of 64621 LinkedIn

Rechter laat vergunning in stand, Grand Prix gaat door

De rechtbank deed dinsdag uitspraak in het kort geding dat was aangespannen door milieuorganisatie Mobilisation for the Environment.
7 reacties

De rechtbank in Haarlem heeft dinsdagmiddag besloten dat de provinciale vergunning voor het circuit in Zandvoort in stand blijft. Daarmee komt de organisatie van de Dutch Grand Prix komende weekend niet in gevaar.

Kort geding
De rechtbank deed dinsdag uitspraak in het kort geding dat was aangespannen door milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. Volgens de milieuclub klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee. De zaak draait onder meer om de vraag of de verwachte uitstoot van stikstof binnen de normen blijft. Daarover loopt ook een bodemprocedure. De MOB had een kort geding aangespannen omdat ze de uitkomst van deze bodemprocedure niet wilde afwachten.

Stikstofuitstoot
De voorzieningenrechter stelt vast dat de standpunten van het circuit en MOB ver uit elkaar liggen en dat aanvullend deskundigenonderzoek nodig is om onduidelijkheid over die verschillende standpunten weg te nemen. De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) doet op verzoek van de rechtbank al onderzoek naar de betwiste stikstofuitstoot.

Zeer terughoudend
‘De voorzieningenrechter is onder deze omstandigheden zeer terughoudend in de voorlopige beoordeling van de rechtmatigheid van de vergunning. Met zo’n beoordeling zou namelijk in belangrijke mate worden vooruitgelopen op beantwoording van de vraag wie van de partijen gelijk heeft, terwijl juist de rechter in de bodemprocedure daarvoor nadere advisering door de STAB nodig acht’, aldus de rechtbank dinsdag.

Faillissement
Over de belangenafweging zegt de rechtbank: ‘MOB hecht aan het natuurbelang en zet zich in om ecologische schade aan het naastgelegen Natura 2000-gebied te voorkomen. Circuit Zandvoort daarentegen heeft inmiddels de F1 vrijwel volledig georganiseerd en heeft hier fors in geïnvesteerd. Het niet doorgaan van de F1 zou direct leiden tot zeer grote schade en mogelijk faillissement voor Circuit Zandvoort.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Tja, als er al een bodemprocedure loopt. Hoewel die dingen ook wel weer buitengewoon lang duren-leidt ook tot schade. Maar goed, dit race festival in Zandvoort kan nu wel doorgaan
Door Johan (Ambtenaar) op
Lijkt mij een hele logische uitspraak van de rechter. Een kort geding is nu eenmaal niet het middel om een uitspraak te doen op iets wat nog in een bodemprocedure onder de rechter is.
Door Karel (grote verbazer) op
De flater die ons land internationaal had geslagen bij een verbod, was ongekend geweest. Het handje vol zeurkousen dat de formule-1 allemaal maar niets vindt kan altijd nog gewoon vertrekken naar een ander land. b.v. IJsland. Lekker fris en geen formule-1.
Door Johan op
Nee, geen telefoontje van het ministerie maar van prins Poen of zijn vazal Jan Jammers.
Door Hans op
Gelukkig stijgt de zeespiegel veel sneller dan gedacht...
Door Boris op
Top!

Zolang er nog steeds honderden gelukzoekers per week arriveren is die hele stikstof/co2/klimaat/milieu-lobby geleuter.
Door Rechter op
Vreemde uitspraak ban deze rechter. heeft vast vooraf een telefoontje gehad van het ministerie.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners