of 64621 LinkedIn

VNG: Wietteelt moet gereguleerd

De teelt van cannabis moet uit het illegale circuit. Dat is de conclusie van een werkgroep met zeven burgemeesters en een wethouder, die namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten onderzoek deed naar de problemen door de wietteelt.
4 reacties

De teelt van cannabis moet uit het illegale circuit. Dat is de conclusie van een werkgroep met zeven burgemeesters en een wethouder, die namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten onderzoek deed naar de problemen door de wietteelt. Het rapport wordt maandag aan het bestuur van de VNG overhandigd.

Onhoudbare toestand
De teelt moet volgens de werkgroep worden gereguleerd zodat de overheid greep kan houden op de verkoop, gebruik en productie. 'Er is een onhoudbare toestand ontstaan. Wij ervaren als lokale bestuurders grote maatschappelijke problemen', citeert de Volkskrant uit het rapport.
 

Criminelen
Hennepkwekerijen oprollen lost volgens de werkgroep de problemen niet op. 'Door het gedogen biedt de overheid criminelen volop de ruimte om hun producten af te zetten. De cannabisindustrie is sterk verweven met georganiseerde criminaliteit die ook actief is in xtc en mensenhandel. We zien criminelen die trachten invloed te verwerven op het lokaal bestuur. We maken ons grote zorgen om de impact.'

Van zaadje tot joint
De Stichting Epicurus Foundation, een initiatief van cannabisondernemers, is te spreken over het plan. 'De vinger wordt terecht op de zere plek gelegd, het huidige beleid is failliet. We moeten naar een normalisering van cannabis toe. De consument ziet het roken van een joint als het drinken van een biertje en de coffeeshopexploitant wil zijn zaak als een professionele en transparante zaak kunnen managen', zegt Bart Vollenberg, voorzitter van Epicurus en coffeeshopondernemer. 'Een gereguleerde transparante keten van zaadje tot joint sluit optimaal aan bij de acceptatie van coffeeshops in de Nederlandse samenleving.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anoniem8 (jurist) op
Zie arrest Hof Den Bosch:
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI …

Het hof komt aan de hand van deze vier aspecten tot de slotsom dat er in het geval van de verdachte sprake is van strafbare feiten die direct voortspruiten uit de bonafide bedrijfsvoering van de gedoogde coffeeshops. Het hof is met de rechtbank en de raadsman en anders dan de advocaat-generaal van oordeel dat de omstandigheden waaronder de verdachte die feiten heeft gepleegd, daardoor dusdanig worden gekleurd dat het raadzaam is te bepalen dat hem geen straf of maatregel wordt opgelegd. De enkele schuldigverklaring is naar het oordeel van het hof een voldoende terechtwijzing
Door Sjaak (waakzaam burger) op
Eeen regeling voor cannabis mag niet inhouden dat wiet een vrij verkrijgbaar genotsmiddel wordt. Jongeren - in ieder geval onder de 18 jaar - moeten beschermd worden tegen een middel dat impact heeft op hun ontwikkeling in brede zin. En voor productie, handel en verkoop moet eigensoortige wet- en regelgeving gemaakt worden. Daarover moet goed nagedacht worden.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Gewoon vrijgeven die handel. Iedere volwassene die dat wil blowt zich maar suf. We hebben waarachtig wel wat beters te doen dan het handhaven van dit achterhaalde verbod. Het CDA zit niet in de regering dus wat let het kabinet.
Door Jurgen op
Wat goed zeg lekker drinken en een joint erbij !
Je komt toch in een roes en verslaving terecht ook de jongeren.
Mogen we zo ook auto rijden en op de scooter ?
Nou dat weer.
Verkoop het maar gewoon in iedere winkel waar je ook wijn mag drinken.