of 65101 LinkedIn

‘Niet burgemeester, maar demonstranten schuldig’

Het valt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema niet te verwijten dat zij de demonstratie op de Dam tegen politiegeweld en racisme in de VS en EU gisteren niet heeft ontbonden of verboden, aldus hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer, tevens directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het valt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema niet te verwijten dat zij de demonstratie op de Dam tegen politiegeweld en racisme in de VS en EU gisteren niet heeft ontbonden of verboden, aldus hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer, tevens directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

U zit in een webinar en heeft vijf minuten tijd voor enkele vragen. Wat vond u van het optreden van burgemeester Halsema gisteren jegens de demonstratie op de Dam?
‘De burgemeester krijgt nu veel verwijten, maar je moet het vooral de demonstranten verwijten dat zij geen afstand hielden. Voor de burgemeester is het niet mogelijk hier iets aan te doen. Hooguit kun je haar verwijten dat ze meer had moeten aandringen op anderhalve meter afstand. De demonstranten hebben die regels geminacht. Met de nieuwe noodverordening vanaf 1 juni maken zij zich daarmee schuldig aan een strafbaar feit.’

Had zij de demonstratie dan niet moeten ontbinden?
‘Gisteravond zag ik dat de burgemeester in het tv-programma OP1 het verwijt werd gemaakt dat ze de demonstratie niet had ontbonden. Maar dat is onzin. Als de demonstranten hadden geluisterd naar de opdracht de demonstratie te beëindigen, hadden ze ook geluisterd naar anderhalve meter afstand houden.’

En de demonstratie op voorhand verbieden?
‘Je kunt een demonstratie niet verbieden. In beginsel ook niet volgens de noodverordening. En als mensen zich gaandeweg aansluiten, dan is dat toegelaten. En dan ben je al te laat. Een kleine demonstratie kun je dan nog wel ontbinden, maar hier was het eerder het paard achter de wagen spannen. En dan was er juist een grote kans op besmettingen.’

En dan hadden we overal foto’s gezien van agenten die een zwarte demonstrant arresteren?
‘Precies. Ze had agenten dan onnodig in gevaar gebracht. Ik vind de verwijten die haar nu her en der worden gemaakt niet terecht. Met name de organisatie van de demonstratie had beter op zijn tellen moeten passen.’

Volgens de burgemeester had de politieke kleur van de demonstratie ‘geen biet’ te maken met haar beslissing. Denkt u dat ook?
‘Ze zei aanvankelijk wel zoiets, maar je moet je als burgemeester expliciet niet met de inhoud inlaten. Daar moet je ver weg bij blijven.’

Het leek erop dat de burgemeester ook deelnam aan de demonstratie. Ze droeg een button met ‘1873’, het jaar dat slavernij volgens critici pas echt werd afgeschaft (de officiële afschaffing was in 1863, maar slaven waren nog 10 jaar lang verplicht om op plantages te blijven werken, met loon, WB).*
‘Als burgemeester dien je niet te uiten dat je de demonstratie steunt.’

*UPDATE 3 JUNI
Voor burgemeester Halsema naar de demonstratie toeging kreeg zij de button met ‘1873’ opgespeld tijdens een kleine Keti Koti-bijeenkomst in de tuin van de ambtswoning aan de Herengracht, waar de afschaffing van de slavernij werd herdacht. Halsema heeft inmiddels een brief gestuurd naar de raad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
De burgemeester had vooraf kunnen/moeten aangeven hoeveel demonstranten op de Dam zouden worden toegelaten. Daarnaast hadden de toegangen naar de Dam gemakkelijk kunnen worden afgezet en gecontroleerd door de politie. Hoe zo is deze burgemeester niet verantwoordelijk voor een vergunning om te demonstreren?
Door Rob Broekhof (Adviseur) op
Deze demonstratie had vooraf verboden moeten worden ter bescherming van de gezondheid (bron: https://www.rug.nl/rechten/recht-en-samenleving/ …,uiterst%20geval%20zelfs%20te%20verbieden ).
Bovendien, vanaf 1 juLi kunnen er misschien weer georganiseerde bijeenkomsten met maximaal 100 personen zijn. De bijeenkomst/demonstratie in Amsterdam was aangemeld met een verwachte opkomst van ruim meer dan 100 mensen en was op 1 juNi! De burgemeester van Amsterdam, de politie en de officier van justitie hebben dus kennelijk ff niet doorgehad wat er is gecommuniceerd vanuit de Rijksoverheid (en gemeenten).

Dus, de burgemeester had verantwoording kunnen nemen nadat de organisatie van de demonstratie hun melding hadden gedaan.

