of 58952 LinkedIn

Meeste inbraken in Tiel, Amsterdam hoofdstad zakkenrollen

Volgens de nieuwe misdaadcijfers is zakkenrollen in Amsterdam en Maastricht een groot probleem. In Tiel wordt er naar verhouding het meest ingebroken en op Terschelling per hoofd het meest mishandeld.
3 reacties

In Tiel wordt naar verhouding het meest ingebroken in woningen, namelijk 87,2 keer per 10.000 inwoners. Ook in de gemeenten Alphen-Chaam (Noord-Brabant) en Laren (Noord-Holland) dringen dieven relatief vaak binnen in huizen. Zakkenrollerij is in Amsterdam en Maastricht een groot probleem. Mishandelingen komen het meest voor op Terschelling. Dat blijkt uit de misdaadcijfers van 2012

Smartphones populair
Straatrovers en zakkenrollers pakten vooral smartphones af. De mobiele telefoons zijn veel waard en kunnen redelijk makkelijk ongezien worden meegenomen. Nederlanders zijn vorig jaar minder vaak het slachtoffer geworden van straatroven. Het aantal berovingen op straat daalde met 4 procent, van 7254 in 2011 naar 6941 vorig jaar. Zakkenrollers sloegen juist vaker toe. Vorig jaar verloren mensen 35.298 keer hun eigendommen op die manier, 11,6 procent meer dan in 2011.
 
Woninginbraken nemen snel toe 

Het aantal woninginbraken stijgt snel. In 2010 werd er 82.204 keer ingebroken in huizen, in 2011 88.761 keer en vorig jaar al 91.153 keer. Dat betekent een stijging van bijna 11 procent in 2 jaar tijd. Een verklaring daarvoor geeft de politie niet. Een op de 11 inbraken wordt opgelost.

Ouderen doelwit 

Het aantal woningovervallen daalde met 12,8 procent. Banken, supermarkten en tankstations zijn tegenwoordig zo goed beveiligd, dat ook zij steeds minder worden overvallen. In plaats daarvan richten de criminelen zich op kleinere winkels en op kwetsbare mensen, zoals ouderen. Senioren worden echter zelden op zondag overvallen, blijkt uit de cijfers. De daders gaan er namelijk van uit dat de ouderen op die dag familiebezoek hebben. Overvallers blijken vaak vlakbij hun slachtoffers te wonen, op hooguit 5 kilometer afstand. In het gebied kennen ze hun vluchtroute goed.
 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door aart op
Wat is het toch veilig in Amsterdam. Job Cohen heeft daar voorheen goed werk verricht. Nu geeft hij in Groningen advies hoe het allemaal moet.
Door Emiel op
Geen verklaring voor de inbraken. Deze misschien? Oost-Europese EU-toetreders?
Door marco op
Blijkbaar is het nieuws niet goed gevold want het nieuws over de mishandelingen op terschelling is al eeb maand of 2 geleden teruggedraaid omdat de cijfers niet klopte.