of 63966 LinkedIn

College Groningen valt door dure tram

vlnr: Burgemeester Rehwinkel, Karin Dekker, Elly Pastoor, Ton Schroor, Jannie Visscher, Frank de Vries
vlnr: Burgemeester Rehwinkel, Karin Dekker, Elly Pastoor, Ton Schroor, Jannie Visscher, Frank de Vries
4 reacties

Het Groningse college van B en W is gevallen. Drie van de vijf wethouders (twee van de PvdA, een van GroenLinks) hebben woensdagavond tijdens een spoeddebat van de Groningse gemeenteraad hun ontslag ingediend.

Bestuurlijke en politieke crisis

Het college raakte woensdagmorgen in een bestuurlijke en politieke crisis nadat coalitiepartijen SP en D66 hadden geweigerd ,,verantwoordelijkheid te nemen'' voor de begroting van 2013. Belangrijk punt daarin is de Regiotram, een duur project om Groningen beter bereikbaar te maken. De wethouders Jannie Visscher (SP) en Ton Schroor (D66) meldden toen dat ze die plannen te kostbaar en onverantwoord vinden. PvdA en GroenLinks willen het project juist door laten gaan.

 

Politiek rommelen over Regiotram

Hoewel het al langer rommelt binnen de Groningse politiek over de Regiotram, werden PvdA en GroenLinks woensdag volkomen verrast door de mededeling van de wethouders van SP en D66. Het vertrouwen is weg en dus rest ons geen andere optie dan op te stappen, zo meldden Frank de Vries en Elly Pastoor (beiden PvdA) en Karin Dekker (GroenLinks).

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door zopie op
Mag Amsterdam een voorbeeld aannemen, maar daar dekt en wel heel veel toe met de mantel der liefde. Ook de Raad als controlerend orgaan laat het erbij zitten.
Door Henk (Nederlander) op
En wat nu, genieten van wachtgeld of gewoon elders aan de slag !!
Door Ulpianus op
Een verrassing niet echt, want het is een voor iedereen kenbare (structuur)wet. Maar wat misschien nog belangrijker is om vast te stellen dat de stad hiermee een 'echte' Volkskommissaris krijgt met een democratisch-centralistisch systeem.
Een 'rooie' stad waardig!
Door Mr. Olaf Schuwer (Bestuurlijk-juridisch consultant) op
De Gemeentewet heeft voor dit soort situaties een verrassing in petto.
Nu door dit ontslag van drie wethouders het aantal door de raad benoemde wethouders wordt teruggebracht tot minder dan de helft, moet de burgemeester, zodra het ontslag effectief wordt (zie artikel 43 lid 2 Gemeentewet) de bevoegdheden van het college in zijn eentje uitvoeren. Dit staat te lezen in artikel 42 lid 2 Gemeentewet.