Advertentie

Italiaanse gemeente helpt vooral zwakkeren

Het corona-virus maakt in Noord-Italië vooral veel slachtoffers onder ouderen. Zo ook in de gemeente Lodi. Het gemeentebestuur richt de aangepaste dienstverlening dan ook vooral op die categorie, zoals de bezorging van warme maaltijden.

07 april 2020
maria-grazia-sobacchi-sara-casanova--002-.jpeg

Het corona-virus maakt in Noord-Italië vooral veel slachtoffers onder ouderen. Zo ook in de gemeente Lodi. Het gemeentebestuur richt de aangepaste dienstverlening dan ook vooral op die categorie, zoals maaltijdbezorging.

Statistieken tonen aan dat Covid-19 oudere mensen veel meer infecteert dan jongere, en mannen veel meer dan vrouwen. 36 procent van de gevallen betreft 75-plussers; 20 procent van de 65- tot 74-plussers; 25 procent van de zieken is tussen de 50 en 64 jaar oud; en 17 procent tussen 25 en 49. Besmet en ziek onder de 25 zijn er weinig; 1 procent is tussen 18 en 24 jaar en 1 procent is jonger dan 18 jaar.

Kleinkinderen

‘In Italië wonen de (over)grootouders vrijwel altijd samen onder één dak met hun kinderen en kleinkinderen’, zegt Dagmar Sporck, een Nederlandse ondenemer die al twaalf jaar in Lombardije woont. ‘De grootouders zijn ook nadrukkelijk betrokken bij de opvoeding van de kleinkinderen. Een situatie die ik altijd erg heb kunnen waarderen, hoewel er ook negatieve kanten aan zitten. Maar dit is wel één van de redenen dat corona hier relatief veel slachtoffers heeft kunnen maken, de (klein)kinderen hebben het virus mee naar huis genomen. Misschien is de afgezonderde (eenzame) situatie van de Nederlandse bejaarden nu juist hun redding.’

Weinig weerstand

Italiaanse gemeenten richten hun noodhulp nu op die categorieën die het meeste risico lopen, zoals ouderen en mensen met weinig weerstand. In Lombardije heeft de gemeente Lodi een operationeel comité voor civiele bescherming ingesteld, gevestigd in het lokale politiebureau. Dat comité coördineert alle hulpdiensten, van informatie tot het verstrekken van basisbehoeften.

‘De sector sociale zaken is met name belast met het bieden van hulp aan de meest kwetsbare personen,’ zegt wethouder Mariagrazia Sobacchi. Op de afdeling werken 14 mensen, waaronder administratief en maatschappelijk werkers. Velen van hen werken thuis. Wel is de aanwezigheid van een werknemer, een maatschappelijk werker en van de manager gegarandeerd in het kantoor, terwijl vijf mensen zijn aangewezen om steun te verlenen aan de ouderen in de dagbestedingscentra in de gemeente.

Troost

‘Het dagcentrum voor senioren – Age Bassi – is gesloten voor het publiek’, legt wethouder Sobacchi uit, ‘maar de beheerders hebben een telefoondienst geactiveerd, waar tot nu toe meer dan 160 mensen gebruik van hebben gemaakt – sommigen op zoek naar informatie over de geldende maatregelen of voor een woord van troost. Sommigen vragen om hulp bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten die moeilijker zijn als gevolg van de opgelegde bewegingsbeperkingen. ‘De medewerkers van het gemeentelijk ouderencentrum volgen permanent 43 gevallen, leveren warme maaltijden aan huis, halen boodschappen en medicijnen, of spelen in op andere specifieke behoeften, zoals het betalen van rekeningen of het leveren van gewassen kleren aan de zieken in ziekenhuizen.’

Daklozen

Het is uiteraard moeilijk voor maatschappelijk werkers om fysiek aanwezig te zijn als mensen in een isolement of verplichte quarantaine thuis zitten. ‘In samenwerking met onze gezondheidssectie zijn daarom gerichte zorgtrajecten opgezet voor patiënten die eerder al aanzienlijke sociaal-medische problemen hadden. In sommige gevallen hebben we opnames van die mensen gecoördineerd. In alle andere gevallen kan de gemeente mensen in de gaten houden die zijn geïsoleerd of in quarantaine zitten en die hulp bieden via de gemeentelijke civiele beschermingsdients’, aldus Sobacchi. Ook voor daklozen is gezorgd; die zijn ondertussen opgevangen in het pand van de Evangelische Kerk.

  

Thuiszorg

De thuiszorg is verminderd, maar de gemeente legt nog wel medische huisbezoeken af – voor ongeveer 60 mensen met een handicap, ouderen of mensen in kwetsbare omstandigheden – of om te helpen bij schoonmaak- en hygiënetaken. ‘Onze medewerkers volgen de meer complexe situaties met dagelijkse telefoongesprekken en onderhouden ook contacten met residentiële gemeenschappen, zowel om ondersteuning te bieden aan de beheerders als om op te treden als tussenpersonen met de families van de bewoners. De gemeente garandeert de levering van maaltijden thuis. Met de hulp van brancheorganisaties heeft de gemeente een lijst opgesteld van restaurants die bereid zijn maaltijden thuis te bezorgen’, aldus de wethoudert. ‘Tot 23 maart werden zo 100 maaltijden verdeeld onder 100 gebruikers, vergeleken met een vorig maandgemiddelde van 90.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie