of 65101 LinkedIn

Nederlandse Kijk op Europa klaar

Cultuur en sport zouden vooral aan de lidstaten overgelaten moeten worden. En in de Europese economie moet sterker gebruik worden gemaakt van onze kwaliteiten en diversiteit.

Cultuur en sport zouden vooral aan de lidstaten overgelaten moeten worden. En in de Europese economie moet sterker gebruik worden gemaakt van onze kwaliteiten en diversiteit.

Themadialogen

Dat zijn twee van de aanbevelingen van de Nederlandse bevolking in het project Kijk op Europa waarin Nederland debatteerde over de toekomst van de Europese Unie. Dat nationale debat – online en fysiek in oktober en november - vond plaats in het kader van het Europees debat over de toekomst van de Europese Unie. Aan Kijk op Europa deden Nederlanders van allerlei pluimage deel, van scholieren, mbo-leerlingen en studenten tot agrarisch ondernemers, maatschappelijke organisaties en migranten. De bevolking kon op een aantal manieren input leveren. 4086 mensen deden mee aan een panelonderzoek. Met 231 deelnemers werden verdiepende themadialogen gevoerd, online. 110 deelnemers kwamen uit moeilijk bereikbare groepen. Er deden 95 jongeren mee. Ook is er online open onderzoek gedaan met een vragenlijst en een swipe tool met respectievelijk 1967 en 6968 deelnemers.

 

Sneller

Andere aanbevelingen zijn om in het kader van de rechtsstaat vooral samen te werken tegen internationale criminaliteit en terrorisme. Ook willen de deelnemers dat belangen goed worden afgewogen, maar dat knopen sneller worden doorgehakt. Europese privacyregels zouden gecombineerd moeten worden met een praktische uitvoering en uitleg.

 

Kamers
Het verslag met onderwerpen en aanbevelingen is naar de Eerste en Tweede Kamers gestuurd. Die onderwerpen zijn waarden en rechten, rechtsstaat en veiligheid, een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en werkgelegenheid, Europese democratie, digitale transformatie en onderwijs, cultuur, jeugdzaken en sport. Begin 2022 ontvangen de Kamers een rapport met de overige onderwerpen, klimaatverandering en milieu, migratie, gezondheid en de EU in de wereld.

 

Toekomst

De rapporten worden ook aangeboden aan de Conferentie over de Toekomst van Europa. Daar komen de meningen en ideeën van de Europese burgers samen. Want in andere lidstaten lopen vergelijkbare processen. Daarnaast debatteren 800 burgers op initiatief van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten over onder meer de EU in de wereld, migratie en Europese waarden en werkgelegenheid.

 

Dagelijks leven

De rijksoverheid vindt dat de gesprekken tussen Nederlanders grote Europese thema’s dichterbij brachten. Er ontstonden interessante discussies over de impact van de EU op het dagelijks leven en soms ook vernieuwende ideeën, is de mening van Den Haag. Naast de aanbevelingen is ook een aantal van deze ideeën opgenomen in het rapport. De inhoud van dit rapport vormt zo de stem van Nederland: de Nederlandse Kijk op Europa. Maar – en dat geldt voor alle rapporten over de toekomst van Europa: debatteren op zich wordt door veel mensen als een democratische waarde op zich gezien. Maar het spel levert pas knikkers op, op het moment dat de aanbevelingen ook worden overgenomen door Europees Parlement, Europese Commissie en de lidstaten. Meer daarover volgt in het najaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Gemist wordt o.a. de primaire urgentie van een goede onderlinge Europese afstemming van alle facetten voor een soepel verlopend personen - en goederen verkeer.
Door Petra op
Wat een 'heerlijk' vrijblijvend en dus waardeloos artikel. Wel schrijven: "Het verslag met onderwerpen en aanbevelingen is naar de Eerste en Tweede Kamers gestuurd." maar geen link geven waar een ieder dat rapport ook kan lezen.

Door W. Rus op
Wij van WC-eend adviseren weer eens WC-eend.
Door Zipje op
Dit kun je toch niet met droge ogen als "De Nederlandse kijk op Europa" presenteren. Wie wist hiervan?

Vacatures

Van onze partners