Advertentie

'Informeer burgemeesters over tbs'ers'

Burgemeesters moeten ervan op de hoogte worden gesteld wanneer er tbs-ers na hun straf in de stad komen wonen, vindt de VVD in Den Haag.

05 maart 2012

De VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad wil dat de burgemeester informatie krijgt van justitie over mogelijk gevaarlijke ex-delinquenten en tbs’ers die na hun straf in de stad komen wonen. Op die manier kan het gemeentebestuur beter beoordelen of er ingegrepen moet worden.

Recente moord
Dat stelt fractievoorzitter Boudewijn Revis in vragen aan het college. De VVD reageert hiermee op de recente moord op een 15-jarig meisje in Den Haag. Een 25-jarige man die de moord heeft bekend, werd 10 jaar geleden ook al eens veroordeeld voor eenzelfde vergrijp. Hij werd toen veroordeeld tot jeugd-tbs.

Nieuwe kans
De man zocht volgens zijn advocaat voordat hij het meisje neerstak al enige tijd hulp voor zijn psychische problemen. De moord op het meisje zorgde in Den Haag voor veel onrust. ,,Iedere ex-gedetineerde verdient een nieuwe kans nadat de straf is uitgezeten’’, stelt Revis. ,,Maar justitie mag best meer eisen stellen aan de resocialisatieperiode na een straf.’’ Hij denkt dat sommige tbs'ers ,,wandelende tijdbommen’’ zijn.

Proef
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid meldt in reactie op de vragen van de VVD dat er al een proef loopt waarbij de burgemeesters van 94 gemeenten worden geïnformeerd als een tbs'er of een delinquent met een ernstig vergrijp op zijn of haar naam naar de woonplaats terugkeert. Aan deze pilot doen in elk geval alle grote steden mee, waaronder sinds 2010 Den Haag. ,,Maar in deze specifieke casus is de verdachte al een aantal jaar eerder in de stad teruggekeerd'', legt de zegsman uit. ,,Toen bestond deze informatievoorziening niet.''

Evaluatie
De evaluatie van de proef vindt op dit moment plaats. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) informeert de Kamer hier naar verwachting in de loop van het jaar over.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie