Advertentie

Nieuwe ambtenaar is ongeduldig

De nieuwste aanwas ambtenaren heeft opvallend minder geduld dan hun langer zittende collega’s. De nieuwelingen vinden dat het bij de overheid te traag gaat. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder ruim 3 duizend ambtenaren.

25 februari 2011
De nieuwste aanwas ambtenaren heeft opvallend minder geduld dan hun langer zittende collega’s. De nieuwelingen vinden dat het bij de overheid te traag gaat. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder ruim 3 duizend ambtenaren.

Korter dan 5 jaar
Vooral ambtenaren die korter dan 5 jaar in dienst zijn, vinden dat het allemaal zeer traag gaat. Respondenten die al meer dan 10 jaar bij de overheid werken, zijn milder in hun oordeel.

Stemgedrag
Opvallend verschil tussen de oude en nieuwe garde ambtenaren is ook hun stemgedrag. Bij ambtenaren die korter dan 10 jaar in dienst zijn, is de VVD favoriet. Bij hun langer zittende collega’s is dat de PvdA. Vergeleken met eerdere peilingen door Binnenlands Bestuur stijgt de liberale aanhang met 5 procent. De partij van premier Rutte is vooral populair onder de nieuwe aanwas ambtenaren: hoe korter in dienst, des te groter de VVD-aanhang.

Overbodige bestuurslaag
In de enquête werd ook gevraagd naar wat ambtenaren de meest overbodige bestuurslaag vinden. Volgens de helft van de ambtenaren is dat de provincie. Daarmee scoort de provincie net iets hoger dan het waterschap (46 procent). Van de provincieambtenaren vindt 15 procent de provincie de meest overbodige bestuurslaag. Het minst populair is de provincie onder waterschapsambtenaren: 85 procent vindt dat de provincie als bestuurslaag weg kan.

Bekijk hier alle resultaten van de enquête

Lees de uitgebreide artikelen uit BB 08 deze week:

Ambtenaren geven weinig om provincie
Nieuwe ambtenaar iets minder links
Laatste lichting is ongeduldig

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans
De nieuwe aanwas ambtenaren met VVD-stemgedrag zal de mensen in het land slechs voor korte duur dienen als de arbeidsvoorwaarden niet worden verbeterd. Tip aan de VVD: kleedt de ambtenaren niet verder uit.
Scheefwoner
De wal keert het schip wel! Prima ontwikkeling en noodzakelijk voor een slagvaardige overheid die we in de huidige zeer competatieve markt nodig hebben willen we met z'n allen ook onze welvaart in stand houden. Jonge ambtenaar houd deze drive vast want dat zorgt ook meteen voor de broodnodige verbetering van het imago van de ambtenaar want die slag gaan we met een groot deel van het huidige bestand niet maken.
Baantjerfan
die nieuwe aanwas gaat er bij de komende bezuinigingen toch uit, want ze zijn er het laatst bijgekomen!
En dat het traag gaat is (soms) waar. Maar, nieuwelingetjes, er zijn in een wet termijnen gesteld. dus wil je het sneller, gaan jullie toch naar jullie vriend Rutte?
Die zal blij zijn met jullie bezuinigingsvoorstellen!
Niek / jurist
Ik herken hier veel in van toen ik van het bedrijfsleven overstapte naar de overheid. In de uitvoering is e.e.a. daarna wel versneld door gebruikmaking van vertrouwen en mandaat. Maar de afgelopen 10 jaar hebben bezuinigingen (ambtenaren eruit) ervoor gezorgd dat de stapels weer groot geworden zijn. Qua beleidsvorming moet je als ambtenaar rekening houden met het feit dat het om een overheid gaat die zeer open moet besturen (iedereen bemoeit zich er dus mee en elk woord kan worden gewogen) maar ook consistent en consequent moet zijn. Al die uitgangspunten zijn vertragend in het besluitvormingsproces en dat is - als je je dat niet tevoren realiseert - best wel een frustrerend.
Scheefwoner
Last in first out bestaat allang niet meer en bij het afspiegelingsbeginsel kan je dus heel goed kwalitatief goede en jonge medewerkers behouden en oude stoelwarmhoudende mensen wippen! Jammer beste Hans maar the old days van je leven lang ambtenaar zijn over!
Elise / Beleidsmedewerker
Het probleem zit m niet zo zeer in de snelheid als wel in de slimheid waarmee de ambtenaren werken. Heel hard werken en maar druk zijn; vandaag met hetzelfde probleem als morgen en overmorgen. Vooral niet kijken hoe er structureel zaken kunnen worden aangepakt. Zo blijf je druk! Snelheid zegt me niks, slimheid des te meer!
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Je ziet het,
De mensen die het minste de tijd hebben gehad om na te denken, of uberhaubt het minst nadenkt stemt VVD
Mr R.M. Dalmijn
Aardig onderzoek; veel leuker nog de reacties. Natuurlijk heeft Elize gelijk; geregeld is de perceptie van het harde werken al verlammend, binnen en buiten de overheid overigens.
We moeten het hebben van de actieve jonge, dynamische op communicatie gerichte collegae. Graag omringd natuurlijk door mastodonten met gevoel voor inhoud en historie.
En, u kent mij, graag in ambtskostuum; het mag nog.

