Advertentie

Digitale aanpak hooligans wordt landelijk

Gemeenten in heel het land gaan binnenkort gebruik maken van digitale registratie van hooligans met een meldplicht tijdens wedstrijden. Minister Opstelten wil niet de proef in Enschede afwachten.

06 september 2012

De digitale meldzuil voor voetbalhooligans wordt landelijk ingezet. In eerste instantie zou het apparaat, waarbij mensen met een stadionverbod zich moeten melden tijdens wedstrijden, tot oktober getest worden in Enschede. Minister Opstelten wil daar niet op wachten.

Fraude

Dat berichtte RTV Oost gisteren. Het gaat om een zuil waar hooligans met een stadionverbod een identificatiebewijs in moeten voeren. Vervolgens controleert een camera of het een match is. Oribi, het bedrijf dat de zuil produceert, garandeert dat er niet te frauderen valt. ‘De camera controleert of het een levende persoon is, dus het kan geen foto van iemand zijn. Ook heeft de camera het door als er iemand voor staat die er veel op lijkt, maar het niet is’, vertelt Chino Klaverweide-Lorteije van Oribi.

Politie

In Enschede zijn ze blij met het systeem. Een woordvoerder van politie Twente meldt dat het administratief makkelijker is, en dat ze nu ook minder mankracht nodig hebben op het politiebureau tijdens wedstrijden. Wanneer iemand niet op komt dagen of als er geen match is kan de politie meteen stappen nemen om hem of haar op te sporen. Het apparaat kost rond de 22.000 euro.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie