Advertentie

CvdK Franssen wil Brabant opsplitsen

Zuid-Holland, het westen van Noord-Brabant en Zeeland moeten fuseren, stelt de Zuid-Hollandse commissaris van de Koningin Jan Franssen.

11 januari 2012

Zuid-Holland, het westen van Noord-Brabant en Zeeland moeten fuseren als het kabinet de plannen voor de vorming van een sterkere Randstad doorzet. Dat stelt de Zuid-Hollandse commissaris van de Koningin Jan Franssen in zijn nieuwjaarstoespraak. Burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom ziet er niets in.

Voorwaarde
'Een fusie tussen een eventueel te splitsen Zuid-Holland, Zeeland en westelijk Noord-Brabant is de noodzakelijke voorwaarde om vorm en inhoud van een sterke zuidelijke Randstad te kunnen combineren met het lucht en ruimte geven aan de metropoolregio’,  meent Franssen. In zo’n sterke duidelijke Randstadprovincie zou de nog te vormen Metropoolregio van Rotterdam en Den Haag volgens Franssen heel goed in passen om het concurrentievermogen van de Randstad te versterken.

Broddelwerk
Franssen vindt de visie van het kabinet op de Randstad broddelwerk, omdat hij vindt dat de Randstad omgevormd zou moeten worden tot één provincie. Het kabinet kiest echter voor een opsplitsing: een noord- en een zuidvleugel. De noordvleugel zou moeten bestaan uit een fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, terwijl in Zuid-Holland alles bij het oude zou moeten blijven. Franssen vindt dat niet logisch. ‘Wie kiest voor een vleugelbenadering moet ervoor zorgen dat beide vleugels in evenwicht zijn. In de huidige visie is daarvan geen sprake en dat brengt de vogel - in casu de Randstad - op den duur alleen maar schade toe. Op één vleugel kun je immers niet vliegen.’ 


Belastingen
Franssen maakt zich in zijn nieuwjaarstoespraak verder hard voor meer belastingheffing op decentraal niveau. ‘In Nederland wordt 96 procent van alle belastinginkomsten centraal geïnd. Een overheid die echt werk wil maken van decentralisatie kan niet om de noodzaak heen dat het decentrale belastinggebied moet worden verruimd. Gemeenten en provincies zullen hierover de komende jaren de strijd met Den Haag aan moeten gaan; eensgezind en vasthoudend. We hebben gewoon recht op een groter deel van de koek’, aldus Franssen.

Polman

Burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom, tevens bestuursvoorzitter van de Vereniging Brabantse Gemeenten en plaatsvervangend voorzitter Bestuurlijke Regiegroep West-Brabant, ziet niet veel in Franssens idee. "Structuurdiscussies als deze kosten vooral energie. Het is belangrijk om op de inhoud samen te werken." West-Brabant werkt al op diverse fronten samen met bijvoorbeeld Rotterdam-Rijnmond, de Drechtsteden-regio, Zeeland en de Nederlands-Vlaamse Delta, legt hij uit, dus ook al buiten de door Franssen voorgestelde grenzen. "De provincies kunnen die samenwerking tussen regio's al prima faciliteren." Polman heeft de indruk dat Franssen vooral teleurgesteld is dat er niet één Randstadprovincie komt.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Vleugelbenadering, metropoolregio, eensgezind en vasthoudend.

Kalmerend pilletje voor meneer Franssen, en snel een beetje.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
De heer Franssen heeft in zoverre gelijk dat de plannen voor het fuseren van Noord-Holland,Utrecht en Flevoland er toe leiden dat er 1 super-provincie ontstaat.In Nederland draait het nu eenmaal om invloed.Deze super-provincie zal veel meer invoed hebben op het Rijksbeleid dan een provincie Limburg.Samenvoeging van Limburg,Oost-Branbant en Gelderland; Friesland,Grongingen en Drenthe; en Zuid-Holland,West-Brabant en Zeeland zal meer evenwicht bieden.Jammer voor de overtollige bestuurders en ambtenaren.De huidige indeling dateert uit de vroege middeleeuwen en zijn niet meer van deze tijd.
een regioburger / consultant
De heer Polman denkt er net als ik bepaald anders over dan de heer Franssen, maar toch heel verschillend. Ik vind die visie van de heer Franssen eigenlijk best nog bekrompen. In ons kleine landje met een staatsinrichting over te veel schijven - feitelijk uit vervlogen tijden van paard en kar - moeten we binnen 10 tot maximaal 20 jaar ècht terug naar maximaal 4 provincies: Noord, Midden, Zuid en Randstad inclusief het havengebied waar de heer Franssen het over heeft. Opgelost. Die 4 provincies voeren - veel efficiënter dan nu met al die doublures - alle taken uit van de opgeheven provincies en waterschappen. Dat zijn dan slechts nog die taken die niet centraal of lokaal uitgevoerd kunnen worden.

Wil je de groei van de uit de hand gelopen collectieve sector met vele te grote en te luxe ambtelijke en bestuurlijke apparaten definitief tackelen, ook omdat die op termijn gewoon onbetaalbaar wordt, dan moet er bestuurlijk beduidend meer gesnoeid gaan worden dan nu schoorvoetend gebeurt. Schaalvergroting dus in de huidige structuur met provincies, regio's en waterschappen. Maar 'slagers' zoals de heer Franssen snijden natuurlijk niet graag 'in eigen vlees', begrijpelijk, en zoeken het in oplossingen die de kleinschaligheid en versnippering niet oplossen. Dat geldt ook voor zo'n burgemeester de heer Polman met zijn regio en samenwerking. Nou, er zijn voldoende bewijzen dat dat niet de structurele aanpak is waar ons land voor de lange termijn mee gered is. Dit artikel is zelf al een bewijs.

Voor een visie waar het naar toe moet, om onze internationale positie te behouden, moeten we langer vooruit kijken dan de eigen neus of ambtstermijn lang is. De huidige crisis gaat absoluut resulteren in structurele financiële problemen in de collectieve sector, en dan gaat het dus over heel veel meer dan werken tot je 67e en inleveren op de pensioenen. Die crisis zal de verantwoordelijke politici de komende tien jaar absoluut een stevig handje gaan helpen om tot echte hervormingen te komen. Wie dan niet de spirit heeft wezenlijk mee te snoeien loopt zelf de kans weggesneden te worden. Kwestie van tijd dus tot de politiek dat beter inziet. Tussentijds geneuzel in de marge is geen oplossing.
Tom / ambtenaar en vvd lid
Prima idee, die superprovincies. Maar svp geen super-salarissen voor bestuurders en flink afslanken die ambtelijke organisaties! Combineren met integratie van waterschapstaken en het opheffen van waterschappen met hun superbaantjes en dito salarissen! Unieke kans voor een efficiente overheid met minder bestuurders en minder ambtenaren en een normale bezoldiging. Waar gaan we beginnen?
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
En zijn chauffeur mag blijven nemen wij aan? Of heeft ie nu een extra helicopterpiloot nodig voor deze "visie"?
Advertentie