Advertentie

Nazit Wassenaar voortaan maximaal een uur

Raadsleden mogen voortaan na de raadsvergadering maximaal een uur borrelen in het gemeentehuis, meldt Hoekema vanaf zijn vakantieadres.

24 februari 2012

Raadsleden in Wassenaar mogen voortaan na de raadsvergadering maximaal een uur borrelen in het gemeentehuis. Dat heeft burgemeester Jan Hoekema besloten op zijn vakantieadres.

Niet in fractiekamers

Na de raadsvergadering zal maximaal een uur na afloop het gebouw nog open zijn, de bodes sluiten dan af. Hoekema maakt ook een einde aan het drinken in fractiekamers of vergaderzalen. Drank en hapjes worden voortaan in de keuken opgeslagen, meldt hij via woordvoerder Alexander Oostermeijer.

Aangifte

Deze week ontstond commotie over een uit de hand gelopen borrel. De nazit na de laatste raadsvergadering zou tot 5 uur ’s ochtends hebben geduurd. Twee raadsleden beschuldigen VVD-wethouder Henk de Greef ervan dat hij tijdens die borrel in zijn werkkamer seksueel getinte opmerkingen tegen een vrouwelijk raadslid heeft gemaakt. Het college van Wassenaar bereidt een aangifte van smaad of laster voor tegen de raadsleden.

Actief contact

Hoekema is met vakantie maar staat actief in contact met Nederland, meldt Oostermeijer. Vanaf zijn vakantieadres heeft hij laten weten dat hij als voorzitter van de raad en voorzitter van college van B&W de borrelprocedures aanpast. Of de gemeenteraad hierin nog een stem heeft, is onduidelijk.

Katwijk niet

In buurgemeente Katwijk wordt de affaire met verbazing gevolgd. Uitingen en uitspattingen zoals die zich naar verluid in Wassenaar hebben voorgedaan, kennen we in Katwijk niet, meldt griffier Huib Kruijt.

Terughoudendheid

Borrels na vergaderingen vinden in Katwijk altijd in de hal van het gemeentehuis plaats en lopen nooit uit de hand, volgens de griffier. Onafhankelijk raadslid Tejo Janssens pleitte enige jaren gelden voor het afschaffen van de borrels, omdat er volgens hem een verkeerd signaal uit gaat van volksvertegenwoordigers die drinken op kosten van de belastingbetaler. Na discussie in het presidium is afgesproken dat ‘terughoudendheid’ van raadsleden wordt gevraagd. Kruijt: ‘Wij bepleiten alcoholmatiging voor onze inwoners en jongeren, dat geldt ook voor onszelf.’

Uitspatting

De grootste uitspatting die Kruijt in Katwijk heeft meegemaakt was op een mooie zomeravond, toen een groep raadsleden na de vergadering ging borrelen in de tuin van een van hen. ‘Dat was erg gezellig en kende ook geen tijd. Het werd wel na twaalven.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Ha, ha, dit is lachen zeg.

Eerst wil het college richting politie hollen met een smaad of lasterklacht, maar tegelijk wordt het gemeentehuis drooggelegd. Kennelijk is het toch helemaal fout gegaan daar om 5 uur 's nachts. Al met al een mooi fout signaal naar de bevolking dat het college en de raad op hun kosten aan het feestvieren is in het holst van de nacht. Wat Katwijk ermee te maken heeft, weet ik eerlijk gezegd niet. Het zou BB sieren om niet de buurgemeenten om commentaar te vragen. De verhoudingen tussen buurgemeenten zijn namelijk altijd al gevoelig en soms op het kinderachtige af.
gerrie
Een gezellige boel daar. Je zult er maar burger zijn.
Jeroen / bestuursadviseur
Beetje jammerlijk stukje. Tuurlijk gaat het in Katwijk heel anders dan in Wassenaar. Das zeg maar een inkoppertje. Iets met andere bevolkingssamenstelling.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Zo'n maatregel tekent onze verlamde en verkokerde bestuurscultuur. Is er een probleem, dan bedenkt de bestuurder weer een regeltje en een gebod. Hierdoor verliest het bestuur zijn gezag en het land zijn creativiteit. Normale mensen spreken iemand stevig aan op zijn gedrag en stellen daar vragen over.
Advertentie