Advertentie

Stormloop ID-kaarten kostte 8 ton per dag

Tijdens de bijna 2 weken dat de ID-kaart gratis was, zijn er 155.000 aangevraagd. Dat is bijna vijf keer zoveel dan normaal. Per dag kostte deze stormloop 800.000 euro. Minister Leers maakte vandaag bekend de schade aan de gemeenten te compenseren.

28 september 2011
Bezwaarschriften
De compensatie betreft de aanvragen van ID-kaarten in de periode 9 tot 22 tot september, de periode dat door de uitspraak van de Hoge Raad geen leges geheven mochten worden. Ook zullen gemeenten gecompenseerd worden die op grond van bezwaarschriften van burgers leges hebben terugbetaald.

Terugwerkende kracht
De nieuwe wet ging vorige week al in, terwijl Tweede en Eerste Kamer er nog over moeten spreken. De Tweede Kamer is kritisch over deze terugwerkende kracht. Leers betoogde dat daar volgens de geldende richtlijnen goede redenen voor zijn. Wettelijk waren de leges niet goed geregeld en een gratis ID-kaart gaat de overheid veel geld kosten.

Compensatie
Maar mocht de wet die heffing van leges weer mogelijk maakt, het niet halen, dan mogen burgers niet de dupe worden, zei Leers. Als zij al hebben betaald voor de ID-kaart, zullen zij daarvoor worden gecompenseerd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Zoals gezegd: sneller kan een overheid geen algemene legitimatieplicht invoeren.
Met dank aan de Hoge Raad!
criticus
Tja,Nederlanders staa in de rij voor iets dat "gratis"is. Zelfs de mensen die al een geldig paspoort hebben dat nog een paar jaar meegaat. En ondertussen roepen dat de overheid moet bezuigingen...
Niets zo hypocriet als de mens.
Advertentie