Mooi weekeinde
Jan / ambtenaar
Vroeger was je jong en onbezonnen en stemde je dus PvdA. Later stapten sommigen over naar de VVD, maar velen bleven ook links. Nu is het (even) net andersom. Ze komen er wel achter...
Leo / beleidsmedewerker
Wijsheid komt met de jaren. Jonge mensen komen daar ook een keer achter.
Elise / Beleidsmedewerker
Alle marktwerking waar de VVD zo voor pleit heeft tot nu toe slechts enorme kostenverhogende effecten gehad (neem de gezondheidszorg, de trein, gas en electra). De voorspiegelingen lijken zo mooi, maar de werkelijkheid is ozo bitter
Scheefwoner
Als wijsheid met de jaren komt waarom komt de innovatie dan niet van de oud gedienden? Het linkse bolwerk is aan het instorten en heeft zijn langste tijd gehad net zoals dat gebeurd is met het communisme en staat te gebeuren met de overheersende invloed van de VS. Je hebt altijd mensen die krampachtig blijven vasthouden aan het oude maar ach wat een geruststellende gedachten dat alles vergankelijk is.
Rik / ambtenaar
Het minst populair is de provincie onder waterschapsambtenaren: 85 procent vindt dat de provincie als bestuurslaag weg kan.

Situationele verontwaardiging heet dat, zeker gezien het percentage. Bang voor hun baan?
Jan / ambtenaar
@De Leeuw. Dus de innovatie komt van de VVD? De afbraak bedoel je zeker.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De geponeerde stelling (de jonge ambtenaar vindt dat alles te traag gaat bij de Overheid) heeft niets te maken met jong of oud. Toen ik in 1964 bij de Overheid begon te werken speelde dezelfde problematiek. Bij mijn vertrek na 45 jaar speelde dit probleem nog steeds. Het heeft vooral te maken met een grote hoeveelheid door de politiek (!) ontwikkelde bureaucratie, verouderde en weinig bedrijfsmatig functionerende overheidsorganisaties, zgn. bedrijfsmatige beloning waarvan in de praktijk weinig terecht komt etc.
Kortom de hoogste tijd voor een drastische omwenteling binnen de bestuurlijke infrastructuur (stamt uit ca. 1850!) en een betere bedrijfsmatige inrichting en structuur voor overheidsinstellingen.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@H. Wiersma
Ik ben het ongeveer met u eens. Hoewel het nog lang zal duren voor ik met pensioen ga, heb ik wat u beschrijft, ook al voorbij zien komen.

Jonge ambtenaren moeten overigens vaak wel een beetje "ongeduldig" doen, om een imago te creëren dat ze ambitieus zijn en te laten zien dat ze gevoel hebben voor hun rol als "jonge ambtenaar" in relatie tot gevestigde ambtelijk-politiek-bestuurlijke verhoudingen. Na een paar jaar zie je ze dan, grofweg, vijf kanten opgaan:

1. Ze doven uit, trekken zich terug in een soort "innere Emigration" en gaan het ongeduld "relativeren";
2. Ze concentreren zich op vakinhoud (dit is mogelijk als ze over specifieke deskundigheid beschikken in een vakgebied dat door politieke bestuurders wordt gerespecteerd, of althans niet al te zeer gepenetreerd);
3. Ze identificeren zich vergaand met het ambitieuze, "ongeduldige" toneelspel en schurken dicht tegen de politiek aan;
4. Ze ontwikkelen zich tot diplomatieke managers die "de boel bij elkaar houden";
5. Ze verlaten de organisatie en soms ook de overheidsdienst.

Er zijn allerlei varianten en overlappingen mogelijk.
Mr R.M. Dalmijn
Gerijpte wijze reacties van Wiersma en Jonker. Geheel mee eens. Waardoor komt het dan in een halve eeuw niet verder? En waarom zie ik op de praktijk zoveel verdrietige, van illusies beroofde, werkers? Dus toch maar weer de kreet "wees trots op je vak en jezelf, ben een beetje ondeugend en pies af en toe opgewekt tegen de wind in".
Mooi weekeinde en een goede start
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@mr. r.m. dalmijn

Complimenten van uw kant zijn iets om handenwrijvend naar uit te kijken! Een relatief jonge ambtenaar als ik kan niet anders dan blij zijn wanneer mijn reactie door u "wijs en gerijpt" wordt geroemd. Ja, geroemd!

Maar wanneer u collega's aanraadt een beetje ondeugend te zijn en af en toe ook eens tegen de wind in te piesen, dan moet ik toch ernstig bezwaar maken.

Ik heb dat wel eens gedaan en kwam erachter dat, hoewel ik, zoals gezegd, jong ben, de wind toch vele malen sterker is dan mijn plaskracht. Het smaakte bitter.

Misschien is de oplossing: meer limonade drinken?
Mr R.M. Dalmijn
Beste Michiel,

Dank voor de attente reactie. Het is mij ook wel eens gelukt. De oplossing zit in het
" opgewekte" . niet zuur worden , onafhankelijk blijven, bewaak je eigen domein, niet uitglijden op formaliteiten, deel met delers. Zo een houding maakt het bij een eventueel vertrek ook veel makkelijker weer een nieuwe uitdaging te vinden. Ik schat dat in sommige organisaties meer dan 70% van de beschikbare tijd wordt besteed aan interne discommunicatie, het schrijven van bcc tjes en het in de meest brede zin bedrijven van politiek. Verdrietig en kostbaar; het kan mensen blijvend beschadigen. En fin; ik wens je op zijn minst veel mooie dagen.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Geachte heer Dalmijn,

Geleidelijk aan begin ik via dit medium enkele contouren van uw persoonlijkheid te ontwaren. Vriendelijk dank voor uw goede raad, die ik zeker ter harte neem!
Advertentie