Advertentie

LIVEBLOG CORONA 19 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

19 mei 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.



20.50: Kabinet wil regionale coronawaarschuwingen kunnen geven

Met verzamelde gegevens over positieve coronatests, signalen vanuit huisartsen en zelfs ‘rioolwatersurveillance’, wil het kabinet een 'dashboard' opbouwen waar het ook regionale waarschuwingen mee kan geven aan het publiek. Zorgminister Hugo de Jonge zei dinsdag in de wekelijkse persconferentie dat zo'n coronadashboard het mogelijk maakt om ‘op regionaal niveau een waarschuwingssysteem te maken’.

‘In dat dashboard gaan we alle informatie bij elkaar brengen om het zicht op de coronawerkelijkheid te verbeteren’, aldus De Jonge. Juist al die verschillende gegevens samen hebben een ‘voorspellende waarde’, aldus De Jonge.

‘Zo signaleren we of, en waar precies, we op de rem moeten trappen.’ Mogelijk worden maatregelen weer aangescherpt in bepaalde regio's of steden als onverhoopt een brandhaard ontstaat, of worden de regels weer strenger gemaakt die voor een specifieke sector gelden. Het dashboard wordt dus vooral gebruikt voor besluitvorming, benadrukt De Jonge.

Maar er moeten ook waarschuwingen mee worden gegeven aan het publiek, als dat nodig is. Zo kan uit gegevens van de handhaving blijken dat het erg druk is op het strand. Dan kunnen mensen worden opgeroepen daar vooral weg te blijven. (ANP)


19.13: Rutte: aangekondigde versoepeling maatregelen kan doorgaan
De versoepeling van de coronamaatregelen die het kabinet had aangekondigd, kan doorgaan. Het kabinet vindt het verantwoord om deze stappen te zetten, zei premier Mark Rutte dinsdag na het crisisberaad met ministers. Hij wees erop dat het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis en op de intensive care terechtkomt, sterk is gedaald.

Wel zei Rutte dat het cruciaal voor de versoepeling is ‘dat iedereen snapt dat het nog belangrijker wordt dat we ons allemaal aan de regels blijven houden’. Hij waarschuwt dat het virus kan ‘oplieren’ als we dat niet doen. ‘We mogen vertrouwen hebben, maar we moeten waakzaam blijven’, aldus de premier.

Volgens de premier is het niet vreemd dat mensen en beroepsgroepen kritisch zijn over de routekaart en de verschillen in de heropening van zaken. Maar daarbij heeft het kabinet ook oog voor het grotere geheel. ‘Elke versoepeling betekent meer drukte op straat, in het openbaar vervoer, en meer mensen bij elkaar. Daarom kan niet alles tegelijk open. Geen waardeoordeel, wel een risico-afweging. Als we te snel gaan, dan is een tweede lockdown veel slechter voor onze economie. Voorzichtigheid en economisch belang liggen in elkaars verlengde' zei Rutte. (ANP)



14.59: Amsterdam schiet huurders gemeentevastgoed te hulp

Huurders van vastgoed van de gemeente Amsterdam kunnen rekenen op extra steun. Wethouder Touria Meliani (Gemeentelijk Vastgoed) schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat maatwerk wordt geboden aan bedrijven en instellingen die door de coronacrisis in de problemen zijn geraakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om (gedeeltelijke) kwijtschelding van huur, meerjarige betalingsregelingen en rentevrije leningen.
Ook heeft het stadsbestuur ermee ingestemd dat - met terugwerkende kracht - geen reguliere huurverhogingen voor 2020 worden doorgevoerd. Daarmee loopt de gemeente 1,1 miljoen euro aan inkomsten mis.
‘Door de coronacrisis zijn veel ondernemers en instellingen geconfronteerd met een directe terugval in inkomsten’, zegt Meliani. ‘Zij raakten daardoor in de problemen met het betalen van de huur. De afgelopen weken heeft de gemeente veel gesprekken gevoerd met haar huurders en uit die gesprekken moeten we concluderen dat meer tegemoetkoming noodzakelijk is.’
Ondernemers klaagden eerder in Het Parool dat de gemeente niet toeschietelijk was met het kwijtschelden van de huur van horecaondernemers en winkeliers die door de coronacrisis in de problemen komen. (ANP)


