of 59794 LinkedIn

Voor Tilburg loopt ook de tijdelijke raadszetel mis

De lokale politieke partij krijgt haar zetel in de Tilburgse gemeenteraad voorlopig niet terug. Het afgesplitste raadslid Linda Oerlemans weigert gebruik te maken van de verlofregeling.

Diepe teleurstelling voor Voor Tilburg. De lokale politieke partij krijgt haar zetel in de Tilburgse gemeenteraad voorlopig niet terug. Het afgesplitste raadslid Linda Oerlemans weigert gebruik te maken van de verlofregeling, waarmee de partij haar behaalde zetel tijdelijk in zou kunnen nemen.

Hommeles
De Voor Tilburgers haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar maart net één zetel. Nog voor de installatie van de nieuwe gemeenteraad werd het echter al hommeles bij de partij. Het bestuur vond de verkiezingsuitslag tegenvallen en verweet lijsttrekker Oerlemans verantwoordelijk te zijn voor een negatieve sfeer. Daags voor Oerlemans’ installatie tot raadslid zegde de partij het vertrouwen in haar op. De behaalde zetel zou volgens het bestuur moeten worden ingenomen door de nummer twee van de kieslijst.

Toch geïnstalleerd
Oerlemans, ook de vorige periode fractievoorzitter voor de partij, weigerde daaraan haar medewerking. Ze liet zich, als eerst gekozen kandidaat, in maart vorig jaar tot raadslid installeren. Direct na haar installatie splitste zich van de partij en nam haar zetel in onder de naam Groep Oerlemans. ‘Ik zit voor mijn idealen in de gemeenteraad en sta achter het programma waarmee we de verkiezingen zijn ingegaan,’ zei ze toen. In augustus richtte ze met enkele anderen voormalig leden van Voor Tilburg de partij ONS Tilburg op. Sindsdien opereert ze ook in de Tilburgse gemeenteraad onder die naam.

Zwanger
Toen Oerlemans vorige week bekend maakte zwanger te zijn, zag het uit de raad verbannen Voor Tilburg een kans. Oerlemans, die vorige periode twee keer eerder voor een zwangerschap gebruik maakte van de wettelijke verlofregeling, zou nu ook weer de raad tijdelijk verlaten. Raadsleden kunnen voor een vaste periode van 16 weken de raad verlaten, en zich gedurende die tijd laten vervangen door de eerste opvolger van de kieslijst. Dat is dus de kieslijst van Voor Tilburg, concludeerde het partijbestuur. Oerlemans’ opvolger zou dus onder de naam van Voor Tilburg de raad kunnen betreden. ‘Wij zijn er klaar voor om onze zetel gedurende deze periode te vullen,’ schreef men al enthousiast op de website.

Geen vervanging
Dat blijkt te voorbarig geredeneerd. Oerlemans laat weten dit keer niet de raad vanwege haar zwangerschap te verlaten. ‘Ik neem geen verlof op en ga proberen aan waarschijnlijk alle drie de raadsvergaderingen in die periode deel te nemen,’ zegt ze tegen Brabants Dagblad. Dat de zetel anders zou worden ingenomen door een opvolger van Voor Tilburg heeft daar alles mee te maken. ‘Ik werk nu met nieuwe mensen samen en kijk vooruit,’ aldus Oerlemans.

Wanneer Oerlemans wél van het vaste verlof van 16 weken gebruik had gemaakt, had Voor Tilburg de zetel na deze periode weer aan Oerlemans moeten over moeten dragen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.