Advertentie

Burgemeester verzegelt supermarkt op zondag

Albert Heijn Autorama in Veendam is zondag op last van de gemeente gesloten gebleven. Honderden mensen stonden voor een dichte deur. Dat meldt RTV Noord.

03 juli 2011

Winkeltijdenwet
De supermarkt gaat al een langere periode elke zondag om vier uur open en lapt daarmee de winkeltijdenwet aan de laars. De winkelketen doet dat, omdat de Jumbo in Veendam wel open mag. Dat kost de winkel klanten, aldus de manager tegenover RTV Noord.

Wettelijk beperkt

De gemeente zegt dat een tweede supermarkt niet open mag, omdat het wettelijk beperkt is tot een bepaald aantal inwoners per gemeente. Gemeenten mogen voor elke 15.000 inwoners één supermarkt een zondagsopening gunnen. Veendam telt 28.000 inwoners, dus twee supers op zondag open is niet mogelijk. De gemeente koos voor de Jumbo en niet voor AH.

Geen gehoor
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven waartoe de gemeente zich had gewend, oordeelde begin juni dat Veendam in zijn recht stond. Op straffe van maximaal 19.000 euro per zondagsopening, moest AH dicht blijven. Daar gaf de supermarkt geen gehoor aan en bleef op zondag open gaan.


Protest
Voor burgemeester Ab Meijerman was daarmee de maat vol. Zondag verbood hij de winkel de deuren te openen. Uit protest deelde bedrijfsleider Jan Haandrikman pakken koffie uit aan klanten die voor een gesloten deur stonden. Hij zal zich met tegenzin houden aan de gemeentelijke dwang.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pieternel Schellens / 65+
Het is toch te gek voor woorden dat de ene super wel open mag en de andere niet?
Waar blijft de vrijheid en de wwelijkheid in Nederland?
Willem / AS
Of je geeft elke super de gelegenheid open te zijn, of je houdt alles dicht op zondag (als dat zo nodig moet op de dag des heren). Alles moet tegenwoordig volgens de heilige marktwerking. Dan moet je ook iedereen gelijke kansen geven.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Dus als je goede vriendjes bent met het zittende gemeentebestuur, levert dat juridisch en daardoor ook economisch voordeel op, ten koste van de concurrentie.
Ze zouden alle winkels dicht moeten houden op zondag, niet vanwege religie, maar om mensen één dag per week te stimuleren om af te kicken van de koopverslaving. Maar als ze dan toch per se winkels open willen, dan is het pure concurrentievervalsing om van overheidswege de ene super te bevoordelen boven de ander.
Als dit volgens de rechter mag, dan laat dat weer eens zien hoe bedorven het Nederlandse "rechtssysteem" inmiddels is.
Drs. C. Bezemer / bestuurskundige
Er zou geen probleem zijn geweest als er om de beurt één van de twee supermarkten open zou mogen zijn.
albert / jumbo
Hulde aan de burgemeester. Regels zijn regels. En AH moet verder niet zeiken.
Cornelis
Voor een avondwinkel (de hiaat in de wet die voor dergelijke zondasopenstelling gebruikt wordt) geldt : wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Kennelijk heeft AH zitten slapen en heeft Jumbo eerder die positie geclaimd.
Overigens speelt het andersom net zo in andere gemeenten: AH is dan 'avondwinkel' en maant de gemeente om geen andere supermarkten op zondag toe te staan omdat het quotum is bereikt.

Overigens ben ik het met Jan eens: één kooploze dag is wel zo prettig. Dan kunnen de kleine winkeliers ook mee blijven doen.
mevr. Snel
Pffft. Laat winkels toch 7 dagen per week open zijn. Wat een ouderwets gedoe. En wat een tijd gaat verloren aan het maken van regeltjes en uitzonderingen (die dan weer moeten worden gecontroleerd en gecommuniceerd en bijgesteld...) .
H. Werkendam / Winkelier
Zielig hè voor zo'n Albert Hein? Is dat trouwens niet die keten die in het verleden alle buurtwinkels de nek om heeft gedraaid? Ik vind trouwens dat zeker 1 dag in de week alle deuren van winkels dicht moeten blijven. Niet uit oogpunt van religieus denken maar puur uit sociaal bindend idee. Ga met z'n allen, de hele familie, naar sport of cultuur. Weg met overbodige commercie, weg met overbodige aaankopen.
Advertentie