moet nog instemmen met het voorstel.

Uden wil samen met Landerd en Bernheze fuseren tot een grote groene Maashorstgemeente. Die nieuwe gemeente zal dan bestaan uit 85.000 inwoners en zijn verspreid over elf kernen. Wat Landerd betreft kan de nieuwe gemeente per 2019 een feit zijn. 

Dit hebben de colleegs van Uden en Landerd dinsdag bekendgemaakt. De Udense raad moet nog instemmen met het voorstel van het college om ‘op basis van gelijkwaardigheid in gesprek te gaan met de gemeenten Landerd en Bernheze’. De raad van Landerd neemt op 9 juli een besluit. 

 

Verrassing

Maandag werd bekend dat de Brabantse gemeenten Woudrichem, Aalburg en Werkendam van de provincie moeten fuseren. Een paar weken geleden liet het college van Son en Breugel weten met Nuenen te willen samengaan; tot grote verrassing overigens van zowel de coalitiepartijen van Son en Breugel als vanuit Nuenen. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Heusden, Loon op Zand en Waalwijk onderzoeken of herindeling de beste oplossing is voor een toekomstbestendig bestuur. Voor de zomer wordt daar de knoop over doorgehakt.

 

Verdiepende analyse

Het voorstel van Uden vloeit voort uit het coalitieprogramma – waarin is vastgelegd dat de coalitie ‘een actieve rol voor Uden ziet en wil dat het college deze voortrekkersrol op zich gaat nemen’ – en de wens van de Udense raad om op te schalen. De ambitie van het college was aanvankelijk om een groene Maashorstgemeente te vormen met Landerd, Bernheze en Boekel, waarbij ook samenwerking met Oss niet werd uitgesloten. Na een verdiepende analyse en gesprekken met omliggende gemeenten en raden is Boekel buitenboord gevallen.


Eigen identiteit

Het college van Landerd vindt dat de drie kernen herkenbaar moeten blijven en dat de nieuwe gemeente een sterke eigen identiteit moet hebben met een duidelijke positie binnen de regio. 'De nieuwe Maashorstgemeente krijgt een landelijke signatuur met volop ruimte voor ontspanning, toerisme, recreatie, duurzame landbouw, wonen en uitstekende voorzieningen. We geloven dat met onze keuze een mooie groene gemeente ontstaat rondom de Maashorst; het grootste natuurgebied in Brabant', aldus burgemeester Marnix Bakermans.

 

Constructieve visie

Alle 67 gemeenten van Brabant moeten van de provincie met een constructieve en toekomstgerichte visie komen. ‘Gezien de maatschappelijke urgentie, vragen wij gemeenten om nog in de huidige raadsperiode tot bestuurlijke besluitvorming te komen over de oplossingen’, stelden Gedeputeerde Staten in hun visie ‘(Veer)Krachtig Bestuur: Op weg naar nieuwe samenwerking en samenhang’ die vorig jaar oktober is vastgesteld. Als gemeenten treuzelen of er zelf niet uitkomen, grijpt de provincie in ‘op grond van onze procesverantwoordelijkheid voor het lokale bestuur’. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Zolang bestuurders meer salaris ontvangen naarmate de gemeente groter is, blijft de tendens tot fuseren aanwezig. Degenen die moeten afvloeien krijgen bovendien een riant wachtgeld. Ik ben het geheel eens met "collega".
Door collega op
Leren gemeenten het nou nooit? Er is geen enkele relatie tussen de grootte van de gemeente en de kwaliteit van de producten voor de burgers.
Er is wel een relatie op kostenniveau: hoe groter, hoe duurder!

Besteed je energie nou eerst eens aan kwaliteitsverbetering. Als je helemaal op orde bent kun je een weloverwogen besluit nemen wat je wilt en waarom je dat wilt.
Hou op met die vlucht naar voren die schaalvergroting heet!