Helaas voor de burgemeester is zij eindverantwoordelijk en kan en mag niet langer blijven drijven op meningen zoals die van Dhr. Brouwer.

Ik hoop van harte dat dit met een sisser afloopt.

Ik hoop daarmee niet dat de huidige burgemeester haar positie behoud en geen boete krijgt.

Wel hoop ik dat die 5000 mensen op de dam NIET die spreekwoordelijke druppel zijn, die corona de kans geeft om het aantal doden weer harder te laten groeien en ... door te laten groeien.

N.b. Er gaan namelijk tot op de dag van vandaag nog steeds mensen dood aan corona. Zie https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken

Ik hoop ook dat de rest van Nederland zich blijft beheersen en hun frustraties door dit "Halsemaatje" niet laat ontaarden in een fatalistische houding die nog meer mensen het leven zal kosten.
Door Johan op
Die Brouwer is de verbinding met de samenleving ook al kwijt, net als die groen-rechtser Halsema. Op de boot ermee.
Door Myconius op
Het verhaal klopt niet. Er zijn al demonstraties verboden ivm Corona en er is al een rechter die een dergelijk verbod heeft goed gekeurd.

https://www.omgevingsweb.nl/samenvatting/demonst …

Overigens heeft de gemeenteraad boter op haar hoofd, want zij had vooraf de burgemeester dmv een motie om een verbod kunnen vragen, en dat heeft zij niet gedaan.
Door Karel op
Bij iedere andere demonstratie zou (hardhandig) zijn ingegrepen. Nu het onderwerp past bij Femke en haar partij is het opeens allemaal anders. Ongeloofwaardig. We g met die dame !!
Door cri (jur.adv) op
Het is weer een typerende reactie uit de universitaire of academische wereld. Tegenwoordig beweren hoogleraren gewoon vaak baarlijke nonsens, persoonlijke opvattingen verpakt als een deskundig advies. Want als je in die wereld een Halsema afvalt dan kun je het wel schudden. Wat stond er in de vergunning en was dat wel verstandig: je kunt een grondrecht als demonstratie bespreken naar plaats en tijd, en om nu net in de coronatijd een demonstratie toe te laten in het centrum van Amsterdam, was het een rechtse demonstratie geweest zoiets van weg met die lockdown of zoiets dan had Halsema ingegrepen. Maar omdat zij het een fijne demonstratie achtte waar zij zich mooi kon presenteren als moeder van alle zwarte Amsterdammers incl. button. Als je vergunning verleent zeg ik tegen die hoogleraar dan moet je ook handhaven: dat staat in het verlengde hiervan. De hoogleraar behoort tot de school dat handhaven niet nodig is want de vergunninghouder moet toch luisteren?. Laisser faire. Amsterdam vrijstaat. Er moet toch altijd een plan b achter elke vergunning liggen ingeval de demonstratie anders gaat lopen dan gedacht of op andere manier uit de hand loopt.
Door Jurgen (sociaal domein) op
Wat een gezwets van deze hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer.
Door Hein Bos (Fractieassistent ) op
Wouter Boonstra heeft de goede reactie.
Ik ben geen lid van haar partij, maar acht haar beslissing de juist bestuurlijke keuze. Ze groeit als ,, burgermoeder''.
Door Hein Albeda op
Uiteraard hebben de demonstranten en vooral de organisatie de eerste verantwoordelijkheid. De demonstratie hoefde niet verboden te worden. Maar dan beginnen de vragen en moet er nog veel uitgezocht worden. Waarom waren er geen mobiele borden met teksten om op de toegangswegen te kunnen plaatsen met teksten als: "De Dam is vol ga naar huis, U riskeert een boete".? Waren er geen afspraken met de organisatie over het naar huis sturen als er teveel mensen kwamen? Welke scenario's waren er? Ik hoor niet tot het kamp dat direct Halsema steunt of afkat, maar er is veel uit te leggen. Geef haar die kans.
Door rijndert doting (bestuurder De groenen) op
De overheid boent hier zijn stoepje nu wel schoon, maar het is duidelijk dat de burgemeester van Amsterdam helemaal geen zin had om die demonstratie te verbieden.
Integendeel zij maakte integraal deel uit van de organisatie. Dat moet zij natuurlijk zelf weten, maar het toont wel aan dat wij die halfbakken coronamaatregelen zat zijn. De overheid vult zijn zakken met boete maar doet helemaal niets aan preventie, terwijl toch al jaren bekend is dat virussen als het grootste gevaar voor de volksgezondheid kunnen worden beschouwd.

Vacatures

Van onze partners