Advertentie

Amsterdamse 'ontwikkelingshulp' voor Delfzijl

De gemeente Amsterdam helpt krimpgebieden in de uithoeken van ons land. De krimpgemeenten krijgen scholing advies en begeleiding bij het omgaan met de negatieve effecten van leegloop in hun regio.

04 februari 2014

Amsterdam heeft vier nieuwe stedenbanden gesloten met gemeenten die wel een beetje hulp kunnen gebruiken. Het gaat in dit geval niet om ontwikkelingshulp voor een arme gemeente in de binnenlanden van Nicaragua of het platteland van Polen. De hoofdstad zoekt het dichter bij huis. Het betreft namelijk de krimpgemeenten Sluis, Heerlen en Delfzijl.

Verantwoordelijke stad
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam beloofde het in 2010 bij zijn inauguratie al. Zijn stad zou een verantwoordelijke hoofdstad zijn. En die belofte wordt momenteel ingelost bij krimpgemeenten in de uithoeken van ons land. Het Zeeuwse Sluis, Delfzijl in Groningen en Heerlen in het zuiden worden geholpen door hoofdstedelijke ambtenaren. ‘Bij ons op het gemeentehuis werken veel generalisten. We missen echte specialistische ambtenaren, zegt een woordvoerster van de gemeente Delfzijl, ‘en die heeft Amsterdam wel. We zijn heel blij dat we van hun kennis en ervaring gebruik mogen maken.’


Geen minderwaardigheidscomplex

Een stedenband impliceert vaak liefdadigheid. Het wordt geassocieerd met arme gebieden in het buitenland die westerse ontwikkelingshulp krijgen. Maar ook Nederlandse gemeenten kunnen dus wel een beetje hulp gebruiken. Van een minderwaardigheidscomplex is bij de gemeente Delfzijl  evenwel geen enkele sprake. ‘De hulp speelt zich echt op ambtelijk niveau af,’ zegt de woordvoerster van Delfzijl. ‘We kunnen bij ze terecht met vragen over hoe we met de krimp in dit gebied kunnen omgaan op het gebied van de infrastructuur en herinrichting. Dat is toch een kadootje?’


Kijkje in de keuken

De ambtenaren uit de krimpgebieden krijgen al een tijdje hoofdstedelijke adviezen. Dan weer komen er collega’s over uit Amsterdam en de ‘krimpambtenaren’ reizen zelf ook naar Amsterdam. Voor wat scholing bijvoorbeeld. ‘Bij de samenwerking hoort ook een aantal masterclasses over relevante thema’s. Die worden telkens in een andere deelnemende gemeente gegeven met de voorbeelden erbij. Je neemt dus ook echt een kijkje in de keuken van andere gemeenten,’ aldus de woordvoerster van Delfzijl.

Niet op vingers gekeken
Intern is het project vooralsnog succesvol. Ambtenaren zijn blij om te kunnen helpen en de geholpen ambtenaren voelen zich niet op hun vingers gekeken, danwel getikt. Volgens de gemeente Delfzijl is het ambtenarenapparaat zeer bereidwillig en is er veel respect over en weer.


Solidariteit

Amsterdam kampte in de jaren ‘70 en ‘80 met leegloop. De kennis die toen is opgedaan wil de hoofdstad delen, uit solidariteit. ‘We zijn toen geholpen door het rijk en door omliggende gemeenten zegt een gemeentewoordvoerster van Amsterdam. Nu we weer enorm groeien willen we iets terugdoen voor gemeenten in Nederland die het moeilijk hebben. Zo heeft Heerlen bijvoorbeeld volgend jaar het Jaar van de Mijnen, een groot evenement. Onze organisatie die het Grachtenfestival organiseert gaat ze daarbij helpen.’

Twee kanten

Ook de Amsterdamse brandweer draagt een steentje bij. Zo komt de Zeeuwse gemeente Sluis elke zomer brandweerlieden tekort. Die plekken zullen opgevuld worden door spuitgasten uit de hoofdstad die daar met hun gezin werk en vakantie kunnen combineren. En ook Delfzijl doet iets terug. ‘Kinderen uit Amsterdam die in een achterstandssituatie verkeren krijgen een vakantie met rust en ruimte aangeboden. Zo werkt het twee kanten op,’aldus de woordvoerster.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Amsterdam beschikt kennelijk over te veel publieke middelen en begeeft zich steeds meer op het terrein van de Rijksoverheid (ontwikkelingshulp). Hoogste tijd dat er op Rijksniveau eens duidelijke regels komen wat nog wel en niet kan/mag.
Twan corsten / ambtenaar
waarom mag een gemeente een andere gemeente niet helpen met kennis en kunde? gebeurt ook bij regionale samenwerking. is geen keestie van teveel tijd hebben maar beschikbare overheidskennis delen met anderen. dat is pas waardecreatie. het woord ontwikkelingshulp is m.i. totaal misplaatst.
Rolie Groninger / consultant
En de vierde is?
Advertentie