Advertentie

Met druktemeter de oploop te lijf

Met behulp van druktemeters informeren gemeenten en provincies hun bewoners en bezoekers over de actuele drukte op populaire plekken. Veel aandacht gaat naar privacy.

22 november 2020
drukte.jpg

Met behulp van druktemeters informeren gemeenten en provincies hun bewoners en bezoekers over de actuele drukte op populaire plekken. Veel aandacht gaat naar privacy.

Vanwege corona komt vanaf maart dit jaar de vraag op hoe een teveel aan bezoekers uit hoofdstraten kan worden geweerd. De ene na de andere gemeente ontwikkelt met behulp van private partijen een druktemeter voor het publiek. Vooral aandacht is er voor de manier waarop de privacy is geborgd.

 

Toestemming

‘Het is het enige waar journalisten naar vragen,’ verzucht Adriaan van der Giessen, projectleider van SpotRotterdam, de druktemeter van Rotterdam. Sinds augustus is SpotRotterdam live in een testversie op app.spotrotterdam.nl. Met behulp van kleuren op een kaart geeft deze druktemeter aan waar het drukker of juist rustiger is dan normaal is. Die informatie is gebaseerd op locatiedata van bijna een miljoen Nederlandse smart­phonebezitters. Bij het installeren van een aantal bekende nieuws-, weer- en verkeersapps wordt gebruikers toestemming gevraagd om locatiegegevens te gebruiken voor ‘marketing- en analytische doeleinden’.

 

Zwakke gezondheid

Je kunt je afvragen of de toestemmers zich daar bewust van zijn en of ze enig idee hebben van wat er met hun gps-da­ta gebeurt. Toch lopen ze in het geval van SpotRotterdam weinig privacy-risico: Rotterdam heeft alleen een indicatie van hoeveel mensen waar zijn, maar niet wie ze zijn. De data zijn niet te koppelen aan individuen. En ze worden ingezet voor een goed doel, zegt Van der Giessen. ‘We maken de druktemeter onder andere voor Rotterdammers met een zwakke gezondheid, die bijvoorbeeld willen weten of het verstandig is om nu naar de apotheek te gaan.’

 

Looproutes

De belangstelling van gemeenten voor druktemeters is onverminderd groot, merken ze bij ontwikkelaar Intemo. Na Nijmegen worden de gemeenten Eersel en Utrecht voorzien van hun sensoren, en ze zijn in gesprek met Eindhoven en Amersfoort. Utrecht zet het systeem in om samen met Utrecht Science Park een deel van de campus te monitoren en coronaproof te maken. De gemeente wil onder meer bepalen waar fysieke scheidingen nodig zijn om looproutes af te bakenen, waar obstakels juist moeten worden weggehaald omdat ze voor filevorming op het trottoir zorgen. In het geval van een avondklok zou het systeem ook beweging op straat kunnen detecteren en dus kunnen helpen bij gerichte handhaving. Maar, benadrukt de woordvoerder: het systeem kan niet ‘zien’ om wie het gaat.

 

Te vol

Sommige druktemeters zijn juist wel gebaseerd op waarnemingen. Provincie Gelderland lanceerde in juni de druktemonitor, net op tijd voor de stoet vakantievierders in eigen land. Met gekleurde bolletjes gaf de ‘monitor bezoekersdrukte’ aan op welke populaire Gelderse plekken het rustig was en waar het te vol raakte. Die informatie kwam van 350 ‘lokale experts’ die meermaals per dag aangaven hoe druk het was en wat ze verwachtten van de komende dagen. Onder de experts bevonden zich zowel handhavers als horecaondernemers. Die menselijke benadering was meteen het zwakke punt van de monitor, schreef de Volkskrant. De actuele status werd niet altijd goed bijgehouden, omdat het er bij drukte wel eens bij inschoot. En wat een boa ‘veel te druk’ noemt, kan in de beleving van een ondernemer vallen onder ‘gezellige aanloop’.

 

Tegenstrijdige belangen

Tegenstrijdige belangen spelen wel vaker mee. Zo werd SpotRotterdam ontwikkeld door de afdeling Economie. ‘Het is een positief bedoeld instrument, dat laat zien wat er nog mogelijk is,’ zegt Adriaan van der Giessen. Daar zit een zekere spanning, erkent hij, vooral nu de boodschap van de gemeente tegelijkertijd is dat mensen zo veel mogelijk thuis moeten blijven om de druk op de zorg beheersbaar te houden. Net als andere druktemeters legt Spot­Rotterdam de keuze om al dan niet af te zien van een bezoek bij gebruikers zelf.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 22 van deze week

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

d
in het kader van coronsvirus is niets meer heilig, grondwet wordt aan de kant geschoven door mondlpajes te verplichten die niet beschrermen tegen virus en juist de gezondheid schade toebrengen, privacy telt ook niet meer mee (straks) alles in het kader van virus bestrijding tot er een vaccin is, en daarvan is al gezteg dat het niet de oplossing biedt.
Petra
Hoogste tijd om buiten de deur 'off line' te gaan. Terug naar het stenen tijdperk, met dank aan figuren als Bill Gates.
Bernard
Met corona als schaamlapje voor het resetten van de maatschappij en economie en de betrekkingen tussen mensen wordt een dystopie gerealiseerd en de meeste mensen schijnen het nog best te vinden ook. Ze laten ons niet meer vrij. We glijden af naar een semi dictatuur. Hopelijk gaan mensen zich op een gegeven moment geweldloos verzetten.
Advertentie