of 64204 LinkedIn

Coalitie Grave klapt om toekomst gemeente

De LPG uit Grave heeft de stekker uit de coalitie met het CDA getrokken. Directe aanleiding is de uitslag van de volksraadpleging in Mill en Sint Hubert over de bestuurlijke toekomst van de gemeente in het Land van Cuijk.

De coalitie in Grave van CDA en LPG is geklapt. Directe aanleiding is de uitslag van de volksraadpleging in Mill en Sint Hubert over de bestuurlijke toekomst van de gemeente in het Land van Cuijk. Het CDA in Grave is bang dat de gemeente geïsoleerd raakt nu alle omliggende gemeenten samen willen gaan. Dat veranderde standpunt is voor de LPG reden om de stekker uit de coalitie te trekken.

Vertrouwensbreuk

‘Door de houding van onze coalitiepartner, het CDA, kunnen wij niet anders dan besluiten dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan en dat bestuurlijke samenwerking met het CDA niet meer mogelijk is’, laat de LPG in een verklaring weten. De LPG wil dat de inwoners van Grave zich in mei via een raadpleging kunnen uitspreken over een zelfstandig Grave of aansluiting bij Land van Cuijk.

 

Politieke tweespalt

De politieke tweespalt is ontstaan na de uitslag van de inwonersraadpleging in Mill en Sint Hubert, waarbij de inwoners zich mochten uitspreken over de bestuurlijke toekomst. De keuze was zelfstandigheid of een fusie met Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis tot de nieuwe gemeente Land van Cuijk in 2022. Bij een opkomst van 61 procent gaf donderdag 75 procent van de stemmers aan zich te willen aansluiten bij Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis. Deze drie gemeenten willen graag met vijf gemeenten fuseren, dus ook met Grave erbij. Dat willen ook Gedeputeerde Staten van Brabant. Oss liet recent weten dat als Grave alleen zou komen te staan, een fusie met Oss ondenkbaar is.   

 

Onverstandig

In een reactie op de uitslag van de inwonersraadpleging in Mill en Sint Hubert stelde CDA-fractievoorzitter Alex van Megen van Grave in diverse media dat zijn partij niet gaat meewerken aan een zelfstandige gemeente. Van Megen noemt een geïsoleerde gemeente Grave onverstandig en niet realistisch. De veranderde houding van het CDA, en het feit dat de partij die via de media moest vernemen, is de LPG in het verkeerde keelgat geschoten.

 

Raadpleging

In het bestuursakkoord van coalitiepartijen LPG (zes van de vijftien zetels) en CDA (drie zetels) staat: ‘De LPG en het CDA zullen in de huidige periode (2018-2022) geen voorstellen steunen die betrekking hebben op de vorming/herindeling één Land van Cuijk’, zo brengt de LPG in herinnering. Ook was destijds afgesproken dat inwoners van Grave zich uiterlijk bij de raadsverkiezingen van 2022 mogen uitspreken over de resultaten van een objectief onderzoek naar de bestuurlijke toekomst van de gemeente. De LPG wil nu deze raadpleging naar voren halen. De partij komt in de eerstvolgende raadsvergadering met een voorstel om de inwoners in mei te vragen of de gemeente zelfstandig moet blijven of zich moet aansluiten bij het Land van Cuijk.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners