of 59854 LinkedIn

Onenigheid over raadskroket

Steeds meer gemeenten bezuinigen op de raadskroket. Jan Peter Balkenende verhief in 1993 de raadskroket tot recht, maar nu haken steeds meer gemeenten af.

In de gemeenteraad van Tynaarlo is onenigheid ontstaan over de snacks die tijdens of na afloop van de gemeenteraadsvergadering worden geserveerd.

JOGG-gemeente
Tynaarlo is een zogenaamde JOGG-gemeente, een gemeente die een gezondere leefstijl voor jongeren en jongvolwassenen wil promoten door middel van het project ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’. Dan past het niet, zo vindt GroenLinks in de Tynaarloose raad, om bitterballen en kroketten te serveren aan de raad en het college. De partij wil deze snacks vervangen door repen van noten, zuidvruchten, fruit en wraps met humus.

Betere besluitvorming
Dit is echter tegen het zere been van het CDA in de raad, die in november 2014 juist nog een motie indiende waarin het recht op de bitterbal en kroket na 23.00 ’s avonds werd vastgelegd. Volgens de Christendemocraten van Tynaarlo is de kwaliteit van het debat daarbij gebaat. In de late avonduren wil de aandacht bij raad en college nogal eens verslappen en een snack zou voor een oppepper zorgen en daarmee voor betere besluitvorming.

Krokettenmotie
De discussie over kroketten en bitterbalen tijdens raadsvergaderingen kent overigens een lange historie. In 1993 diende het toen nog niet zo bekende Amstelveense raadslid Jan Peter Balkenende, de latere premier van Nederland, een Krokettenmotie in. De motie behelsde de bepaling dat gemeenteraadsleden recht hebben op een kroket als de raadsvergadering tot na 23.00 uur duurt.

Ook vegetarisch
Balkenende zou later zeggen dat hij de motie had ingediend toen hij zich verveelde en dat het eigenlijk als grap was bedoeld, maar doordat de andere partijen ermee instemden, werd de motie daadwerkelijk van kracht. In 2002 werd ook een krokettenmotie van kracht in Zwolle. In die bepaling was echter ook sprake van gelijkwaardige snacks en ook vegetarische snacks werden in de nieuw ingevoerde regel vermeld.

Raadskroket afgeschaft
De afgelopen jaren hebben een groeiend aantal gemeenten, waaronder Katwijk, Coevorden, Hilversum en Zwolle,  de raadskroket juist weer afgeschaft. Dit met het oog op bezuinigingen. 

 

Moet de raadskroket blijven? Breng hier uw stem uit.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel de Grote op
Ik ben wel voor deze krokettencommotie. Namelijk, zolang de politici zich maar zoveel mogelijk met zichzelf bezighouden verstieren ze tenminste de rest van het land niet. Dus wat mij betreft, meer kroketten, meer jarenlang gesteggel over de formatie en vooral meer gedoe over de toon van het debat, en heel erg vooral niet over de inhoud. Beetje duurbetaald mischien, maar wellicht de schade die ze anders berokkenen meer dan waard.
Door Bertus op
En hoe zit het met de alcoholica ? Mag dat nog wel van GroenLinks ?
Door Logica op
Zou gefrituurde sprinkhaan als compromis kunnen?
Door Sandy (freelance journalist) op
En dan alleen nog als extra aanvulling onder 'als het laat wordt', dus bij uitzondering. Het gaat eigenlijk om een gezond alternatief voor als je geen supervette hotelcake wilt (en voor de JOGG-voorbeeldfunctie). Koek en cake wordt in het artikel echter niet genoemd; kennelijk spreekt een strijd tegen de kroket meer aan. Jammer.
Door Flipper op
Groenlinks alweer negatief in het nieuws. inderdaad, helemaal eens met: Mark-19 februari 2015 14:55
Flipper
Door Simon Henk Luimstra (procesmanager) op
Er wordt de koppeling gelegd met JOGG-gemeente zijn. Jongeren Op Gezond Gewicht. Interessant: is de raad inderdaad jong of vinden ze zichzelf jong van geest? In dat geval: van welk decennium is de kroket? Jaren 70?
Door Eric de Kluis op
@Sandy
Er staat 'gefrituurde hapjes'. Dat is in het artikel samengevat als bitterballen en kroketten. Maar inderdaad, het kunnen ook vlammetjes en frikadellen zijn. Daar heb je een punt.
Door Sandy (freelance journalist) op
Beetje beter huiswerk doen. Of zit iedereen elkaar gewoon weer over te schrijven? Bitterballen staan in Tynaarlo niet eens op het menu. Als je even de vragen van GL had gelezen (staan gewoon op de site van groenlinks tynaarlo) zie je dat de bitterbal dan ook niet wordt genoemd.
Door Mark op
Belachelijk die gezondheidskerk van Groenlinks. Ze zorgen er alleen maar voor dat het gat tussen burger en politici helemaal niet meer te overbruggen is. Eet zelf je wrap met humus en stop met het opdringen van die gezondheid obsessie aan anderen.
Door Eric de Kluis op
Inderdaad, het was de Amstelveense raad. De fout is hersteld.