of 63623 LinkedIn

Kerk en moskee vullen dodenherdenking zelf in

Dodenherdenking in Brunssum
Dodenherdenking in Brunssum

De kerk en een moskee zorgen in de aanloop naar de dodenherdenking voor boosheid en irritatie. In christelijke gemeenten, waaronder Urk, weigert men om de dodenherdenking op 4 mei te houden. Dat valt dit jaar namelijk op een zondag en is volgens de gemeenten niet met de zondagsrust te verenigen. Een moskee in Hilversum wil op 4 mei tegen Israël te demonstreren door tijdens de nationale herdenking de naar eigen zeggen ‘etnische zuivering van Palestina’ te gedenken.

Burgerinitiatief
Veteraan Klaas Mars uit Urk verzamelt handtekeningen voor een landelijk burgerinitiatief om alle gemeenten te verplichten de dodenherdenking op 4 mei te houden. Tegen het Reformatorisch Dagblad zegt hij dat hij het een kwestie van 'respect voor gevallenen' vindt om de Dodenherdenking te allen tijde op 4 mei te houden. Ook als die dag op een zondag valt. 'Dodenherdenking is één van de weinige zaken die we als Nederlanders nog gezamenlijk hebben,' zegt hij.

Werken op zondag
Maar de gemeente Urk verandert niet van gedachten. ‘Er is geen regel die zegt dat dit niet mag,’ zegt een gemeentewoordvoerder, ‘bovendien is dit niet de eerste keer dat we dit op zaterdag doen. 4 mei is natuurlijk vaker op een zondag gevallen. Het gaat ons er vooral om dat bij zo’n herdenking werkzaamheden uitgevoerd moeten worden en dat strookt niet met de zondagsrust. Bovendien willen we iedereen die de behoefte heeft ook bi de herdenking aanwezig kan zijn.’

'Oorlog ging ook door op zondag'

En dat betekent dat het op zaterdag 3 mei om 20.00 uur ’s avonds 2 minuten stil is in Urk en andere gemeenten als Staphorst, Genemuiden, Rijssen en Reimerswaal. In Holten (vallend onder de gemeente Rijssen-Holten) houden ze wel twee dodenherdenkingen op zondag. 'Daar is een andere behoefte. De redenering luidt daar: 4 mei is een vastgestelde dag en de oorlog ging ook op zondag door,' schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Sabbat
In diezelfde krant zegt een woordvoerder geen moeite te hebben met de lokale keuzes de herdenking op een andere dag te houden. “Vorig jaar namen bijvoorbeeld sommige Joodse organisaties niet deel aan de nationale herdenking op de Dam op 4 mei vanwege de sabbat.”


Holocaust en Palestijns conflict

De gemeente Hilversum is ondertussen druk in gesprek met het Platform Bewust Moslim. Tegen de ceremonie in een moskee waarin de holocaust vergeleken wordt met het Palestijnse conflict wordt zijn tientallen bezwaren ingediend.

 

Update: Dinsdagavond laat de gemeente Hilversum weten dat het Platform Bewust Moslim heeft besloten de bijeenkomst op 4 mei in de moskee niet door te laten gaan. 'De Al Amal moskee is voorstander van een open dialoog, maar kan organisatorisch het aantal bezoekers niet huisvesten. Na alle ophef over de lezing verwacht de moskee teveel bezoekers,' luidt de schriftelijke verklaring. Het Platform gaat volgens de gemeente op zoek naar een andere locatie. Of er dan alsnog op 4 mei tijdens de dodenherdenking een bijeenkomst wordt gehouden is niet bekend.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Han op
Waar ik Holten schreef bedoelde ik Rijssen (maakt weinig uit, want ligt er naast)
Door Han (teamleider) op
Misschien moet de reaguurder Willem nog maar eens op de kaart kijken. Als hij IJsselmeer bedoelde dan kan ik 'm melden dat Holten daar vrij ver vandaan ligt. Overigens een erg mooie gemeente zeg ik als randstedeling. Overigens vind ook ik dat de dodenherdenking altijd op 4 mei zou moeten plaatsvinden. Dat uit respect voor hen die vielen.
Door Willem op
Werkelijk te gek en te misselijk voor woorden, die houding van die Christelijke gemeenten. Precies zoals ze in Holten zeggen: de oorlog ging ook op zondag door. Als ik al in zo'n middeleeuws gat daar in de buurt van het IJsselmaar zou wonen (overigens zou ik niet weten hoe je daar enige levensvreugde kan ervaren), dan zou ik m'n eigen herdenking houden. Schijt aan het gevoelloze bestuur dat met deze opstelling alle slachtoffers schoffeert. Gewoon doen, op de trappen van het gemeentehuis! Aangehouden word je toch niet, want de sterke hand mag natuurlijk ook niet werken op die dag.
Door Jeffrey Jager op
De Moskee wil niet tegen Israël demonstreren, maar wil een symposium houden. Ik vind dit 'weer' een bepaald opruiend bericht van jullie kant. Jammer.