Advertentie

Nissewaard nieuwe naam fusiegemeente

De keuze voor een nieuwe gemeentenaam is geen sinecure, zo blijkt uit de praktijk. Gelukkig schrijft de wet voor dat het een jaar duurt voordat een gemeente een nieuwe gemeentenaam kan gaan voeren.

17 juli 2013

De knoop is doorgehakt. Na lang wikken en wegen hebben de gemeenteraden van Bernisse en Spijkenisse besloten dat de fusiegemeente Nissewaard gaat heten. Op uitsluitsel over een nieuwe naam voor de fusiegemeente Ubbergen, Groesbeek en Millingen is het nog ruim een jaar wachten.

Naamgevingsreferendum

De inwoners van deze drie gemeenten mogen op 14 november 2014 in het stemlokaal hun voorkeur uitspreken voor Groesbeek of Berg en Dal. Het naamgevingsreferendum wordt tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen voor deze fusiegemeente gehouden. Met de uitslag van dit raadplegend referendum in de hand, kiest de nieuwe gemeenteraad na 1 januari 2015 definitief de nieuwe naam.

Voeren nieuwe naam

Echt haast hoeft de nieuwe raad niet te maken. De wet schrijft voor dat het een jaar duurt voordat een gemeente een nieuwe gemeentenaam kan gaan voeren. De definitieve naam kan pas per 2016 gaan gelden. In 2015 gaat de gemeente door het leven als gemeente Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek.

Geen sinecure

De keuze voor een nieuwe gemeentenaam is geen sinecure, zo blijkt uit de praktijk. In Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude leverde het eerder flinke rimpels in de herindelingsvijver op. Na een referendum waarvan de uitslag door Alphen tot woede van Boskoop terzijde werd geschoven, is de keuze voor een nieuwe naam even in de ijskast gezet. Daar mag de nieuwe gemeenteraad zich volgend jaar over buigen. In het wetsvoorstel tot herindeling wordt Alphen aan den Rijn aangehouden. Dat is nu ook even de ‘werknaam’, samen met ‘gemeente ABR' (Alphen, Boskoop, Rijnwoude).

Hoofdbrekens

De nieuwe naam voor Spijkenisse en Bernisse heeft de nodige hoofdbrekens gekost. De naam is uiteindelijk − met vertraging −  gekozen uit ruim 1300 suggesties die in april door inwoners van beide gemeenten waren aangedragen. Een speciale naamgevingcommissie presenteerde in mei een shortlist met vijf namen: Nissewaard, Spijkenisse, Berkenisse, Puttenisse of Bernisse. Zij adviseerde de gemeenteraden te kiezen voor Nissewaard. De gemeenteraden hebben dit advies nu overgenomen, nadat ze in juni nog een maandje bedenktijd hadden gevraagd.

Goedkeuren

De naam is overigens nog niet definitief. Hij wordt doorgegeven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). De Tweede en Eerste Kamer moeten het herindelingsvoorstel, inclusief de nieuwe gemeentenaam, goedkeuren.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.A.M. van Workum / griffier van Groesbeek en Millingen aan de Rijn
In het ontwerp herindelingswet is de naam Groesbeek opgenomen als naam die per 1 januari 2015 gaat gelden voor de drie gemeenten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie