Advertentie

Ruim één op de drie gemeenten kiest VVD-burgemeester

Uit het jaarlijkse onderzoek van Binnenlands Bestuur naar burgemeestersvacatures blijkt dat in de 57 tot medio december afgeronde procedures er dit jaar uiteindelijk 21 keer een VVD’er werd benoemd.

19 december 2019

VVD’ers schrijven niet alleen verreweg de meeste sollicitatiebrieven op burgemeestersvacatures, ze worden ook op relatief veel posten benoemd. In ruim één op elke drie vrijkomende gemeenten, ging in 2019 de voorkeur uit naar een liberale kandidaat.

Uit het jaarlijkse onderzoek van Binnenlands Bestuur naar burgemeestersvacatures blijkt dat in de 57 tot medio december afgeronde procedures er dit jaar uiteindelijk 21 keer een VVD’er werd benoemd. En met Zwolle, Groningen en Haarlemmermeer zijn het ook zeker niet de minste gemeenten die blauw kleuren. Het CDA bleef steken op 12 benoemingen, de PvdA op 11.

Lokale partijen
Opvallend matiger is de score van de partijloze kandidaten. Van hun hand ontvingen gemeenten in totaal 36 sollicitaties. Slechts twee kandidaten lukte het de concurrentie achter zich te laten: BNR-
hoofdredacteur Sjors Fröhlich (hij werd benoemd in de fusiegemeente Vijfheerenlanden) en Ronald van Meygaarden (Boxtel).

Kandidaten van lokale partijen zagen hun ambities nog minder in vervulling gaan. Hoewel de meeste raadszetels al zeker tien jaar lang door zogeheten lokalo’s worden bezet en ze intussen ook de meeste wethouders leveren, wist er dit jaar slechts één vertegenwoordiger van die partijen daadwerkelijk de burgemeestersketting omgehangen te krijgen. Die eer viel te beurt aan Marian Witte (Geertruidenberg).

Standaardregel
Directeur Hans Oostendorp van Necker van Naem, het bureau dat in opdracht van gemeenten veel teksten voor burgemeestersvacatures opstelt, denkt dat de geringe oogst van lokalo’s vooral te maken heeft met hun sterke gebondenheid aan een specifieke gemeente. ‘Dat is in veel gevallen hun kracht, maar kan tegelijk ook een valkuil betekenen voor als je solliciteert in een andere gemeente. Veel raden willen toch een kandidaat die affiniteit heeft met hun gemeente, bijvoorbeeld omdat je er naar school bent geweest, hebt gestudeerd of gewerkt of er familie hebt wonen’, aldus Oostendorp. ‘Als op je cv staat dat al je wortels in een andere plaats liggen, kan er gauw twijfel rijzen of je de gemeente waar je solliciteert wel voldoende eigen kunt maken.’

Vrouwen/mannen
Bij het ter perse gaan van dit nummer zijn er tot nu toe dit jaar 38 mannen benoemd. Dat is exact dubbel zo veel als het aantal vrouwen: 19. De afgelopen jaren was het ook zo dat er veel meer mannen dan vrouwen solliciteerden: gemiddeld 74 om 26 procent. Dit jaar is het percentage vrouwen overigens bijna 30 procent: van de 1.236 sollicitanten waren er 844 man, 359 vrouw.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week (inlog)


Afbeelding

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie