of 64231 LinkedIn

VVD nog steeds in zeven provincies (gedeeld) grootste

De VVD is net als bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 de grootste partij in zeven provincies. In Utrecht en Drenthe is dat een gedeelde eerste plaats met respectievelijk D66 en PvdA.

De VVD is net als bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 de grootste partij in zeven provincies. In Utrecht en Drenthe is dat een gedeelde eerste plaats met respectievelijk D66 en PvdA. Drenthe is daarmee nieuw voor de liberalen. Daar staat tegenover dat de VVD in Zeeland woensdag is ingehaald door het CDA als grootste partij.

VVD verloor, maar blijft procentueel grootste

Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen op basis van de tellingen op lijstniveau. De definitieve uitslagen worden maandagmiddag door de Kiesraad bekend gemaakt, na de zittingen van de centrale stembureaus van de provincies. De voorlopige uitslag laat zien dat de VVD procentueel de grootste partij is in Flevoland, Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Wel verloor de partij zetels in al deze provincies. In Utrecht moet de VVD haar positie als grootste partij delen met D66. In Drenthe kreeg de partij evenveel stemmen als de PvdA, die daarmee niet langer de onbetwiste grootste partij is. In zetelaantallen verloor de PvdA in Drenthe fors: van twaalf naar zeven zetels.


Zeeland, Groningen, Friesland, Limburg veranderen van kleur

Ook Zeeland verandert van kleur. In 2011 was de VVD hier de grootste partij, gevolgd door PvdA, beide met zeven zetels. Na woensdag is hier het CDA de grootste partij, gevolgd door VVD en SGP. Alle drie partijen krijgen zes zetels. Grote verschuivingen deden zich ook voor in Groningen: de SP versloeg daar de PvdA. En in Friesland verliest de PvdA haar koppositie aan het CDA. In Limburg verloor de PVV flink stemmen; ook daar is het CDA nu de grootste partij.


Regionale partijen vooruit gegaan

Uit gegevens van de ANP Verkiezingsdienst blijkt dat de regionale partijen flink vooruit zijn gegaan woensdag. Ze kregen bij elkaar vijftien zetels. Bij de vorige verkiezingen waren dat acht zetels. Grootste regionale winnaar is Groninger Belang, dat vanuit het niets drie zetels kreeg. De Fryske Nasjonale Partij (4), de Partij voor het Noorden (1) en de Ouderenpartij Noord-Holland (1) behielden hun zetels. Bovendien kregen Sterk Lokaal, Zeeland Lokaal, Lokaal Brabant, de Volkspartij Limburg en Lokaal-Limburg hun eerste Statenzetel. De Partij voor Zeeland moest inleveren, van twee naar een.


Van Rey met voorkeurstemmen in Limburgse Staten

Het ANP meldt ook dat de Partij voor de Vrijheid (PVV) in 23 gemeenten de meeste stemmen heeft gekregen. Het zijn vooral gemeenten rond Rotterdam en in Limburg en in Almere en Lelystad. Verder lijkt het erop dat de omstreden politicus Jos van Rey met voorkeursstemmen in de Provinciale Staten van Limburg komt. Hij heeft daar in elk geval genoeg stemmen voor gekregen, blijkt uit de voorlopige uitslagen.


 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr. Van Avezathe van Zottegem (vrolijke burger) op
De VVD ? Oh ja, de Vereniging Valse Declaraties.
Nederland heeft ook een traditie van graaien hoog te houden.

Vacatures

Van onze partners