De gemeente moet zich volgens de VVD niet bemoeien met wat mensen eten. Zij moeten zelf kunnen kiezen of ze een bitterbal nemen of een kaaskroket. De gemeente hoeft haar aanbod alleen maar uit te breiden, vinden de liberalen. Alleen zij stemden voor de motie.

Gênante vertoning

Maar het CDA noemde de VVD-motie een gênante vertoning. Stadsbelang Utrecht verliet voor de stemming zelfs boos de raadszaal. Fractievoorzitter Klaas Verschuure van D66: 'U heeft het aanzien van de hele Utrechtse politiek geschaad, alsof wij niets beters te doen hebben dan praten over borrelhapjes.'

Bitterballengate

De Partij voor de Dieren begrijpt niet waarover de collega’s van de VVD zich druk maken. 'Juist door onze motie komen er meer keuzes en dus meer vrijheid.' Wethouder Kees Geldof (VVD) wilde namens het college aan 'bitterballengate' geen woorden vuil maken. Wat de raad ook zou beslissen, de gemeente geeft er gevolg aan, beloofde hij.

Balkenende
Zogenaamde kroketten- en bitterballenmoties hebben in het verleden al verschillende keren tot ophef geleid. De eerste krokettenmotie was afkomstig van het toenmalig raadslid in de Amstelveense gemeenteraad en latere premier Jan Peter Balkenende. (ANP)