Advertentie

Geringe reductie raadsleden bespreekbaar

Vermindering van 25 procent van het aantal raadsleden en wethouders ziet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niet zitten. Een geringere reductie is wel bespreekbaar.

02 maart 2012

In een reactie op het kabinetsvoornemen het aantal politieke ambtsdragers te verminderen, stelt de VNG de geplande reductie niet verantwoord te vinden. Mede door de decentralisaties nemen de verantwoordelijkheden en de werkzaamheden voor de raad alleen maar toe. Vermindering met een kwart is te veel, maar enige reductie is volgens de VNG wel redelijk. De gemeentekoepel refereert aan de zogenoemde ‘dualiseringskorting’ van toenmalig minister Remkes.

Met de invoering van het dualisme in 2002 waren wethouders opeens geen lid meer van de raad. Omdat de wethouders zijn vervangen door nieuwe raadsleden, is het aantal bestuursleden per gemeente toegenomen.

Remkes zette de dualiseringskorting voor gemeenten niet door. ‘Wij zijn van mening dat het terugbrengen van het aantal raadsleden tot maximaal de dualiseringcorrectie een redelijk voorstel is.’

Het snijplan van het kabinet is onderdeel van het terugdringen van de bestuurlijke drukte. De besparing op de loonsommen bedraagt volgens het kabinet alleen al wat de gemeenten betreft 72 miljoen euro. 40 miljoen daarvan moeten gemeenten zelf realiseren door bijvoorbeeld de ambtelijke ondersteuning voor de raad te verminderen en te besparen op apparaatskosten. De bedoeling is de 40 miljoen euro met ingang van 2014 in mindering te brengen op het gemeentefonds.

Volgens de VNG is dat bedrag volstrekt willekeurig: ‘een vermindering van het aantal raadsleden per gemeente leidt niet per definitie tot een verlaging van de bureaukosten.’ Daarmee wordt volgens het VNG op een ingrijpende wijze bezuinigd op de zelfstandige bedrijfsvoering van gemeenten. ‘Dat tast de autonome ruimte van gemeenten aan.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alex Mulder / Webmaster Sp afdeling Schagen
Wanneer het om bezuiniging gaat en dat is natuurlijk een goed idee, dan stelt de SP voor om 30% te bezuinigen op de vergoedingen voor de Raadsleden (en B&W) zodat de kwaliteit van de democratische invloed van de burger niet wordt beschadigd door gebrek aan menskracht.

Tevens wordt het percentage plucheplakkers en zakkenvullers hoogst waarschijnlijk teruggebracht.
Advertentie