Advertentie

Ambtenaren Apeldoorn eisen werkgarantie

De OR en vakbonden van Apeldoorn eisen werkgarantie en koopkrachtbehoud voor de ambtenaren. Zij maken zich zorgen over de berichten over de 20% banenverlies.

17 april 2012

De Ondernemingsraad (OR) van Apeldoorn en de vakbonden eisen werkgarantie en koopkrachtbehoud voor het gemeentelijk personeel. De werknemers maken zich zorgen over berichten dat twintig procent van het aantal banen verdwijnt en dat gedwongen ontslag niet wordt uitgesloten.

Geen garantie

Volgens gemeentewoordvoerder Toon Schuiling wil het college van burgemeester en wethouders gedwongen ontslagen ‘in principe voorkomen’, maar geeft daarop ‘geen 100 procent garantie’.

Onrust is groot

Dinsdag bieden de OR en vakbonden Abvakabo FNV en CNV hun eisenpakket aan de werkgever aan, het college van burgemeester en wethouders. Regiobestuurder Frans Carbo van Abvakabo verwacht op die bijeenkomst enkele honderden ambtenaren te zien. De onrust op het gemeentehuis van Apeldoorn is groot, meldt hij. ‘Apeldoorn zit financieel aan de grond en dat leidt nu dus tot twintig procent verlies van arbeidsplaatsen. Dat is een op de vijf banen. Mensen gaan dan op hun afdeling om zich heen zitten kijken: Wie gaat er weg?’

Optimistisch

Tot voor kort zat Apeldoorn ook zonder college. Formele gesprekken over de reorganisatie zijn er nog niet geweest. Carbo weet dan ook niet hoe het college zal reageren op de eisen van de OR en de vakbonden, maar hij is optimistisch gestemd. ‘Ons pakket bevat goede voorstellen om het college van een lastig dilemma te verlossen. Zo’n reorganisatie geeft veel gedoe, mensen worden er onrustig en onzeker van. Met een werkgarantie kun je de angel eruit halen, dan blijft de gemeente een productief apparaat.’

Loopbaanbudget

De werkgarantie moet gepaard gaan met een loopbaanbudget en de mogelijkheid om ‘van plek naar plek’ door te schuiven, licht Carbo toe. ‘Door beweging in de organisatie kun je mensen binnen houden.’

Presentatie

Donderdag krijgt de gemeenteraad van de directeur en personeelswethouder Hans Brouwer een presentatie van de actuele stand van zaken over de reorganisatie. Vorig jaar werd al bekend dat Apeldoorn in formatie terug zou gaan van 1400 naar 1200 fte.

15 of 20 procent

Volgens gemeentewoordvoerder Schuiling rekent het college nog steeds met een teruggang van 200 arbeidsplaatsen, een verlies van circa 15 procent. Dat de vakbonden op 20 procent uitkomen, komt doordat zij het uitplaatsen van de brandweer en het milieutoezicht meerekenen. Los daarvan sluit Schuiling echter ook niet uit dat er meer banen moeten verdwijnen als uit de begrotingsscan door Binnenlandse Zaken en de provincie – Apeldoorn staat onder financieel toezicht – blijkt dat de gemeente te veel ambtenaren in dienst heeft.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hans wieser / senior project/programmamanager
het zou toch een schande zijn dat medewerkers van de gemeente de dupe worden van het wanbeleid van enkele wethouders. En wat denk je? Een nieuw college is aangetreden....en is uitgebreid naar 6 fulltime wethouders. En ambtenaren moeten inleveren? Dit is een hele goede reden om aktie te voeren en desnoods te staken.
O. ten Hove
In gemeente Den haag was er een sociaal plan. Iemand die ontslag aangegezegd kreeg zou naar werk worden begeleid. Dit is nu losgelaten: men wordt gewoon ontslagen... en naar klachten luistert men niet want men vind dat men geen fouten maakt... maar niet-competente mensen vinden altijd dat ze goed werk afleveren...
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
Een begrijpelijk standpunt van de bond. Maar ik vraag me wel af hoe iemand in een bedreigd bedrijf (bijvoorbeeld een aannemerij of ingenieursbureau) deze toch wel luxe stellingname zou vinden.

