Regen van brandend hout
Bij de afgelopen jaarwisseling kreeg Scheveningen te maken met een regen van brandend hout. Die was afkomstig van een tientallen meters hoge vuurstapel op het strand. De vonken werden naar Scheveningen geblazen en veroorzaakten schade aan huizen en auto's. Tientallen mensen hebben zich bij de gemeente gemeld met schade.

Maximaal 35 meter

Dit jaar was de afspraak tussen de bouwers en de gemeente dat de torens in Scheveningen en Duindorp aan de onderkant een afmeting van 22 x 22 meter hadden. De hoogte mocht maximaal 35 meter zijn. Volgens de burgemeester hebben de bouwers van de vreugdevuren zich niet aan afspraken gehouden en waren de stapels hoger. De bouwers spreken dat tegen.

Onafhankelijk onderzoek

Oud-voorzitter Pieter van Vollenhoven had afgelopen weekend al voorzichtig op Twitter geopperd dat de OVV het vreugdevuur zou moeten onderzoeken. Hij reageerde daarmee op het bericht dat oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad hun twijfels hadden over de onafhankelijkheid van het aangekondigde onderzoek dat zou worden gedaan door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Krikke zit namelijk zelf in het algemeen bestuur van het instituut. De burgemeester heeft woensdag laten weten dat dit onderzoek nu niet meer doorgaat. 'Nu de OVV het onderzoek naar de gebeurtenissen op zich neemt, vervalt het voornemen tot het verlenen van een opdracht aan het IFV', schrijft zij aan de gemeenteraad. De Onderzoeksraad is een onafhankelijk instituut dat gericht is op het verbeteren van de veiligheid in Nederland. (ANP)