of 59318 LinkedIn

Gemeenten krijgen meer armslag voor aanpak criminelen

Gemeenten, provincies en het Rijk krijgen meer mogelijkheden om te voorkomen dat criminelen dienstverlening door de overheid misbruiken om strafbare feiten te plegen. Daarvoor wordt de Bevordering Integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur (Bibob) uitgebreid.

Gemeenten, provincies en het Rijk krijgen meer mogelijkheden om te voorkomen dat criminelen dienstverlening door de overheid misbruiken om strafbare feiten te plegen. Daarvoor wordt de Bevordering Integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur (Bibob) uitgebreid.

Zakelijke omgeving
Zo mogen overheden eigen onderzoek doen voorafgaand aan een beslissing over de aanvraag voor een vergunning, een subsidie of een aanbesteding. Bij zo’n onderzoek kan bijvoorbeeld worden gekeken de zakelijke omgeving van een bedrijf of persoon. Nu mogen overheden alleen justitiële gegevens gebruiken over de aanvrager zelf en niet van zijn zakelijke relaties. Ook beperkt het Bibob-onderzoek zich tot nu toe nog tot de sectoren bouw, ICT en milieu, omdat deze sectoren vanwege de grote bedragen die ermee gemoeid zijn het meeste risico lopen op criminele inmenging.

 

Personenvervoer en zorg

Maar volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid beperken de risico’s zich niet langer tot deze sectoren. Een overheidsonderzoek wordt ook mogelijk bij zaken als overdracht van erfpacht, maar ook bij personenvervoer en de zorg. Want ook in die sectoren bestaat volgens het ministerie de kans op misbruik van overheidsopdrachten.

 

Speerpunt

De uitbreiding van de Wet Bibob maakt deel uit van een bredere aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken noemde dat eerder een speerpunt van haar beleid en dat van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Het wetsvoorstel is donderdag 12 april voor advies naar verschillende instanties, zoals de VNG, de Regioburgemeesters en de Kring van Commissarissen van de Koning.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gijsbert drost op
Eindelijk de goede kant op
Door Annoniem (Beleidsmedewerker Bibob) op
Ik verwacht van een organisatie als Binnenlands Bestuur inhoudelijk sterkere artikelen. Het volgende wordt in dit artikel gesteld:'Ook beperkt het Bibob-onderzoek zich tot nu toe nog tot de sectoren bouw, ICT en milieu, omdat deze sectoren vanwege de grote bedragen die ermee gemoeid zijn het meeste risico lopen op criminele inmenging.' Dit is ronduit niet waar. De drie werkingsgebieden gelden voor aanbestedingen, niet voor de hele wet bibob. Alle gemeentelijke vergunningen en ontheffingen kunnen worden getoetst. Daarnaast zijn er tal van andere wetten die onder het bereik vallen van de wet Bibob, zoals bijvoorbeeld de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (art. 2.1 lid 1 onder a, e en i).