Advertentie

Groningen verlengt contract weigerambtenaren niet

Hoewel weigerambtenaren niet ontslagen kunnen worden, is het wel mogelijk tijdelijke contracten niet te verlengen. Daar is de gemeente Groningen ook achter gekomen en heeft dit in de praktijk gebracht.

04 augustus 2011
Drie trouwambtenaren in de gemeente Groningen komen na hun tijdelijk contract op straat te staan, omdat ze weigeren homoseksuele stellen te trouwen. Dat heeft de gemeente Groningen donderdag laten weten.
Geen ontslag
De Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand (Babs) kunnen niet worden ontslagen omdat ze weigeren. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de contracten van de drie niet te verlengen. In 2014 staan ze op straat.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Gaat Groningen nu ook alle christelijke verzorgingstehuizen en alle christelijke en islamitische scholen aanpakken waar homo's evenmin welkom zijn?Of wordt er dan een beroep gedaan op de vrijheid van godsdienst?Groningen bedrijft symboolpolitiek.
Roberto / Projectmanager
De gemeente dient de wet uit te voeren, ook door mensen van gelijk geslacht te trouwen. Het is echter aan de gemeente als werkgever om te bepalen of zij het acceptabel vinden dat trouwambtenaren mensen van gelijk geslacht niet willen trouwen. Zolang de gemeente haar taken op een effectieve en efficiente wijze blijft uitvoeren wordt de burger hierdoor niet getroffen.

@johannes: de vergelijking met instituten waar homo's niet welkom zijn gaat niet op: er is geen twijfel dat de gemeente homo's trouwt en daarmee haar taken uitvoert. Dat gezegd hebbende: ook met een heilig geschrift in de hand is discriminatie nog steeds discriminatie. Dit wordt vastgesteld aan de hand van de wet, niet aan de hand van bijbel/koran/talmut. Het zou Nederlandse overheidsorganisaties sieren als die zich daadwerkelijk losmaakten van de kerk, want scheiding van kerk en staat is binnen Nederland bepaald niet volledig.

@Andre: als je iets wilt zeggen moet je dat gewoon doen, citeren uit de bijbel is nogal flauw.
Boris
Twee punten begrijp ik niet: 1) waarom is evt. gewetensbezwaar vooraf niet bekend geworden (in de sollicitatiegesprekken)?, 2) de ambtenaar met gewetensbezwaar kan toch gewoon heterosexuele stellen trouwen?
Deze oplossing komt star over. Daarnaast vraag ik mij af of de gemeente deze ambtenaren discrimineert op grond van levensovertuiging.
Advertentie