Advertentie

Tevredenheid over afschaffen wietpas

Er wordt positief gereageerd in Amsterdam, Utrecht en Maastricht op het besluit van minister Ivo Opstelten om de wietpas af te schaffen.

20 november 2012

Amsterdam, Utrecht en Maastricht zijn blij dat de wietpas wordt afgeschaft. Vooral de 'vrijheid' die gemeenten krijgen om zelf te beslissen of ze coffeeshopbezoekers gaan controleren of niet, stemt tot tevredenheid. Maar er is ook ongerustheid.

Afstandscriterium
Toeristen blijven welkom in Amsterdam en de gemeenten zelf kunnen beslissen over controle. De gemeente kan uit de voeten met het nieuwe wietbeleid van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), liet een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan weten. Van der Laan is blij dat het afstandscriterium voor coffeeshops van de baan is, want 177 van de 223 Amsterdamse coffeeshops bevinden zich binnen een straal van 350 meter rondom basisscholen en middelbare scholen en werden daardoor met sluiting bedreigd.
 
Aanpak problemen 

,,Behalve de lusten, omarmen we ook de andere kant van de medaille. Dat betekent dat we met het nieuwe kabinet zij aan zij zullen optrekken bij het aanpakken van de problemen rond coffeeshops en softdrugsgebruik'', zegt de gemeentewoordvoerder.

Eigen maatregelen

Het Utrechtse stadsbestuur is heel blij dat de wietpas per direct is afgeschaft. ,,Het is goed dat we nu onze eigen maatregelen en handhaving kunnen voeren als het gaat om het coffeeshopbeleid'', liet een woordvoerster van het college van B en W dinsdag weten.

Toename klanten

Het aantal coffeeshopklanten in Tilburg trekt langzaam weer aan en de bulk van de Nederlandse softdrugsgebruikers zal terugkeren in de coffeeshop. De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus verwacht dat naar aanleiding van het Haagse besluit. De gemeente publiceerde de eerste evaluatie van de veranderingen in de coffeeshop na 1 mei. De Politieacademie constateert in het onderzoek dat vooral de registratie de Tilburgse blowers heeft weggehouden uit de coffeeshop. Kwaliteit is de meest genoemde reden voor blowers om toch weer naar de coffeeshop te gaan.

Ongerust

Het CDA-Tweede-Kamerlid Peter Oskam is ongerust geworden doordat gemeenten zelf hun beleid voor coffeeshops en drugsoverlast kunnen gaan bepalen. Dat liet hij dinsdag weten. ,, Alles wat CDA en VVD hebben gedaan om drugs zo veel mogelijk uit het straatbeeld te krijgen, wordt weer teruggedraaid. Een coffeeshop naast een school is voor het CDA ondenkbaar. Voor de VVD kennelijk niet meer. Wat ons betreft moet er minimaal 350 meter tussen zitten, zoals minister Opstelten ook altijd heeft gevonden. Coffeeshops die daar niet aan voldoen, moeten dicht'', aldus Oskam die anders een 'chaos' vreest. Ook de ChristenUnie vezet zich tegen het feit dat coffeeshops in de buurt van scholen niet verboden worden.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Als Opstelten een vent is, komt ie vervolgens met een voorstel tot legalisering, inclusief heffing van BTW en accijns. Gezien het gebruik in Nederland scheelt dat enkele tot meerdere miljoenen aan bezuinigingen. Sterker, indirect is het een impuls voor de economie (en werkgelegenheid). Daarnaast regelt ie dat de verkoop van softdrugs gelijk wordt gesteld aan die van sterke drank, dus met een leeftijdsgrens van 18 jaar. Kunnen de Christenhoeders van het CDA ophouden met dat geëmmer over coffeeshops die dichter dan 350 meter van scholen zijn gepositioneerd.
Jos Praat / beleidsadviseur
Helemaal met je eens, Willem. En, wanneer je idee wordt overgenomen, zal de criminaliteit rond wietteelt etc. ook afnemen of oplossen.
Willem
@Jos Yep, en ook de werkdruk van de politie neemt af. Kunnen ze belangrijker dingen doen. Het is zo simpel en het levert zóveel op...
Advertentie