of 62688 LinkedIn

Avondklok zit (lokale) democratie niet echt in de weg

Voor lokale bestuurders, politici en ondersteuners geldt de avondklok niet. Als fysiek moet worden vergaderd, mogen zij zich ook na 21 uur buiten vertonen.

Voor burgemeesters, wethouders, raads- en commissieleden en griffiers geldt de avondklok niet, die zaterdag ingaat. Zij mogen zich na 21 uur buiten vertonen als er fysiek wordt vergaderd, of als het noodzakelijk is om vanuit het gemeentehuis een digitale vergadering bij te wonen.

Werkgeversverklaring

Zij moeten dan wel een werkgeversverklaring en een eigen verklaring avondklok op zak hebben. De Vereniging van Nederlandse Griffiers benadrukt op haar website om zo veel mogelijk digitaal te vergaderen. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden stelt dat raadsleden zelf een werkgeversverklaring kunnen invullen, omdat zij als raadslid geen werkgever hebben.

 

Om 19 uur stoppen

Ook de Tweede Kamer neemt maatregelen, zo schrijft Kamervoorzitter Khadija Arib. In principe wordt niet meer in de avonduren vergaderd. Vanaf maandag worden commissiedebatten om 19 uur afgehamerd. Dat streven is er ook voor plenaire debatten. ‘Dit geeft ook Kamerleden en medewerkers die verder van de Tweede Kamer vandaan wonen de mogelijkheid om voor het ingaan van de avondklok om 21.00 uur thuis te zijn’, aldus Arib. Als de Kamer in urgente situaties besluit om toch langer door te vergaderen, dan moeten de aan het debat deelnemende parlementariërs een werkgeversverklaring bij zich hebben.

 

Voorbeeldrol

Formeel hoeft de Kamer geen rekening te houden met een avondklok. ‘Dat neemt niet weg dat wij juíst als gekozen volksvertegenwoordigers een voorbeeldrol vervullen; we dienen de maatregelen die voor de hele samenleving gelden zo goed mogelijk na te leven’, aldus Arib.

 

Vervroegen Veiligheidsraad

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben, eveneens om het goede voorbeeld te geven, besloten hun wekelijkse bijeenkomst te vervroegen, meldt het ANP. Tot nu toe kwamen zij elke maandag vroeg in de avond bij elkaar. De bijeenkomsten worden nu verplaatst naar het einde van de middag zodat alle burgemeesters voor 21 uur thuis kunnen zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners