of 64120 LinkedIn

Ambtenaren fel tegen plan voor startersvrijstelling

Ambtenaren van het ministerie van Financiën maakten gehakt van het plan om starters vrij te stellen van overdrachtsbelasting en beleggers extra te belasten. Dit meldt het vakblad Vastgoedmarkt.

Ambtenaren van het ministerie van Financiën maakten gehakt van het plan om starters vrij te stellen van overdrachtsbelasting en beleggers extra te belasten. Dit meldt het vakblad Vastgoedmarkt.

Hogere woningprijzen

De ambtenaren adviseerden minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) met klem de maatregel niet in te voeren omdat het de huizenprijzen zou opdrijven, meldt Vastgoedmarkt. Uit memo's die zijn opgevraagd op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur komt volgens het vakmedium naar voren dat ambtenaren de maatregel niet uitvoerbaar, niet doeltreffend en niet doelmatig vonden. Daardoor was het in strijd met de comptabiliteitswet die erop toeziet dat nieuwe wetten efficiënt en doelmatig behoren te zijn. En dat is deze maatregel niet volgens de ambtenaren, want het ‘grootste deel van de vrijstelling zal worden gekapitaliseerd in hogere woningprijzen’. Toch kwam de maatregel er, en er gebeurde precies waar de ambtenaren voor hadden gewaarschuwd: de woningprijzen explodeerden. 

 

Slechte pers
De ambtenaren waren ook bang voor slechte pers: ‘Het zal lastig zijn om de introductie van een kostbare maatregel te verdedigen waar een extern onderzoek aan ten grondslag ligt dat duidelijk concludeert dat de maatregel niet het gewenste effect heeft.’ De ambtenaren besluiten het memorandum met een advies om, als de minister per se iets wil doen, dan de Svn-starterslening te herintroduceren. Ook deze maatregel is omstreden, maar wordt beoordeeld als de ‘minst schadelijke maatregel’.

 

Politiek handjeklap

Bronnen rondom één van de regeringspartijen laten aan Vastgoedmarkt weten dat er sprake is geweest van politiek handjeklap. De verkiezingen waren in aantocht, en een aantal partijen had er baat bij om te laten zien dat er ‘iets’ wordt gedaan tegen de woningnood. Wat is er electoraal dan slimmer om de groep die hard getroffen wordt, de starters, een extra bonus te geven? Dat de maatregel in werkelijkheid niet doelmatig is en alleen maar de prijzen verder opdrijft, is daarbij van ondergeschikt belang, schrijft Vastgoedmarkt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (frolijke vluiterd) op
@Piet: dat wordt dan wel een heel grote gevangenis. Net zo groot als heel Nederland
Door Piet (Gepensioneerd) op
Dit geeft weer eens weer hoe de politiek heden ten dage functioneert. Het gaat alleen nog maar om politieke belangen. Dat schaadt de samenleving. In de gevangenis met dat soort politici.
Door Rood Hesje (thuiswerker) op
@Nico uit Loenen: interessant artikel waar u naar verwijst. Maar wederom staat daar geen jota in over de invloed van de ECB op de huizenprijzen/-markt. Sterker nog, het artikel stelt:
"Ze (de startres) zijn daarom meer geholpen met het verder afbouwen van de hypotheekrenteaftrek met het huidige tempo van 3 procentpunten per jaar. Dit remt de stijging van huizenprijzen en van de hypothecaire leenbehoefte en heeft ook als voordeel dat de beslissing om te kopen of te huren minder wordt verstoord. Dat laatste komt de ontwikkeling van een goed functionerende huurmarkt ten goede, wat juist voor starters belangrijk is."

U noemde mij laaggeletterd, wellicht bent u situationeel dyslectisch bij het lezen van stukken waarvan u meent dat die uw mening ondersteunen.
Door Nico uit Loenen (Gepensioneerde Rijksambtenaar) op
Het opdrijven van de huizenprijzen wordt voornamelijk veroorzaakt door de extreem lage rente die door de ECB wordt vastgesteld om daarmee de inflatie in de Eurozone op 2 % te houden. Ik citeer het DNB: "Huizenprijs hangt meer samen met financieringsruimte koper dan met woningtekort" link: https://www.dnb.nl/actueel/algemeen-nieuws/dnbul …
Door Rood Hesje (zomerzon) op
@Nico: U verwart mijn typos - ik heb nu eenmaal van die dikke vingers en nee die zitten niet in de pap - met laaggeletterdheid. Wellicht heeft u een nieuwe leesbril nodig en kunt u uw eigen bijdrage eens doorlopen op taalvautuh. En kaas, geachte heer Nico, is mijn favoriete broodbeleg. Voor het overig blijf ik bij mijn eerdere stelling dat de ECB niet onze huizenmarkt reguleert. Maar blijft u vooral in uw eigen bubble hangen.
Door Nico uit Loenen (Gepensioneerde Rijksambtenaar) op
OK, @Rood Hesje, ABN,10 jaar vast, 100% hypotheek 1,29%, is 1075 € in de maand voor een huis van 1 miljoen. Vrije sector huurprijs (geheel Nederland 2019) voor slechts100 m2 is 1677 € per maand (businessinsider.nl). Ik hoop dat dit voor u te bevatten is. De reden is het beleid van het ECB (Eurostat) die niet alleen de huizenmark reguleert maar ook de inflatie, uw pensioen en uw lijf- en spaarrente bepaald. Maar ik begrijp uit uw reactie en uw aanhoudende laaggeletterde taalgebruik dat u hier weinig kaas van heeft gegeten.
Door Rood Hesje (zomerzon) op
@JA Wel: fijn voor je, dat je na jaaaaaren wachten hebt gecashed.
@Nico uit Loenen: wat een ongelofelijke flauwekul kraamt u uit. Alsof onze huizenmarkt bepaald wordt door de ECB. Die 0,88% krijgt je alleen bij een NGH en u doet het voorkomen alsof die ook bij een huis van een miljoen gerkegen kan worden. Dus niet!!!!
Door John Steegh op
@JA Wel - en daar ben je trots op?
Door J.A Wel op
Ik heb met een vriend die over een stevig vermogen beschikte als oil-broker honderden heel slechte panden gekocht in de regio Rijnmond tussen 1985 en 2000. En nu? Absoluut honderden hoofdprijzen gecasht! Soms zelfs door er bijna niets aan te doen of te verbeteren!
Door Nico uit Loenen (Gepensioneerde Rijksambtenaar) op
0,88 % aflossingsvrije hypotheek over 10 jaar... zou dat niet de prijs opdrijven? Een huis van een miljoen kopen voor minder kosten dan een rijtjes huurhuis? Daar zit m.i. het primaire "probleem" en die vinden we terug in Brussel, de ECB die al jaren bezig is het rijke noord en het arme zuid Europa naar een gelijk financieel niveau te forceren door te spelen met rente en inflatie. De politici volgen dus gewoon de ECB, delen graag de cadeautjes uit en spelen het economische spel mee totdat het opgeblazen ballonnetje weer klapt.