Advertentie

‘Voorkom dat jongeren messen gaan dragen’

Jongeren met messen blijven de gemoederen in gemeenteland bezighouden. De burgemeester van Krimpen aan den IJssel wil kijken of er wettelijk ruimte is voor ‘fouilleren bij wijze van preventie’, de raad van Lansingerland wil jeugdzorg inschakelen en D66 Amsterdam wil voorkomen dat jongeren überhaupt een wapen gaan dragen.

27 februari 2020
Wapens-shutterstock-126555680.jpg

Jongeren met messen blijven de gemoederen in gemeenteland bezighouden. De burgemeester van Krimpen aan den IJssel wil kijken of er wettelijk ruimte is voor ‘fouilleren bij wijze van preventie’, de raad van Lansingerland wil jeugdzorg inschakelen en D66 Amsterdam wil voorkomen dat jongeren überhaupt een wapen gaan dragen.

Wapeninzamelpunt en meldpunt op school
‘Er hebben al verschrikkelijke incidenten plaatsgevonden en als het zo door gaat vrees ik voor nieuwe drama’s’, aldus de Amsterdamse D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig die het wapenbezit onder jongeren met spoed wil terugdringen. ‘De beste manier om dat te doen is door te voorkomen dat jongeren überhaupt een wapen gaan dragen. Dat kan niet met één simpele oplossing, we moeten verschillende aanpakken starten en intensiveren om het wapenbezit onder jongeren te stoppen.’ De partij presenteert, in navolging van het vijftien-puntenplan van Leefbaar Rotterdam eerder deze week, tien maatregelen om wapenbezit terug te dringen. Waar Leefbaar onder andere pleit voor het registreren van etniciteit en een ov-verbod voor wapenbezitters, wil D66 een wapeninzamelpunt, een meldpunt ‘veilig naar school’ waar kinderen die zich onveilig voelen op straat zich kunnen melden en het aanwijzen van gebieden rond middelbare scholen waar alle messen verboden zijn.

Drill raps
Waar Leefbaar Rotterdam de makers van drillmuziekvideo’s op YouTube wil laten opsporen door een speciale Unit Wapengeweld, wil D66 Amsterdam dat rappers en andere invloedrijke personen uit de buurt in gesprek gaan met jongeren die nu in drill raps bedreigingen uiten. ‘Help hen hun artistieke talenten te benutten zonder daarbij strafbare gedragingen te plegen.’ Volgens Van Dantzig doet drill rap wat rapmuziek vaak doet: inzicht geven in de straatcultuur in een bepaalde plaats en tijd. Maar hij wijst er ook op dat iedereen thuis eenvoudig kan zien hoe jonge mensen elkaar bedreigen. ‘We weten dat het niet blijft bij het bezit van een mes. Er wordt daadwerkelijk gestoken.' Het probleem is dan ook niet dat jongeren muziek maken. 'Integendeel, het probleem is dat jongeren wapens menen te moeten dragen én gebruiken.’

Preventie-fouilleergebieden
Ook in andere gemeenten buigen bestuurders zich over het probleem en proberen zij maatregelen te nemen in afwachting van eventuele landelijke maatregelen. Zo wil Martijn Vroom, burgemeester van Krimpen aan den IJssel, in gesprek met het Openbaar Ministerie om bij gebrek aan mogelijkheden om preventief te fouilleren te kijken naar wettelijke ruimte is voor ‘preventie-fouilleergebieden’. ‘Eén F minder, maar het maakt wel helder wat ik wil. We hebben her en der in Krimpen indicaties van groepen jongeren met messen. Ik wil dat daar bij wijze van preventie gefouilleerd mag worden, en niet pas als er directe aanleiding voor is. Dit betekent dat er creatief met de huidige regelgeving om gegaan zal moeten worden. De veiligheid van onze maatschappij verdient dit’, citeert Het Kontakt hem.

Kluisjescontroles en ouderondersteuning
Vroom wil ook met middelbare scholen in gesprek over het houden van kluisjescontroles. Kluisjes worden door de school via de ouders verhuurd aan kinderen. ‘Om die kluisjes te mogen controleren, moet iets geregeld worden in de huurcontracten, tenzij er directe aanleiding voor is. Maar wederom: beter preventief dan te laat.’ In het niet ver van Krimpen gelegen Lansingerland wil de gemeenteraad een verbod op messen in de APV opnemen in ‘de directe omgeving van plaatsen met een verhoogd openbaar orderisico’. In navolging van het voorstel van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb om ouders van jonge messendragers na een tweede overtreding te beboeten met 2500 euro wil de raad van Lansingerland ouders betrekken bij sanctiemaatregelen, hen ondersteunen bij het nemen van hun opvoedingsverantwoordelijkheid en ook jeugdzorg in te schakelen. Verder pleit de raad voor regionale afstemming in afwachting van een landelijke maatregel. Burgemeester Pieter van de Stadt wil voor kwaliteit gaan en komt binnenkort met een notitie. 

Landelijk verbod
Vorige maand riep burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland op tot een landelijk verbod op messen in de openbare ruimte, nadat een 16-jarige jongen was doodgestoken in Drachten. Hij kreeg bijval van politiemensen en Tweede Kamerleden, maar minister Grapperhaus vond uitbreiding van de lijst van verboden messen 'niet de oplossing' en ziet meer in gedragsmaatregelen en preventief fouilleren. In september opperde burgemeester Paul Depla van Breda nog om binnen het netwerk van veertig grote en middelgrote Nederlandse steden (G40) kennis en informatie uit te wisselen over de aanpak van geweld waarbij messen worden gebruikt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Het is gewoon het einde der tijden wat nabij is. Wen er maar aan.
Manu / Beleidsadviseur
Verbod van messen is ordinaire symptoombestrijding. Je kunt iemand met vanalles neersteken of anderszins verwonden, daar heb je geen mes voor nodig.

Het zou schelen als het overheidsbeleid eens letterlijk handen en voeten zou krijgen. Je kunt problemen alleen in de basis aanpakken als daar voldoende menskracht voor aanwezig is. We hebben nu genoeg data-analyses en dikke rapporten over hoe preventieve en correctieve aanpak zou moeten werken. Het wordt tijd dat we de uitvoeringsfase ingaan. En dan graag conform rapport en niet half bakken.
Advertentie