14.46: Nijmegen staat tijdelijke uitbreiding terrassen toe
Nijmegen gaat een tijdelijke uitbreiding van terrassen in de stad toestaan, als het kabinet besluit dat de terrassen vanaf 1 juni weer open mogen. Ondernemers die aan een plein zitten, kunnen ook samen om extra terrasruimte vragen.
Terrassen mogen volgens de gemeente door een tijdelijke uitbreiding groeien in omvang, maar niet in aantal bezoekers. Een ondernemer kan zo voldoen aan de verplichte 1,5 meter tussenruimte, maar mag niet meer gasten gaan ontvangen dan waarvoor hij een vergunning heeft. Er moet altijd een vrije doorgang voor hulpdiensten overblijven. In drukke horecagebieden wordt de beschikbare ruimte eerlijk verdeeld onder de aanvragers.
De gemeente heeft dinsdag de voorwaarden gepubliceerd waaraan terrasuitbreiding moet voldoen. Meer gemeenten in het land staan positief tegenover tijdelijke uitbreiding van terrassen en zijn de mogelijkheden aan het bestuderen. Volgens Nijmegen is ‘het terras voor veel horecaondernemers van groot belang voor een goede bedrijfsvoering.’ Nijmegen heeft door de jaarlijkse Vierdaagsefeesten veel ervaring met tijdelijke regelingen voor de horeca.
In Nijmegen is dinsdag een speciaal loket geopend om horecavragen en coronaplannen van andere ondernemers snel te kunnen beoordelen. Een speciaal team helpt ondernemers met ‘creatieve ideeën voor de openbare ruimte die uitvoerbaar zijn, als de gemeente die tijdelijk toestaat.’ (ANP)


14.16: Venlo neemt maatregelen wegens verwachte drukte Hemelvaartsdag
De gemeente Venlo treft maatregelen om te voorkomen dat het de komende dagen opnieuw te druk wordt in de binnenstad. Bij te grote drukte gaat de gemeente de toegang tot het stadscentrum, parkeergarages en straten tijdelijk afsluiten. Verder wordt op enkele straten eenrichtingsverkeer ingesteld. De maatregelen gelden van donderdag tot en met zondag.
Dat maakte de gemeente Venlo dinsdag bekend. Met name in de Duitse Hoek en Lomstraat in Venlo was het afgelopen zondag ‘veel en veel te druk’, aldus de gemeente. Er zijn al veel maatregelen genomen om drukte te voorkomen, maar die worden na de ervaring met de grote toestroom van Duitsers zondag aangescherpt.
Grote aantallen Duitsers steken met hemelvaart traditioneel de grens over om in Roermond en Venlo te gaan winkelen en recreëren. De gemeente Venlo wil met een pakket aan maatregelen te grote drukte donderdag en de daarop volgende dagen voorkomen.
Met camera's, politie en beveiliging gaat de gemeente de drukte in de gaten houden en waar nodig stoppen. Er worden looprichtingen gemaakt waarbij het advies is om rechts te houden. Als dat nodig is, komt er extra politie en beveiliging, laat de gemeente weten.
‘Wetende dat een sluiting van de grens en grenstoezicht niet mogelijk zijn in verband met afspraken tussen beide landen, zijn maatregelen op lokaal niveau noodzakelijk’, aldus de gemeente. ‘De centrale boodschap blijft nog steeds om van een bezoek aan de Venlose binnenstad géén gezellig dagje uit met de hele familie te maken. Daar is het nog steeds veel te vroeg voor. Doe dus heel gericht je inkopen en kom bij voorkeur alleen. Dit zal ook in de Duitse media kenbaar worden gemaakt.’
‘Veel komt ook aan op het individuele gedrag van de bezoeker en het gebruik van het gezonde verstand bij het naleven van de regels. Bij excessen zal er echter nog steeds bekeurd worden’, aldus de gemeente. (ANP)


