of 59854 LinkedIn

Genomineerden Beste Lokale Bestuurder 2017 bekend

Wie is de beste lokale bestuurder van 2017? Vanaf vandaag kunnen lezers van Binnenlands Bestuur hun stem uitbrengen op één van de tien genomineerden voor deze jaarlijkse titel.

Wie is de beste lokale bestuurder van 2017? Vanaf vandaag kunnen lezers van Binnenlands Bestuur hun stem uitbrengen op één van de tien genomineerden voor deze jaarlijkse titel.

Genomineerden

Drie burgemeesters, vier wethouders, 2 commissarissen van de Koning en een dijkgraaf. Dat zijn de tien genomineerden voor de titel Beste Lokale Bestuurder 2017. De burgemeesters zijn Koos Janssen (Zeist), Arjen Gerritsen (Almelo) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam). Bij de wethouders gaat het om Paul Smeulders (Helmond), Claudio Bruggink (Hengelo), Victor Everhardt (Utrecht) en Eelco Eerenberg (Enschede). De laatste werd in 2015 al verkozen tot Beste Bestuurder jonger dan 40 jaar. Smeulders stond ook afgelopen jaar in de top tien van Beste Lokale Bestuurder.

 

Ook commissaris van de Koning Clemens Cornielje in de provincie Gelderland stond twee maal eerder in de top tien. Ook dit jaar behoort hij tot de genomineerden, evenals de winnaar van vorig jaar: commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk. Als enige afgezant van de waterschappen staat dit jaar dijkgraaf en voorzitter van de Unie van Waterschappen Hans Oosters van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in de top tien.

 

Kleine gemeente

Voor Beste Bestuurder van een kleine gemeente zijn burgemeester Petra Dassen-Housen van Beesel, wethouder Odile Rasch, Bergen (N.H.) en wethouder Floris Schoonderwoerd van Kaag en Braassem genomineerd. Vorig jaar werd Schoonderwoerd al geëerd met de nominatie voor beste bestuurder jonger dan 40 jaar.

 

Jonge bestuurder

Ook dit jaar zijn er drie genomineerden voor de titel van Beste Jonge Bestuurder (onder 40 jaar). De kandidaten zijn wethouder Robbert-Jan van Duijn van Aalsmeer, gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland en wethouder Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht. Van Hooijdonk won deze titel vorig jaar.

 

Beste organisatie

Provincies, gemeenten of waterschappen kunnen daarnaast in aanmerking komen om uitgeroepen te worden tot Best Bestuurde decentrale overheidsorganisatie. Voor deze titel zijn de gemeenten Zwolle, Utrecht en De Wolden, de provincie Noord-Brabant en Waterschap Vallei en Veluwe genomineerd.

 

Onderzoek

Om tot de genomineerden te komen heeft onderzoeksbureau Necker van Naem in opdracht van Binnenlands Bestuur een uitgebreid onderzoek gehouden. Afgelopen maand zijn alle burgemeesters, wethouders, raadsleden, griffiers, gemeentesecretarissen, commissarissen van de koning en leden van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten benaderd om deel te nemen aan een online onderzoek. De uitslag van de verkiezing is voor de helft gebaseerd op de stemmen van de lezers en voor de andere helft op de stemmen van de bestuurders.

 

Bekendmaking

Vanaf vrijdag 5 januari 2018 kan er worden gestemd op de genomineerden voor alle categorieën. De stemming sluit op maandag 15 januari. De bekendmaking is op donderdag 18 januari, tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2018 in het Provinciehuis van Noord-Brabant.


Hier vindt u de genomineerden >>>

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door martien op
Als je beetje beter inzoomt blijkt de verkiezing als beste lokale bestuurder 'met de kennis van nu' helaas nog meer vragen op te roepen over het niveau van het evenement, want zie bv:

https://www.accountant.nl/nieuws/2018/2/vernieti …
Door mart (niet van toeapssing) op
Je stemt op mensen die je niet kent. Ik als Limburger weet tocht niet hoe een bestuurder uit een gemeente in Groningen of Drenthe functioneert? Tja en dat er geen vrouwen bij zijn....
Door PM op
10 witte mannen van middelbare leeftijd. Wat een treurigheid. Ga u diep schamen.
Door Arjan op
Wanneer de wijze van nominatie al jarenlang tot gevolg heeft dat er amper vrouwen komen bovendrijven dan is er systematisch iets fout. De organisaties die de nominatie voorbereiden moeten zich achter de oren krabben en bezien of een ander proces realistischer is. Het is toch niet bestaanbaar dat geen enkele vrouw tot de genomineerden behoort? Daarom doe ik ook niet mee met de stemming: het systeem werkt ergens niet goed. Los het op!
Door Haseena Bakhtali (politiek leider stadspartij Núwegein) op
Wat een droevenis, deze lijst
inderdaad: zonder meer een onzinverkiezing
Door Eric de Kluis (Hoofdredacteur) op
Voor de duidelijkheid: de top tien van genomineerden is niet samengesteld door de redactie van Binnenlands Bestuur, maar door de bestuurders van Nederland. De afgelopen dagen hebben verschillende mensen ons gevraagd waarom we als redactie niet zelf nomineren. Wij hebben er juist bewust voor gekozen om dat niet te doen, omdat we niet pretenderen met een relatief kleine redactie alle bestuurders van Nederland voldoende te kennen om tot de lijst van kandidaten voor de titel Beste Bestuurder te komen. Onderzoeksbureau Necker van Naem heeft daartoe een verfijnd datasysteem, waarbij correctiefactoren worden gehanteerd voor verschillende bestuursorganen, gemeentegrootte etc. Ons is ook gevraagd of er dan geen correctiefactor ingebouwd kan worden die zou zorgen voor meer vrouwen bij de genomineerden. Wij zijn echter principieel van mening dat zaken als gender of afkomst geen rol horen te spelen bij deze verkiezing, ook niet in positieve zin.
Overigens is uit een analyse van de resultaten van vorig jaar gebleken dat tachtig procent van de bestuurders op een mannelijke kandidaat stemt. Ook tachtig procent van de vrouwelijke bestuurders hebben op een mannelijke kandidaat gestemd. Als deze discussie ertoe leidt dat de bestuurders van Nederland meer oog krijgen voor de kwaliteit van vrouwelijke bestuurders, kunnen we dat als redactie van Binnenlands Bestuur alleen maar toejuichen.
Door Knipscheer op
Wederom een onzinverkiezing. De hoofdprijs is een gouden schaar voor de beste lintjesknipper.
Door Catharina (Beleidsadviseur ) op
Ongelofelijk dat er geen enkele vrouw genoemd is. Ik daarom principieel niet mee. Niet dat ik persé op een vrouw zou stemmen, maar het ontbreken van vrouwelijke bestuurders, in de huidige tijd, is mijns inziens schandalig.
Door Veerle van den Broek op
Ook is schrik er wel weer van: zeven mannen genomineerd. Dat is ook waarom ik deze verkiezing nooit helemaal serieus kan nemen.
Door Annemieke (Trainee Informatie Management) op
In de afgelopen 10 jaar niet 1 vrouw verkozen en in het nominatielijst ook geen vrouw te bekennen in de toplijst. Een sprekend voorbeeld van hoe het patriarchaat zich doormiddel van 'eerlijke' verkiezingen in stand houdt.
Fijn dat er een categorie is voor onder de 40, maar een eerlijke m/v verhouding lijkt me vele malen urgenter. De komende 10 jaar maar eens uitsluitend vrouwelijke winnaars lijkt me.