Advertentie

Oost-Europeanen schrijven zich niet in bij GBA

Slechts een op de drie Oost- en Midden-Europese arbeiders die in Nederland verblijven, schrijft zich in bij de Gemeentelijke Basis Administratie. Dat heeft het onderzoeksinstituut Risbo uit Rotterdam onderzocht, meldt de website van de Erasmus Universiteit waaraan Risbo is verbonden.

19 oktober 2009
Hoogopgeleid
Vorig jaar woonden 165.000 mensen uit EU-landen als Polen, Letland, Litouwen, Roemenië en Slowakije legaal in ons land. Van deze groep denkt een derde korter dan twee jaar in Nederland te blijven. Zo'n 14 procent verwacht zich hier permanent te vestigen en een derde heeft nog geen idee hoe lang hij blijft. Uit het onderzoek dat in opdracht van het ministerie van VROM is uitgevoerd, blijkt voorts dat veel arbeidsmigranten uit het vroegere Oostblok relatief hoog zijn opgeleid, maar in Nederland voornamelijk laaggekwalificeerd werk doen.

Tevreden
Volgens de onderzoekers spreekt driekwart van arbeidsmigranten uit de zogeheten tien MOE-landen (Midden-en Oost-Europa) geen of slechts matig Nederlands. Een meerderheid zegt de taal beter te willen beheersen en meer te willen leren over de Nederlandse cultuur. Hoewel de MOE-landers niet riant wonen - meestal met meerdere landgenoten in één slaapkamer- is de helft van hen tevreden over de woonsituatie en een kwart zeer ontevreden.

Weinig bekend
De meeste migranten maken lange dagen en werken meer dan vijf dagen per week. Gemiddeld verdienen 9,70 euro per uur. Toch is de financiële situatie voor ruim de helft van de Oost- en Midden-Europeanen verbeterd in vergelijking met thuis. Het Risbo onderzocht de groep gastarbeiders omdat er weinig over hen bekend is, juist omdat ze zich niet registreren.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Slechts weinigen hebben een uitkering... deze lofzang doet mij denken aan de jaren zeventig toen de eerste Marokannen en Turken kwamen. Ze werkten hard voor vrouw en kind, geen malheur. Totdat ze rechten kregen en de gezinnen kwamen... we weten nu allemaal wel wat voor ellende dat opleverde. Immigratie is leuk, maar houdt het beheersbaar. En geen economische lofzang van de werkgevers dat de Nederlanders (en legale buitenlanders) het werk niet willen doen. Onzin. Stop dan de leeftijdsdiscriminatie.
Advertentie