Advertentie

Limburgse burgemeesters pleiten voor gecertificeerde wiet

De Limburgse burgemeesters Antoin Scholten van Venlo, Peter Cammaert van Roermond en Paul Depla van Heerlen leggen een plan voor gereguleerde wietteelt voor aan minister Opstelten.

10 oktober 2013

Het reguleren van de wietteelt in Limburg heeft vele voordelen. De criminaliteit wordt erdoor teruggedrongen, de overheid kan de gezondheidsaspecten beter controleren en coffeeshops hoeven niet langer wiet uit het criminele circuit te halen. 

Productie gedogen
Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd plan voor het reguleren van wietteelt, dat werd bedacht door drie Limburgse burgemeesters. In dat plan, dat aan minister Ivo Opstelten is voorgelegd, breken de burgemeesters Antoin Scholten van Venlo, Peter Cammaert van Roermond en Paul Depla van Heerlen een lans voor regulering. Volgens Depla kan naast de verkoop van wiet in coffeeshops ook de productie van hennep onder strenge voorwaarden worden gedoogd, en dat valt volgens hem binnen de bestaande wet- en regelgeving. ,,We gaan coffeeshops dan verplichten om voortaan alleen nog wiet te kopen bij gecertificeerde bedrijven'', zei Depla.

Zwart gat
,,Het voordeel is dat de productie kan worden gecontroleerd, het gehalte aan de werkzame stof THC niet te hoog wordt en de coffeeshops niet in een zwart gat hun spullen moeten halen.'' Hij pleitte ervoor met name in Limburg de teelt te reguleren. ,,Er is hier een grote markt, ook vanuit het buitenland. De illegale productie is een groot probleem in buurten en wijken, en brengt veel criminaliteit met zich mee.

35 procent branden door teelt
Bovendien wordt 35 procent van de branden in Heerlen bijvoorbeeld veroorzaakt door hennepteelt in huis. Als we de toevoer via de achterdeur oplossen en stevig in handen nemen, wordt illegale wietteelt minder aantrekkelijk.''

Meerdere plannen
Depla zei te hopen dat minister Opstelten rekening houdt met de bijzondere situatie in Limburg. De komende weken wordt het wietplan besproken door de burgemeesters van de acht Limburgse coffeeshopgemeenten en met de coffeeshops zelf. ,,Die zijn straks immers verplicht tot afname bij een gecertificeerd bedrijf'', zei Depla. Er zijn meerdere plannen ingediend voor het reguleren van wietteelt. Opstelten neemt daarover in december een besluit. Hij heeft overigens al eerder laten weten niets in regulering te zien.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Softdrugs Ontmoediger / Ontmoediger
Het plan van deze 3 burgemeesters sluit heel goed aan bij de resolutie 'Naar een softdrugs ontmoedigingsbeleid'.



http://softdrugsontmoedigen.blogspot.nl/2013/09/ …



Met vriendelijke groet, de initiatiefnemers van de CDA Gideonsbende.
Wouter van Egmond / Direkteur Bestuurder
Prachtig dat er over gesproken en nagedacht wordt. De wens tot reguleren begint met draagvlak. Toch is een waarschuwing op zijn plaats als er in Coffeeshops alleen nog maar "slappe wiet"verkocht mag worden zal de consument uitwijken naar de straathandel. Beter is om het thc en cbd (cannabidiol) gehalte op de producten te vermelden zodat de consument een verstandige keus kan maken net zoals bij drank, kies je voor bier, wijn of whisky? Wat is het verschil tussen onder strenge voorwaarden en onder voorwaarden? Een zwembad ontwerpen waar het water maar 15 cm diep mag zijn krijgt geen zwemmers.

Belangrijk is om samen te werken met coffeeshop ondernemers zij kennen de (grillen van de) markt na ruim 30 gedoogbeleid jaar als geen ander.
Advertentie