"Wij eisen dat de crisis geheel ongemerkt aan ons voorbij gaat".
hans wieser / senior project/programmamanager
Gerard ik begrijp je opmerking, maar zoals bij alle gemeenten heeft ook Apeldoorn een groot grijs ambtenarenbestand, dat de komende 3 jaar met de vut of pensioen. Waarom nu allemaal ellende veroorzaken, jonge ambtenaren ontslaan(moet volgens sociaal statuut!!!!) en over 2/3 jaar weer op zoek gaan naar jong personeel? Er moet een plan komen hoe het natuurlijk verloop er de komende jaren uitziet enz. Wij eisen beleid/visie maar daar onbreekt het nu juist aan.

Daar komt bij dat de werkgever een aantal dingen wil van het personeel/vakbonden. En voor wat, hoort wat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Arnold / gemeentemabtenaar
@Ton, de Arnhemse oplossing is dan een juiste. Baangarantie tot 2016 wanneer de grote uittocht van de babyboom plaats vindt.

@Gerard, hoe zou jij reageren als je directeur door wanbeleid de onderneming grote verliezen toe zou brengen en vervolgens mensen gaat ontslaan om die tekorten weg te werken?
criticus
Als in zware tijden bezuinigd moet wordn eop personeel, dan moet dat.

Maar dan wel gelijke monniken gelijke kappen. Het college moest opstappen wegsn de problematiek en krijgt een aantal jaren wachtgeld.

Als er ambtenaren weg moeten vanwege diezelfde problematiek, zou dezelfde regeling moeten opgaan.
Mark de Vries / Adviserend Partner
Pfff, geen prettige situatie voor zowel bestuurders als ambtenaren als je gemeente/werkgever 20% minder budget beschikbaar heeft dan voorheen.

Het is wel belangrijk om verstandig om te gaan met de gedwongen uitstroom. Als er de komende jaren veel medewerkers vertrekken vanwege pensionering, calculeer die besparing die men op termijn realiseert in. Nu al afscheid nemen van een dergelijke groep kost waarschijnlijk meer dan het oplevert.

Ik ben erg nieuwsgierig wat de Gemeente Apeldoorn niet meer gaat doen zonder aan de basale verantwoordelijkheden van een gemeente te komen. Hoe doe je dat met minder mensen en (andere) middelen?

Baangarantie is zeer betrekkelijk en gezien de situatie kun je twijfelen over het realisme van zo'n eis. Mensen goed begeleiden, zodat ze zo stevig mogelijk in de arbeidsmarkt worden neergezet en hun concurrentiepositie t.o.v. andere werkzoekenden stevig is. Die verantwoordelijkheid werkt niet alleen op korte termijn, maar werkt langer door in de loopbaan dan nu zeer geforceerd een baan vast houden, waarin je onmogelijk tot je recht komt en succesvol kan zijn...

Natuurlijk besef ik dat het voor de medewerkers die het betreft niet prettig is. Je bepaalt liever zelf het moment waarop je een werkgever verlaat....
henk
Het wordt tijd dat bestuurlijke verantwoordelijken voor onfatsoenlijk, slecht bestuur en grote financiele tekorten (bij het grondbedrijf) persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. De voormalige burgemeester van Apeldoorn dhr de Graaf heeft alweer een top baan in de 1e kamer. De mensen op de werkplek zijn nu de dupe. Het lijkt wel maffia..... De bonden hebben groot gelijk. Ik zou wel een parlementaire enquete willen hebben met Apeldoorn als case.
Bea
Helaas Jan, zo werkt het niet.

Ook al zeggen ze gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen, via andere wegen (vieze spelletjes) zullen ze er ongetwijfeld ambtenaren uitwerken.

Op ambtenarenontslagspel.nl staan een aantal voorbeelden. Als het rechtsom niet lukt, dan maar linksom zal gemeente Apeldoorn denken...
Advertentie