of 64120 LinkedIn

Gemeenten apathisch onder mazelenepidemie

De overheid zou iets moeten doen om welwillende burgers te beschermen tegen gelovigen die zich niet laten inenten tegen de mazelen.

De overheid laat zwangere vrouwen en jonge baby’s in de biblebelt in de steek. Om het risico op besmetting met de mazelen laag te houden zouden er gescheiden consultatiebureaus moeten zijn. Dat zegt Leefbaar Reimerswaal, een lokale politieke partij in de Zeeuwse gemeente waar al meer dan 100 gevallen van mazelen zijn ontdekt. ‘Vrouwen die in verwachting zijn of een baby hebben zitten wel een half jaar in angst, terwijl de niet ingeënte mensen lachend over straat lopen, het is middeleeuws,’ vindt Marien Westrate, raadslid van Leefbaar Reimerswaal.

Ziekenhuisverbod

De biblebelt vindt zijn oorsprong zo’n beetje in de omgeving van Reimerswaal, geen wonder dat de mazelenepidemie daar flink om zich heen gegrepen heeft.  Op 20 duizend inwoners zijn er inmiddels 110 besmettingen, oftewel  één op de 180 burgers. ‘ik respecteer mensen en hun geloof, maar dit is onverantwoord,’ zegt Westrate. ‘Op het moment dat ze andere mensen in gevaar brengen zou de overheid moeten ingrijpen. Gescheiden consultatiebureaus zijn misschien niet haalbaar, maar een verbod om naar het ziekenhuis of naar de dokter te gaan zou wel kunnen. De dokter zou mensen die niet ingeënt zijn of de mazelen hebben thuis moeten bezoeken, dan lopen anderen tenminste geen gevaar.’


Woede

De mazelen is een erg besmettelijke en ziekte en kan ernstige complicaties geven  zoals longontsteking en hersenontsteking. De laatste uitbraak in Nederland vond plaats in 1999/2000. Toen werden 150 kinderen met mazelen in het ziekenhuis opgenomen en stierven drie kinderen aan de gevolgen van de ziekte. Er zijn aanwijzingen dat zwangeren een verhoogd risico hebben op een ernstig beloop van mazelen. Baby's jonger dan 1 jaar en met name pasgeborenen van niet-immune moeders hebben een verhoogde kans op ernstige complicaties en sterfte. Het raadslid vreest dan ook dat de mazelenepidemie een splijtzwam in de gemeente zal worden, er is volgens hem al een hoop woede bij voorstanders van inenten. ‘Het gaat pas goed mis als er doden gaan vallen. De overheid zou echt iets aan preventie moeten doen richting de gemeenschap.’

 

Risico van het leven

Maar gemeenten kunnen niet zoveel uithalen in deze kwestie vindt de gemeente Urk, ook een biblebelt-gemeente maar dan 220 kilometer noordelijker. ‘Het is de verantwoordelijkheid van de ouders,’ benadrukt de woordvoerder. ‘Het risico maakt deel uit van het dagelijks leven, dat kun je niet uitbannen. In Urk is er onderlinge loyaliteit, we respecteren elkaars overtuiging en vinden de keuzevrijheid erg belangrijk.’


Eerste geval gesignaleerd
Inmiddels is het eerste geval van mazelen in de orthodox-christelijke vissersplaats gesignaleerd. Voor de gemeente echter nog geen reden om alarm te slaan. ‘Als er een epidemie zou uitbreken dan gaan we in samenwerking met de GGD aan voorlichting doen, maar wel toegespitst op de Urker bevolking,’ aldus de woordvoerder. ‘Je moet dan bijvoorbeeld denken aan voorlichting over de mogelijkheid om je alsnog in te laten enten, maar wel met de nadruk dat het een eigen keuze is.’


Inenten in geheim

Overigens is het in Urk mogelijk, net als in de rest van Nederland, om je alsnog in het geheim te laten vaccineren bij de huisarts of de GGD.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J. Hak op
Mazelen is een onschuldige kinderziekte. Dat er bij de voorlaatste epidemie 3 kinderen zijn overleden, zegt helemaal niets. Er overlijden jaarlijks kinderen aan onschuldige verkoudheidjes en griepjes. Dat heeft niets met de ziekte zelf te maken, maar alles met een niet goed functionerend afweersysteem.

Het RIVM geeft eenzijdige en misleidende voorlichting af. Wist u dat er jaarlijks 5 - 10 kinderen overlijden als gevolg van vaccinaties ? En honderden worden er ziek, waarvan sommigen voor de rest van hun leven, Er is wetenschappelijk een direct verband aangetoond tussen vaccineren en toename van allergieën als astma en hooikoorts. Er zijn zelfs studies waarin de toename van kinderkanker wordt aangetoond door toedienen van vaccins. Dat zou kunnen verklaren waarin in 30 jaar tijd het aantal sterftegevallen door kinderkanker met ruim 30% is toegenomen (van 300 in 1980 naar ruim 400 in 2010).

Kortom, er speelt veel meer dan de overheid (RIVM en GGD's) ons voorlichten. Dat politieke partijen op de emoties inspelen, is gewoon weerzinwekkend.
Door Hans Wieser (programmamanager) op
Het is primair een verantwoordelijkheid van de ouders. Er is pas een rol voor de overheid op het moment dat door het gedrag van die ouders andere mensen in gevaar komen.Daarvan is o.a. sprake bij een zeer besmettelijke ziekte als mazelen!! Ik vind dat de overheid nu mag ingrijpen en mensen verplichten zich te laten inenten en anders verbieden zich onder andere mensen te begeven, zoals in winkels, scholen en op het werk. Niemand zit op een collega of vriendje te wachten die de hele boel besmet. Godsdienstvrijheid prima, tot het moment dat andere mensen daarvan de dupe worden. Daarvan kan nu sprake zijn. Dus politiek treedt op!!!
Door Klaas Vaak (ambtenaar) op
Zouden die mensen Inferno van Dan Brown hebben gelezen? En op deze manier proberen de overbevolking een halt toe te roepen?
Door Emiel op
Niks gescheiden consulatiebureaus. Stiekum inenten zou God (mocht de goede man al bestaan, maar sowieso volgens de hardcore bible-vorsers) nooit goed vinden. Of gaan ze vervolgens biechten om de handen in onschuld te wassen? Maar ja, dat doen ze ook al als hun besmette, zieke kind er een vreselijke aandoening aan overhoudt: het is immers de wil van God! Kan ik er wat aan doen!? Ja natuurlijk kun je er wat aan doen, gewoon een prik halen!
Door Willem op
Inderdaad, middeleeuws. Gewoon huis-aan-huis alle kinderen inenten. Tegenstribbelende ouders oppakken en lik-op-stuk voor de rechter brengen. Vervolgens straffen voor ernstige (poging tot) kindermishandeling.