of 65101 LinkedIn

Vuurwerkshows vergroten draagvlak verbod

Het draagvlak voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren neemt toe van 49 naar 54 procent als gemeenten zo’n verbod ‘goedmaken’ met een professionele vuurwerkshow. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door I&O Research onder bijna 2.500 Nederlanders.

Als gemeenten een professionele vuurwerkshow organiseren, is een meerderheid van de Nederlanders voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren. Zonder vuurwerkshow is het draagvlak voor zo’n verbod minder groot. Los van een eventueel vuurwerkverbod, vinden zes op de tien Nederlanders dat hun gemeente een centrale vuurwerkshow moet regelen. Het draagvlak voor vuurwerkvrije zones groeit licht. 

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door I&O Research onder bijna 2.500 Nederlanders. Het draagvlak voor een algemeen vuurwerkverbod neemt toe van 49 naar 54 procent als gemeenten zo’n verbod ‘goedmaken’ met een professionele vuurwerkshow. Steeds vaker zeggen zelfs fervente vuurwerkafstekers hiermee te stoppen als in hun gemeenten een professionele vuurwerkshow wordt georganiseerd. Dat percentage ligt nu op 28 procent, tegenover 23 procent vorig jaar.

 

Afsteekverbod

De steun voor een algemeen vuurwerkverbod ligt in het oosten van het land met 46 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Ook als er een vuurwerkshow tegenover staat, is er in Overijssel, Gelderland en Flevoland nog steeds geen meerderheid te porren voor een verbod. Hoewel een meerderheid van de Nederlanders een afsteekverbod voor particulieren steunt, vindt zestig procent het afsteken van vuurwerk wel een traditie die in stand moet worden gehouden. ‘Als gemeenten een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod instellen en een alternatief bieden, maken ze daar heel veel mensen blij mee’, concludeert Peter Kanne, senior onderzoeker van I&O Research.

 

Alternatieven

Een grote vuurwerkshow staat met stip bovenaan in het lijstje van alternatieven als er daadwerkelijk een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren komt. Bijna een op de vijf Nederlanders heeft geen behoefte aan een alternatief. Vijf procent voelt wel wat voor groot vreugdevuur en drie procent voor een gezamenlijk etentje met stads- of buurtgenoten. Voor een concert of een (openlucht)film is, met respectievelijk twee en één procent, nauwelijks animo. Andere alternatieven die respondenten opperden zijn activiteiten per buurt of kern, door bijvoorbeeld om 12 uur samen het glas te heffen. ‘Uit het onderzoek blijkt overduidelijk dat mensen wél wat willen met oud en nieuw’, stelt Kanne.

 

Vuurwerkvrije zones

De steun voor vuurwerkvrije zones is ten opzichte van vorig jaar iets gegroeid, blijkt verder uit het onderzoek. Bijna acht op de tien Nederlanders (78 procent) zijn daar voorstander van. Vorig jaar lag dat percentage op 76 procent. Er zijn wel regionale verschillen: in het westen en zuiden van Nederland zijn de meeste voorstanders van vuurwerkvrije zones te vinden, in het oosten van het land de minste. Driekwart van de inwoners van een gemeente met vuurwerkvrije zones is daar blij mee. Veel Nederlanders (46 procent) weten niet of er in de eigen gemeente een vuurwerkvrije zone is.

 

Overlast

Driekwart van alle Nederlanders ervaart in meer of mindere mate overlast van vuurwerk. Vooral het lawaai van vuurwerk en de troep op straat stoort mensen. Vier op de tien noemen de stress bij hun huisdieren. Bijna een kwart van de Nederlanders maakt zich er niet druk om.

 

Regionale verschillen

Dit jaar zegt twaalf procent zeker zelf vuurwerk te gaan afsteken, maar de regionale verschillen zijn groot. Vuurwerkhaters zijn het slechtste af in Overijssel, Gelderland en Flevoland waar respectievelijk 21, 20 en 19 procent van de inwoners zegt vuurwerk te gaan afsteken. In Zeeland en Limburg ligt dat percentage op respectievelijk vijf en vier procent. Ook Friezen, Groningers en inwoners uit Zuid-Holland zijn geen fanatieke vuurwerkafstekers.

 

Afbeelding

 

Aan het online onderzoek, dat tussen 3 en 8 december door I&O Research is uitgevoerd, hebben 2.492 Nederlanders (18+) meegedaan. 

