of 64621 LinkedIn

Doden herdenken met Comic Sans letters

Beeld: Omroep Brabant
Beeld: Omroep Brabant

De totstandkoming van het oorlogsmonument in Geffen, gemeente Maasdonk, ging al gepaard met kritiek. Namen van Joodse slachtoffers en  Duitse militairen zouden gezamenlijk  op een steen komen te staan. De namen werden uiteindelijk allemaal weggeslepen,maar de aangepaste gedenksteen ligt opnieuw onder vuur. De gebruikte letter voor de tekst, de Comic  Sans, zou lelijk en goedkoop lijken aldus veelgehoorde klachten op het internet.

Duitse militairen
Op de steen stonden oorspronkelijk 47 namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in Maasdonk of inwoners afkomstig uit die gemeente.  Zo waren er Joodse inwoners waaronder een gezin, dat omkwam in de concentratiekampen, geallieerde soldaten maar ook 16 Duitse militairen. Nabestaanden en Joodse organisaties waren hier faliekant op tegen. Nadat de discussie ook landelijk ging spelen, werd besloten alle namen er vanaf te halen.


Tekstballonnen stripverhalen

Hiervoor in de plaats kwam de algemene tekst: 'Verzoening ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlogsgeweld’. Nu is niet de inhoud maar de vorm onderwerp van discussie op internet. Het lettertype Comic Sans werd volgens Wikipedia ontworpen als een casual lettertype voor informele documenten, en is gebaseerd op de vaak handgeschreven lettering in tekstballonnen van stripverhalen.

 

Van afstand zichtbaar

Volgens de afdeling communicatie van de gemeente Maasdonk is het gebuik van het lettertype vooral een praktische geweest: ‘De werkgroep van het monument heeft in overleg met de beeldhouwer gekozen voor deze letter. Het paste goed bij de steen, die is wat rond. Het is ook een wat dikker lettertype en dus ook van een afstand zichtbaar. De namen waren oorspronkelijk ook in de lettertype gehouwen.’


Digitale discussie
De kritiek op het imago van de Comic Sans-letters wuift de voorlichter dan ook weg: ‘De discussie speelt, heb ik begrepen, met name in de digitale wereld. De leden van de werkgroep zijn voornamelijk historisch bezig. Zo’n digitale waarde is dan niet van belang. De gedachte achter het monument is puur, één van verzoening. Er is dan ook draagvlak voor vanuit de hele bevolking van de gemeente.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem op
Klaarblijkelijk is nog niet iedereen aan verzoening toe.

Vacatures

Van onze partners