In het pand, dat geregistreerd staat als boekwinkel, worden sinds deze zomer gebedsdiensten gehouden, meestal op vrijdag. Dat is in strijd met de bepalingen in de erfpachtakte. Daarin staat dat het pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte en niet voor maatschappelijke activiteiten of als ontmoetingsplaats.

Geen moskee
Ook hadden omwonenden geklaagd. Soms bleken er tientallen mensen op een dienst af te komen.

De islamitische stichting gaf voor de kortgedingrechter vorige maand voor het eerst toe dat er gebedsdiensten plaatsvinden, maar benadrukte dat het geen moskee is. Qanitoen vindt bovendien dat er volgens een ruimer bestemmingsplan wel meer activiteiten in het pand mogen plaatsvinden. De rechter is het daar niet mee eens.

Godsdienstvrijheid

Ook het verweer van de stichting dat er sprake is van een inbreuk op het recht van godsdienstvrijheid, is volgens de rechter niet aan de orde. De regels van erfpacht gelden ook voor anderen. Voor iedere dag dat Qanitoen zich niet houdt aan het vonnis, kan een boete worden opgelegd van 5000 euro.

Imam

Tegen imam Fawaz Jneid, die wel eens zou prediken in de Cilliersstraat, was afgelopen zomer een gebiedsverbod uitgevaardigd voor het gebied waar de boekwinkel is. Ook op donderdag vocht hij in de rechtbank dat verbod aan. De rechter doet eind november uitspraak in die kwestie. (ANP)