Advertentie

Veel gekozen raadsleden zien van zetel af

111 mensen die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen werden verkozen, nemen geen plaats in de gemeenteraad. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws bij alle gemeenten waar begin deze maand gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden, waarover het programma dinsdag bericht.

24 maart 2010
Alleen wethouder
Uit het onderzoek blijkt dat 42 procent van alle weigeraars aangeeft alleen terug te willen keren als wethouder en niet als raadslid. Een derde van de weigeraars werd met voorkeursstemmen gekozen, maar wil desondanks toch niet in de raad gaan zitten. Het gaat dan vooral om lijstduwers, zoals de broer van Rita Verdonk (TON).

Kiezersbedrog
Een kwart van de weigeraars neemt om persoonlijke redenen als ziekte, familieomstandigheden of tijdsgebrek niet in de raad plaats. Politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit Amsterdam stelt in het RTL Nieuws dat het 'kiezersbedrog is als je wel op de lijst gaat staan, maar niet in de raad gaat zitten'.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus / Ambtenaar
Schaaaaaaande!

Kierzerbedrog!

Bananerepubliek!

Schrijf nieuwe verkiezingen uit
Piet Westland / Geen
Onze JPB doet ook vrolijk mee met zijn (voortgaande) kiezersbedrog.
Frans / ass proj leider
Tja. Waarom dan op de lijst?
Vreemde gewaarwording: jezelf wel beschikbaarstellen (op de lijst staan) en wanneer je zelfs met voorkeurstemmen daadwerkelijk gekozen wordt.....
Dat geeft de burger moed!
Zo'n houding schaadt de democratie en het (eervolle en verantwoordelijk) ambt van raadslid.
Margo
Dus voortaan alleen kiezen op een partij, vullen ze later de poppetjes in ...
Pieter
de partijen zullen zich eens flink op hun hoofd moeten krabben, want de kiezer is niet gek en gaat de volgende keer of op een ander of (erger) helemaal niet meer stemmen. Wie is dan de grote verliezer?
W. Brouwer
En dan vragen de partijen zich af hoe het kan dat er steeds minder mensen gaan stemmen. Wie bedriegt wie. gekozen is gekozen en dan zul de de tijd ook vol moeten maken. Staats hier niets over in de kieswet? zo nee, dan moet dat maar eens snel aangepast worden
jos vernooij / communicatie-adviseur
Wat een telegraaf-achtige reacties! In de ruim 400 gemeenten willen 111 gekozenen niet in de raad, dat is ongeveer één per vier gemeenten. 50 daarvan (45%) wil alleen alleen als wethouder terug - en heeft dat waarschijnlijk tegen zijn kandiderende partij gezegd. Nog eens bijna 40 waren lijstduwer (dus stond op een zo lage plaats, dat hij/zij liet blijken er niet in te willen) en dat kunnen kiezers ook weten. Blijven er ongveer 20 à 30 van de 8000 gekozenen over die wegens ziekte, familie-omstandigheden etc. hun zetel niet innemen. RTL en Binnenlands bestuur maken volstrekt ten onrechte een hype-achtig probleem van een groot succes van het nederlands partijsysteem.
Frans / ass proj leider
Telegraafachtige reacties of niet. Het blijft een gegeven dat personen wel op de lijst staan (en dus klaarblijkelijk kandidaat zijn, afgezien van lijstduwers) maar hun verplichtingen jegens de kiezer niet nakomen. Wie ben je om te zeggen: leuk zo'n lijst, leuk die verkiezingen: maar ik wil alleen wethouder worden. Dat recht heb je natuurlijk, maar je doet geen recht aan het systeem op zich. Tijdsgebrek als reden vind ik helemaal schandalig.
P.C. Groen / milieuinspecteur
ziekte, plotseling optredende familieomstandigheden zijn valide argumenten om niet op de raadszetel plaats te nemen. Het fenomeen lijstduwer zou moeten verdwijnen. Ook op de lijst gaan staan maar alleen als wethouder willen functioneren is in mijn ogen kiezersbedrog. Wie op de lijst gaat staan moet daarmee expliciet aangeven dat hij/zij ook de (raads)zetel wil innemen. Behoudens onvoorzien is al het andere kiezersbedrog.
Advertentie