14.03: Breda: kabinet doet er goed aan oefendag voor horeca toe te staan
Het kabinet handelt onverstandig als het niet op het Bredase aanbod ingaat om de horeca in de stad al vast te laten oefenen met de nieuwe regels .Dat stellen de Bredase burgemeester, Paul Depla, en de plaatselijke voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, Johan de Vos. De Vos wil op 25 mei een 'oefendag' organiseren. Gemeente en politie staan achter zijn voorstel, zegt hij.
Depla, die ook voorzitter is van de G40, het netwerk van veertig grote en middelgrote steden in Nederland, bevestigt dat: ‘Het kabinet vraagt bij monde van Rutte aan de samenleving om te oefenen op de nieuwe situatie als straks de maatregelen meer versoepeld zijn. Dat gebeurt dus in bijvoorbeeld aangewezen verzorgingshuizen. Als op 1 juni de terrassen open mogen, kunnen we beter voorbereid zijn. Het gaat altijd anders dan je op papier denkt. Door een dag te oefenen, kun je een hoop verrassingen rond bijvoorbeeld handhaving voorkomen.’
Breda overweegt niet om het plan toch door te zetten als de regering vasthoudt aan 1 juni als eerste openingsdag. De Vos: ‘Maar als er dan problemen zijn, dan laat ik minister Grapperhaus wel weten dat hij veel had kunnen voorkomen door op ons aanbod in te gaan. Het aanbod is serieus, we hebben een goed plan. We willen de stroom bezoekers in kaart brengen, we willen weten wat er 1 juni op ons afkomt.’ (ANP)


 
10.00: Kinderburgemeester schiet burgemeester te hulp

De Groningse burgemeester Koen Schuiling beantwoordt vragen van kinderen over de corona-maatregelen. Bij de vraag van Konrad of hij met zijn vriendjes mag spelen, roept hij de hulp in van de kinderburgemeester. Het filmpje is te zien op het Twitter-account van de gemeente.   

Burgemeester? Mag ik met mijn vriendjes spelen? Dat is een existentiële #coronavraag die Konrad stelt, want spelen = leven.... Geen wonder dat Koen Schuiling hulp inroept van zijn meeste getalenteerde collega... pic.twitter.com/gxyqnBMoQq

— Gemeente Groningen (@gem_groningen) May 16, 2020


7.30: Jongeren doen drugs vaker thuis en op straat
Het drugsgebruik van jongeren is als gevolg van de coronamaatregelen veranderd. Vanwege het verbod op evenementen en samenscholing, doen jongeren drugs vaker thuis en op straat. Dat blijkt uit een enquête van Stichting TeamAlert.

Omdat feesten en festival niet doorgaan, geeft dertig procent aan dat het drugsgebruik vermindert. Maar vijftig procent gebruikt juist meer drugs tijdens de lockdown. Ook is er een opvallende daling in het gebruik van lachgas, vermoedelijk omdat die drug vooral in groepen tijdens evenementen wordt gebruikt.



06.00: Zuid-Hollandse gemeenten vragen provincie om steun voor cultuursector
In een brief aan het provinciebestuur vragen veertien Zuid-Hollandse gemeenten om steun voor de culturele sector. Daarmee ondersteunen de gemeenten een brandbrief van theaters en schouwburgen die de provincie al eerder ontving.

De veertien cultuurwethouders benadrukken in de brief dat cultuur niet alleen artistieke en sociaalmaatschappelijke waarde heeft, maar ook belangrijk is voor de economie, de werkgelegenheid, en voor de aantrekkelijkheid van gemeenten als woonplaats, vestigingsplaats voor bedrijven en bestemming voor toeristen. Daarom hopen de gemeenten op een bijdrage vanuit de provincie aan de instandhouding van de sector.



Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie