Advertentie

Peiling Rozenburg over deelgemeente-status

Inwoners van Rozenburg mogen zich uitspreken over de toekomst van hun Rotterdamse deelgemeente. Het bestuur wil in ieder geval dat die status behouden blijft.

22 mei 2012

Inwoners van Rozenburg mogen zich vanaf deze week uitspreken over de toekomst van hun Rotterdamse deelgemeente. Het bestuur wil in ieder geval dat die status behouden blijft.

Peiling
De Tweede Kamer beraadt zich over een wetsvoorstel tot opheffing van de deelgemeenten in Nederland. Rotterdam wacht niet af en wil voor het einde van dit jaar een besluit nemen over de toekomst van het decentrale stadsbestuur. Maar Rozenburg, dat twee jaar geleden met enige haast akkoord ging met een status als deelgemeente van die stad, ziet nu zijn belangen in korte tijd in het geding komen en wil de Rozenburgers zich daarom laten uitspreken. Alle inwoners van Rozenburg boven de 16 krijgen deze week een uitnodiging voor een 'inwonerspeiling'. Tot 10 juni kunnen ze een antwoordkaart insturen met een keuze uit de opties 'doorgaan als deelgemeente' of 'bestuur vanuit de Coolsingel'. Ook kunnen ze eigen suggesties aandragen.

Onbehoorlijk
Deelraadvoorzitter Paméla Blok van Rozenburg vindt het dreigende einde van de deelgemeentestatus een vorm van onbehoorlijk bestuur. "Het is twee jaar geleden zo afgesproken en speciaal bij wet geregeld." En eigenlijk is de overstap naar Rotterdam financieel nog niet eens afgehandeld. "Van het oorspronkelijke gemeentefonds van 33 miljoen is het nodige afgehaald, en daar zijn we nog volop over bezig." Er zit nu nog 23 miljoen euro in dat fonds. "Het geeft in ieder geval aan dat we als deelgemeente voor onszelf kunnen zorgen." Een onzerzoek over waar de deelgemeente nu eigenlijk recht op heeft (door het Cebeon), loopt nog.

Bestuurscommissies
Voor Blok staat voorop dat Rozenburg vanuit de eigen gemeenschap bestuurd moet blijven worden. In welke vorm dat uiteindelijk gebeurt, vindt ze iets minder belangrijk. Als de status van deelgemeente vervalt, treedt artikel 83 van de Gemeentewet in werking. "Dan gaat het over bestuurscommissies in allerlei varianten." Als maar duidelijk is dat er rekening kan worden gehouden met de realiteit van een relatief afgescheiden gemeenschap. "Rozenburg is gewoon een enclave in het havengebied. Het voelt nog steeds als een dorp en dat willen we ook graag zo houden." Een optie is het gezamenlijk optrekken met andere lokale partijen uit 'buiten-deelgemeenten' als Hoek van Holland, Hoogvliet en Pernis.

Zakelijk
Als deelgemeente van Rotterdam heeft Rozenburg al een voorproefje van de dreigende toekomst gekregen. In vijf jaar tijd is de rioolheffing verdubbeld, om op gelijke hoogte met de rest van Rotterdam te komen. Maar ook de betrokkenheid van bepaalde Rotterdamse diensten houdt niet over, vindt Blok. "De communicatie gaat vaak mank en daar hebben burgers last van." En als Rozenburg helemaal het eigen bestuur en budget verliest, "dan komt hier een zakelijke wijkmanager die niet kan worden afgerekend door de bevolking. De binding en de betrokkenheid zijn de dingen waar men hier het meest voor vreest."

Advies
Blok beseft dat Rozenburg niemand ergens toe kan dwingen. "We benadrukken ook in de inwonerspeiling dat we de gemeenteraad van Rotterdam adviseren, zodat die haar eigen mening kan vormen."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Ja, en ? Je kunt de belangen van de bevolking van Rozenburg ook op een andere wijze veiligstellen dan door middel van een politiek-bestuurlijke deelgemeenteconstructie. Dat is een kwestie van creatief denken. Eén alternatief kan zijn het overnemen van het efficiënte en publieksgerichte model van de gemeente Den Haag. In die stad heeft men compacte, ambtelijke stadsdelen met een stadsdeeldirecteur die direct ressorteert onder het college. De stadsdelen zijn sterk publieks- en taakgericht. Het betreft slagvaardige mini-organisaties en het werkt in praktijk heel goed.











Advertentie