Advertentie

Halsema wil verbod op lachgas uit bakfiets

Burgemeester Femke Halsema wil maatregelen tegen de verkoop van lachgasballonnen uit bakfietsen in het centrum van Amsterdam.

29 juli 2019
lachgas.JPG

Burgemeester Femke Halsema zint op maatregelen tegen de verkoop van lachgasballonnen uit bakfietsen in het centrum van Amsterdam.

Onvoldoende

Tot nu toe blijkt de aanpak van deze vorm van verkoop echter moeilijk. Het bedrijf Ufogas exploiteert een dertiental bakfietsen, van waaruit ballonnen met lachgas worden verkocht. Officieel is Ufogas een koeriersbedrijf. Verschillende keren is geprobeerd het bedrijf aan te pakken, maar de juridische basis om overtredingen vast te stellen bleken steeds onvoldoende.


Rotterdam

In andere steden worden ook pogingen ondernomen om het gebruik van lachgas terug te dringen. Zo verbood Rotterdam het gebruik van distikstofmonoxide bij evenementen en op het rond het strand van Nesselande. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft een politieverordening gewijzigd om dat verbod mogelijk te maken. Aboutaleb had eind juni al aangekondigd dat hij de verkoop van lachgas bij een evenemententerrein aan banden wilde leggen. Hij heeft zijn zorgen over het gebruik van lachgas ook gedeeld met de landelijke politiek. Hij hoopt dat het kabinet op termijn het lachgas op de lijst van medicijnen plaatst zodat het niet meer vrij verkocht mag worden.

Landelijk verbod

Regeringspartij CDA is ook voor een verbod op recreatief gebruik van lachgas. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid moet met een wet komen, vindt regeringspartij CDA. Het recreatief gebruik van distikstofmonoxide lijkt in de lift te zitten. Volgens verslavingsinstantie Jellinek is het sinds enkele jaren weer populair in het uitgaanscircuit. Door het gas vanuit een ballon in te ademen ervaren gebruikers een korte roes. Door gebruik kan er een zuurstoftekort in de hersenen ontstaan. Veel gemeenten en festivals sorteerden de laatste tijd al voor op een eigen verbod, en de roep om een landelijk verbod klinkt ook.

Geneesmiddelenwet

Het gas wordt ook voor andere doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie. De patronen worden onder meer gebruikt in slagroomspuiten. Het CDA wil daarmee wel rekening houden, benadrukt de partij. Daarbij kan worden gedacht aan een vergunningenstelsel. Lachgas viel vroeger onder de Geneesmiddelenwet, waardoor recreatief gebruik makkelijk kon worden tegengegaan. Sinds een uitspraak van de Hoge Raad in 2016 en een arrest van het Europees Hof van Justitie in 2014, valt het echter onder de Warenwet. Dat maakt de verkoop ervan veel eenvoudiger. De patronen kunnen bijvoorbeeld gewoon bij een winkel als de Blokker worden gekocht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie