of 62812 LinkedIn

'Burgemeesters: maak scherpe keuzes wegens werkdruk'

Volgens ANPV-woordvoerder Geert de Jong was het een heftige zomer voor de politie. ‘Burgers hebben een korter lontje, er was veel meer huiselijk geweld, er waren rellen en grote demonstraties’. In augustus was het een aantal avonden onrustig in de Haagse Schilderswijk. Jongeren zetten brandkranen open, gooiden met stenen en vuurwerk naar agenten en vernielden spullen.
Reageer

Politievakbond ANPV vraagt burgemeesters om scherpere keuzes te maken, vanwege de hoge werkdruk en het personeelstekort bij de politie. 'We komen in het hele land agenten tekort. Als burgemeesters ervoor zouden kiezen om dingen niet door te laten gaan, zou dat capaciteit schelen,' zegt ANPV-woordvoerder Geert de Jong tegen Omroep West. ‘Laat demonstraties in beperkte vorm doorgaan of met minder politie-inzet.’

Heftige zomer

Volgens De Jong was het een heftige zomer voor de politie. ‘Burgers hebben een korter lontje, er was veel meer huiselijk geweld, er waren rellen en grote demonstraties’. In augustus was het een aantal avonden onrustig in de Haagse Schilderswijk. Jongeren zetten brandkranen open, gooiden met stenen en vuurwerk naar agenten en vernielden spullen.

Ziekteverzuim
Boeren demonstreerden op het Malieveld en er waren anti-racismeprotesten. Tijdens demonstraties tegen de coronaregels in Den Haag vielen demonstranten agenten aan. ‘Het was hard werken onder grote spanning. De roosters zijn krap, collega's komen in risicovolle situaties terecht. Dat neem je allemaal mee in je rugzak. Je ziet het aan het ziekteverzuim, dat neemt landelijk toe.'

 

Grondrecht

De Nederlandse Politie Bond (NPB) is het in grote lijnen eens met de oproep van de ANPV, maar vindt wel dat burgemeesters terughoudend moeten zijn met het afschalen van politie-inzet bij demonstraties. 'Demonstreren is een grondrecht', zegt bestuurslid Albert Springer. 'Ik vind dat je goede afspraken moet maken met een groep die een demonstratie aanvraagt. Als ze die afspraken schenden, doordat de demonstratie uit de hand loopt, dan kun je streng optreden. Bijvoorbeeld door een volgende demonstratie van dezelfde groep te verplaatsen naar het buitengebied.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners