of 59318 LinkedIn

Leegloop in ambtelijke top Enschede

De ambtelijke top van de gemeente Enschede draait momenteel nog op slechts twee directeuren nadat vorige maand ook de interim gemeentesecretaris en de directeur sociaal domein zijn vertrokken.

De ambtelijke top van de gemeente Enschede draait momenteel nog op slechts twee directeuren nadat vorige maand ook de interim gemeentesecretaris is vertrokken en de directeur sociaal domein haar vertrek heeft aangekondigd.

Reorganisatie-opdracht

Met het vertrek van de gemeentesecretaris en de directeur sociaal domein staat het aantal recent vertrokken topambtenaren alweer op drie. Volgens Tubantia is er dan ook sprake van een crisissituatie. Tot die conclusie komt de Twentse krant naar aanleiding van een intern memo van de hand van de opgestapte interim gemeentesecretaris Kars Nickolson en de reactie van de ondernemingsraad (OR). Volgens het memo van Nickolson, die in mei vorig jaar zijn naar Tilburg vertrokken voorganger opvolgde, werd hij door de andere directeuren tegengewerkt bij het uitvoeren van de reorganisatie-opdracht waarvoor hij was aangenomen. Nickolson moest versneld een in 2015 ontwikkeld bestuurs- en managementconcept implementeren dat onder meer inhoudt dat de ambtelijke directie zou inkrimpen van acht programmadirecteuren naar concerndirecteuren. Uit een ander intern memo blijkt dat OR bezorgd is om de situatie in de Enschedese ambtelijke top. De OR benadrukt dat het probleem van de slechte samenwerking in de top van de gemeentelijke organisatie niet verholpen wordt door Nickolsons vertrek.

 

Extern onderzoek

Volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede is kwalificatie 'crisis' wat overtrokken. ‘Leegloop is een groot woord’, zegt zij desgevraagd. ‘Een aantal mensen heeft besloten een verdere, geplande carrièrestap te maken. Een van de directeuren kon voor een grotere werkgever aan de slag gaan. Iemand anders is voor zichzelf begonnen.’ Wat de bedrijfsvoering betreft, is er volgens de woordvoerder nog geen groot probleem. ‘Onder de directielaag hebben we nog een laag van 25 managers die de taken voorlopig goed waarneemt. Het college zit er verder bovenop en neemt de beslissing van Nickolson serieus; er wordt extern onderzoek uitgevoerd. Een intern advies naar aanleiding van dat onderzoek wordt eind volgende week verwacht. Wat daarvan naar buiten komt kan ik nog niet zeggen. Het is niet de bedoeling dat mensen hierdoor schade oplopen.’ In afwachting van de conclusies van dat onderzoek wil de woordvoerder verder niets kwijt over de aanleiding voor het vertrek van de topambtenaren bij de gemeente Enschede. Vanuit de raad zijn inmiddels vragen gesteld over de gang van zaken. Die zijn in verband met het mei-reces nog niet beantwoord.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door opnieuw beschuldigingen aan het adres van enschede ambtenaren op
Ze blijven maar doorgaan met dekken en in de doofpot stoppen, burgers worden al decennia genaaid door verrotte ambtenare in Enschede. En wat doet de landelijke politiek? Niets! Burgers zijn inmiddels vrij om te handelen naar eigen goeddunken! Dit soort ambtenaren zijn een gevaar voor de democratie niet de burgers.
Door wantrouwen op
Politiek liegt, OM liegt, Enschede ambtenaren liegen, niemand (bang voor eigen baantje) doet melding van misstanden, iederen dekt elkaar, een wet overtredend verrot systeem, tot op het bot.
Door Rijksrecherche op
En zo houden ze wederom de rijksrecherche buiten de deur! Erg veel foute ambtenaren in Enschede verdienen ontslag.
Door Ongeruste ex ambtenaar (Denker) op
Er is nog veel meer aan de hand waardoor burgers schade tot wel in de tonnen lopen. Leidinggevenden vulden en vullen eigen zakken goed, maar ja, ze hebben veel " juridische kennis" hè.
Door Henk op
De gemeentelijke overheid is ziek. Dezelfde ziekte als bij vele andere overheidsbedrijven.: defensie, belastingdienst, politie, etc.
Het gevolg van kaalslag en kleinere overheid onder aanvoering van de VVD. Wat zou de genezing gaan kosten?