Advertentie

Politiek talent gezocht

Nog een krap jaartje en dan zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Naast politieke partijen proberen ook diverse gemeenten inwoners enthousiast te maken voor het politieke werk.

21 april 2017

Nog een krap jaartje en dan zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Naast politieke partijen proberen ook diverse gemeenten inwoners enthousiast te maken voor het politieke werk. 

Zo start voor de bewoners van de gemeenten Elburg, Hattem, Heerde en Nunspeet volgende maand de (gratis) cursus Politiek Actief. Naast theoretische kennis, waaronder algemene staatsinrichting, komen ook praktische vaardigheden als debatteren en lobbyen bij een gemeente aan bod. Het bijwonen van een raadsvergadering in de eigen gemeente is verplichte kost. Iedereen die meer wil weten over de lokale politiek en nog niet politiek actief is, kan aan de cursus deelnemen.

Ook in onder meer de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard wordt de komende tijd de cursus Politiek Actief gehouden, die door ProDemos is ontwikkeld. In totaal hebben tachtig gemeenten bij ProDemos aangeklopt, vertelt een woordvoerder. Bij sommige gemeenten is het animo zo groot, dat de cursus meerdere keren wordt herhaald.

Er zijn ook gemeenten die het op eigen houtje doen. Zo hebben de griffies van de gemeenten Maasgouw en Leudal zelf een workshop ‘Ja, ik wil de gemeenteraad’ op poten gezet en inmiddels gegeven. Daarbij kwamen onder meer vragen aan de orde hoe iemand politiek actief kan worden en wat er van een raadslid wordt verwacht. In totaal zijn er 25 mensen afgekomen, vertelt  raadsadviseur John Lommen van Leudal. Of zij ook daadwerkelijk als raadslid of fractie-ondersteuner actief worden, weet Lommen nog niet. ‘Dat hopen we natuurlijk wel. Daar doen we het voor.’ Bij de vorige raadsverkiezingen werd de workshop ook gegeven. Zo’n vier deelnemers zijn toen politiek actief geworden. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie