of 64621 LinkedIn

100 miljoen tegen ondermijnende criminaliteit

Drugsafval in een natuurgebied
Drugsafval in een natuurgebied

Het kabinet trekt 100 miljoen euro uit om de verweving van onderwereld en bovenwereld aan te pakken. Dit geld wordt voornamelijk ingezet tegen drugslabs en liquidaties in woonwijken, bedreiging van burgemeesters en het dumpen van restafval van drugsproductie in de natuur.

De regio

Dit heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Volgens de minister zal het geld voornamelijk worden ingezet in ‘de regio’. Onduidelijk blijft op welke specifieke regio of regio's daarmee wordt gedoeld. Volgens Grapperhaus worden criminelen steeds slimmer. ‘Dus heb je ook meer nodig’ zegt hij in het AD. Zoals afgesproken bij het aantreden van het kabinet is er eenmalig 100 miljoen euro beschikbaar voor de strijd tegen het oprukken van criminelen in de bovenwereld. Vanaf volgend jaar komt er jaarlijks ook nog 10 miljoen euro vrij voor hetzelfde doel. Met de eerste van die miljoenen wil de minister ervoor zorgen dat de politie meer kijk krijgt op de criminele netwerken.

 

Puzzelstukken

Grapperhaus wil de samenwerking tussen de verschillende partijen verbeteren. ‘De politie heeft een vermoeden, de belastingdienst weet iets, de fiscale opsporingsdienst. Maar we moeten die puzzelstukken bij elkaar zien te krijgen.' Het leeuwendeel van het ondermijningsfonds, 85 miljoen, ligt klaar voor plannen ‘uit de regio’. De agenten en anderen die de infectie van het vastgoed, de recreatiesector, vervoersbedrijven en notaris- en advocatenkantoren door criminelen bestrijden, weten immers het beste wat er ter plaatse moet gebeuren.

 

Andere prioriteiten

Grapperhaus wijst erop dat het voor burgemeesters verder gemakkelijker wordt om verdachte panden te sluiten. Daarnaast onderzoekt hij of hij nieuwe synthetische drugs kan verbieden. De onderwereld heeft volgens de minister kunnen oprukken, omdat de politie de afgelopen jaren andere prioriteiten had. ‘Doordat we andere vormen van criminaliteit hebben aangepakt, hebben we ook een slimmere, betere tegenstander gecreëerd.’ (ANP/Red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Als de politiek/justitie dit crimineel gedrag nu pas als prioriteit voor bestrijding door de politie bestempeld kan je je afvragen of prioriteit daar ooit enige betekenis heeft gehad..