of 59345 LinkedIn

Halsema beëdigd tot burgemeester Amsterdam

Femke Halsema is beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Ze legde tijdens een speciale raadsvergadering de belofte af aan commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes. De voormalig GroenLinks-leider volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober overleed aan longkanker. Voorafgaand aan de beëdiging nam Jozias van Aartsen afscheid. Hij was sinds december waarnemend burgemeester van de hoofdstad en gaat nu met pensioen.
6 reacties

Femke Halsema is beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Ze legde tijdens een speciale raadsvergadering de belofte af aan commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes.

De voormalig GroenLinks-leider volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober overleed aan longkanker. Voorafgaand aan de beëdiging nam Jozias van Aartsen afscheid. Hij was sinds december waarnemend burgemeester van de hoofdstad en gaat nu met pensioen.

Vrouw aan het roer
Met de komst van Halsema heeft Amsterdam voor het eerst een vrouw aan het roer. En voor het eerst in decennia is de burgemeester van Amsterdam geen PvdA'er. Halsema zei in haar toespraak, die ze geëmotioneerd afsloot, dat ze zich zal inzetten voor de vrijheid van alle Amsterdammers. 'Als uw burgemeester beschouw ik het hoeden van vrijheid, helpen die belofte voor alle Amsterdammers gestand te doen, als mijn eerste en grootste verantwoordelijkheid.'

Van der Laan

Halsema begon haar speech met de woorden die Eberhard van der Laan uitsprak toen hij acht jaar geleden werd geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Daarin bedankte hij iedereen voor het vertrouwen dat in hem werd gesteld. 'Ik heb ze gekozen omdat ik het niet beter zou kunnen zeggen', zei ze. 'En omdat ik hier niet zou willen beginnen door met een boogje om Eberhard heen te lopen. Dat kan ook helemaal niet.' Ze richtte zich daarbij ook tot de weduwe van Van der Laan aan, die bij de vergadering aanwezig was.

Remkes vergeleek de sollicitatieprocedure voor de burgemeesterspost in Amsterdam met een thriller, met veel ruis, voorkeuren en speculaties in de media. Zo kwam er een tweede ronde omdat zich volgens de vertrouwenscommissie niet voldoende geschikte kandidaten hadden gemeld en het Openbaar Ministerie (OM) kondigde eerder een strafrechtelijk onderzoek aan naar een mogelijk lek.'

Spannend tot het einde

De 52-jarige Halsema werd al lange tijd genoemd als opvolger van Van der Laan. Toch bleef het tot het einde spannend of ze het zou worden. Tijdens een urenlange vergadering achter gesloten deuren besloot de Amsterdamse gemeenteraad op 27 juni Halsema en niet de voormalige Amsterdamse PvdA-wethouder Carolien Gehrels voor te dragen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Cor op
@Ben: volgens mij zijn burgemeester in de praktijk vrijwel altijd lid van een politieke partij, maar is dat niet verplicht. Als burgemeester is enige ervaring met een poltiiek-bestuurlijke organisatie wenselijk, lijkt mij, en dan kom je ook al gauw uit bij mensen die politiek betrokken zijn en daarmee (doorgaans) lid van een partij zijn.
Door p op
@Ben je wordt nog gekozen door de raad, maar echt een transparante procedure is het natuurlijk niet.

En natuurlijk heb je best wel een aparte rol als Nederlandse burgermeester door de manier van verkiezen en het mandaat dat je wettelijk krijgt.
Door Ben (jurist) op
Op heel veel plekken in de wereld kunnen mensen hun burgemeester kiezen maar natuurlijk weer niet in het regenteske Nederland. Wie burgemeester wordt interesseert me geen biet omdat het toch gaat om een figuur zonder democratisch mandaat. Wat een onzin ook dat een burgemeester perse lid van een politieke partij moet zijn.
Door F.A. von Geusau op
CdK Remkes houdt kennelijk niet van echte thrillers. Wie burgemeester van Amsterdam moest worden stond al vast voordat de procedure gestart was en die poppenkast rondom een tweede ronde is eerder een brevet van onvermogen van de vertrouwenscommissie.
Door Henk op
Die gaat het heel moeilijk krijgen.
Door p op
Zo nu aan het werk mw. Halsema, veel succes én plezier gewenst!