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door V6 op
Ik ben allergisch voor de endemische bemoei- en regelzucht, die nu ook het jaarlijkse vuurwerkplezier bedreigt, that's all. Je maakt je opponent uit voor dom (de typering Tokkie is helemaal denigrerend) en in dezelfde threat beweer je respect hoog in het vaandel te hebben... I rest my case. Doe voorzichtig met vuurwerk met oud en nieuw!!
Door Niels op
Ik lees zo af en toe de aversie tegen meer regels als het om deze vuurwerkdiscussie gaat. Maar mag ik er op wijzen dat vuurwerk afsteken nu ook al aan regels is gebonden. De regeldruk neemt heus niet toe met een vuurwerkverbod en is geen argument in deze discussie.
Door L op
Bij een gemiddelde brand worden nooit schadelijke stoffen voor de omgeving waargenomen; op zich heel bijzonder. Hoe verhoudt zich dat met vuurwerk??
We komen in Nederland om in de regels. Het uitvinden van het Activiteitenbesluit zou daar een einde aan maken.....helaas niet gelukt. Een vuurwerkverbod werkt averechts, wat niet mag wordt voor velen ineens extra leuk. Als het afsteken van vuurwerk wordt beperkt tot 1 dag in het jaar en dan ook nog gedurende een bepaald deel van de dag, dan heb je al veel bereikt. Voeg daaraan het verantwoordelijkheidsgevoel aan toe dat je al voor een groot gedeelte bereikt wanneer je als vuurwerkliefhebber houdt aan de veiligheidsvoorschriften. En bovenal: gebruik je -boeren-verstand want daarmee bereik je het meest. Prettige feestdagen voor iedereen en een gezond nieuw jaar!
Door Andre (Chemicus) op
Met dat woord "eindelijk" geef je duidelijk aan waarom het je te doen is. Ik weet dat "onze" politicus van het jaar zeer gewaardeerd wordt om zijn stijl van discussieren maar daar doe ik toch even niet aan mee. Respect staat bij mij hoog in het vaandel!!
Door V6 op
Eindelijk komt daar dan toch de belediging. Mooi hoor. Als iemand het niet met je eens is, is -ie dom. Gelukkig kwalificeer je daar vooral jezelf mee. Ach ja, milieufanatici. Het mag in een vrij land. Net zoals prachtig vuurwerk op oudjaar. En reken maar dat dat zo blijft. Zo zuur zijn de meeste Nederlanders niet. Proost!
Door Andre (Chemicus) op
Ik geef me over! Tegen zo veel dommigheid kan ik niet op. Op dit tokkie-niveau wil ik niet discusieren.
Door V6 op
Ja het zijn echt gifwolken idd met oud en nieuw. Tuurlijk, honderden Nederlanders komen dan om. Man, wat kruitdamp die in een uur weggewaaid is.
In de rest van de wereld steken ze misschien zelf minder vuurwerk af, maar wel veel vaker. En als je niet van geknal houdt, blijf je dat half uurtje toch gewoon binnen. Het is pas egoistisch anderen dit prachtige plezier te ontzeggen. De link naar milieucentraal zegt genoeg. De regelzucht druipt ervan af.
Zo, en nu snel de Desert Storm, Knockout Superbowl en Stinger Cracker bestellen. Extra veel, speciaal voor de zuurpruimen van NL.
Door Andre (Nog steeds chemicus) op
Uiteraard wens ik iedereen en Henri in het bijzonder een gezond en gelukkig 2016. Tot slot geef ik Henri nog wat leeswerk mee:
http://www.milieucentraal.nl/winkelen/spullen-en …

Helaas moeten we in een samenleving elkaar soms wat regels opleggen want anders wordt het een zooitje, letterlijk en figuurlijk!
Door Henri op
En meer ga ik er niet van vinden.
Voor iedereen.... veel plezier tijdens oud en nieuw. Hoe je die ook doorbrengt. En bovenal een mooi en gezond 2016. Hoe donker de lucht ook is, het klaart altijd weer op ;-)
Door Henri op
Beste Andre,
over 1 ding zijn wij het eens... we gaan het nooit eens met elkaar worden. Je mag het zielig vinden of niet ..... de werkelijkheid is dat we tegenwoordig elkaar iets proberen op te leggen. En dat heeft nog nooit gewerkt, toch?!? MET elkaar bereik je meer. Dan pas ontstaat er Chemi(cus).

Vacatures

Van onze partners